Στο οδόφραγμα της Δερύνειας, λίγα μέτρα από τους χώρους θυσίας των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους πριν από 27 χρόνια, έφτασε η πορεία μνήμης των μοτοσικλετιστώντης Κύπρου, μέλη της «Πρωτοβουλίας μνήμης Ισάακ-Σολωμού».
Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στο δρόμο και τιμούν τη μνήμη των δύο παλικαριών. Κολυμβητές, δρομείς, ποδηλάτες και άλλοι, λένε μόνο μια λέξη: «Ελευθερία».
Την ίδια στιγμή, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται η αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχωστου, με παρουσία του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλιδη.
«Όσο δεν υπάρχει λύση, όλοι οι Ελληνοκύπριοι και όλοι οι Τουρκοκύπριοι είναι ηττημένοι»
«Όραμά μας και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και όλοι ενωμένοι ως προς αυτό, είναι η Κύπρος να γίνει και πάλι η ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα όλων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Όλων των νόμιμων κατοίκων τούτου του τόπου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη λύση του Κυπριακού, απευθύνθηκε στον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, ενώ ευχαρίστησε όσους Τουρκοκύπριους θέλησαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση λέγοντας:
«Θέλω σήμερα, για να απαντήσω σε αυτά που ρωτήθηκα προηγουμένως, να επαναλάβω αυτό που αποτελεί έντονη πεποίθησή μου, στέλνοντας και ένα μήνυμα στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που είναι απόψε μαζί μας και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους – η παρουσία σε μια αντικατοχική εκδήλωση σημαίνει ότι ασπάζονται τα μηνύματα μιας αντικατοχικής εκδήλωσης και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που είστε απόψε μαζί μας – η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είμαι σίγουρος ότι επιθυμεί την επανένωση και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».
«Το μήνυμα μας, λοιπόν», συνέχισε ο κος Χριστοδουλίδης, «είναι ότι δεν αγωνιζόμαστε για να ‘νικήσουμε”, αλλά για να τους δικαιώσουμε όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Ευρωπαίους πολίτες που δεν χρειάζονται εγγυητές, δεν χρειάζονται κατοχικά στρατεύματα και δικαιώματα επεμβατικά στο μέλλον και στη ζωή τους, στην πατρίδα τους» και προσέθεσε:
«Δεν δίνουμε μια μάχη για να έχουμε στην Κύπρο νικητές και ηττημένους, αλλάγια να αναγνωρισθεί η ιστορική αλήθεια και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων και να μπορούμε ελεύθερα να ζούμε, να εργαζόμαστε, να ευημερούμε, να ελπίζουμε στην Κύπρο που θα είναι απαλλαγμένη από διαχωριστικές γραμμές και συρματοπλέγματα.
Σαράντα εννέα χρόνια μετά το τραγικό καλοκαίρι του 1974, λίγα μέτρα από την πόλη του Ευαγόρα, με πλήρη συναίσθηση όχι μόνο της ευθύνης, αλλά και του ιστορικού βάρους για την ανάγκη να οδηγηθούμε με τόλμη στο σπάσιμο του αδιεξόδου και σε μια νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνω ότι ο δρόμος για εμάς μία και μόνον κατεύθυνση έχει.
To ανέφερα στο παρελθόν, θα το επαναλάβω σήμερα και όσες άλλες φορές χρειαστεί μέχρι την ευλογημένη ώρα της επανένωσης: H μη λύση δεν είναι λύση, διότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση, διότι γνωρίζουμε ποιος ευνοείται από το πέρασμα του χρόνου και τη στασιμότητα, διότι στην ατζέντα μας βρίσκεται μόνον ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, λοιπόν, και δεν έχω καμία άλλη επιλογή από το να προσπαθώ για να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα. Μέσα στο πλαίσιο της προσέγγισής μας, που αναγνωρίζεται και στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, στόχος μας είναι η δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης πραγμάτων για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό.Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που πέραν των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, ενεργοποιούμε σήμερα πολύ περισσότερο και τον ευρωπαϊκό παράγοντα, τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ισχυρά κράτη της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιθυμίες της ‘Αγκυρας για θετικές εξελίξεις στο πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Και, ναι, είμαι έτοιμος να συζητήσω μια τέτοια προοπτική μέσα στο πλαίσιο της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και αξιοποιώντας τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις. Είμαι εδώ, αποφασισμένος να λάβω τολμηρές, αλλά ωφέλιμες αποφάσεις, παραβλέποντας το όποιο πολιτικό κόστος. Αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην επανένωση της πατρίδας μας.
Πέραν της ετοιμότητας για συζήτηση μιας θετικής ατζέντας για την Τουρκία μέσα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, ναι, κ. Δήμαρχε, συμφωνώ με την ανάγκη συνεργασίας και με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που επιθυμούν την επανένωση της πατρίδας μας. Και δεν συμφωνούμε μένοντας στα λόγια, αλλά ακριβώς για αυτό τον λόγο είμαι σε επαφή με οργανωμένα και μη σύνολα Τουρκοκυπρίων, και ως Κυβέρνηση επεξεργαζόμαστε σειρά μέτρων που θα απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αποκλειστικά, τα οποία και θα ανακοινώσουμε σύντομα. Μέτρα που αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία νοιάζεται για το σύνολο του κυπριακού λαού, ενδιαφέρεται πραγματικά για τις ανησυχίες και των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας.
Πέραν των όσων προανέφερα και ως ξεκάθαρη ένδειξη ότι η πραγματική μας έγνοια και η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η επίλυση του Κυπριακού, οι ενέργειες μας δεν περιορίζονται στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού.
Σε συνέχεια σχετικής διαβούλευσης με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, ετοιμάζεται ενοποιημένη και επικαιροποιημένη μελέτη για την υπό κατοχή πόλη της Αμμοχώστου, με έμφαση στην περίκλειστη περιοχή. Μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου, και θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες δράσεις που απαιτούνται να γίνουν αμέσως μετά την επίλυση του Κυπριακού, από την Πολιτεία, από τον δημόσια τομέα για την ανοικοδόμηση και την επανεγκατάσταση στην περιοχή. Δράση που αποδεικνύει στην πράξη ότι πέραν των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού εργαζόμαστε ουσιαστικά και για την επόμενη μέρα της λύσης. Μια μελέτη που θα μοιραστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε τέτοιες περιπτώσεις σε άλλα Κράτη Μέλη.
Η επιτυχία μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο και τον λαό μας, θα είναι, το πιστεύω ακράδαντα και δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω, επιτυχία όλων μας, θα είναι κυρίως το βασικό συστατικό για ένα υγιές και ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πατρίδα, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής.
Οφείλουμε να στοχεύσουμε όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτή την επιτυχία χωρίς μεταξύ μας ανταγωνισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Ας μην αναζητάμε νικητές και ηττημένους, ας μην αναζητούμε πατριώτες και μη πατριώτες. Είμαι εδώ και έχω ευθύνη με απόλυτο σεβασμό στην όποια κριτική, να ενώσω τον κυπριακό λαό. Όσο δεν υπάρχει λύση είμαστε όλοι ηττημένοι, όλοι οι Ελληνοκύπριοι και όλοι οι Τουρκοκύπριοι.
Κλείνω λοιπόν, επαναλαμβάνοντας κάτι το οποίο θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθειά μας για επανένωση του τόπου μας. Για να πετύχουμε όλα αυτά που οραματιζόμαστε, για να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες που θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τυχόν νέα τετελεσμένα, η ύπαρξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου είναι απόλυτη προϋπόθεση. Ειδικότερα στην παρούσα, καθοριστικής σημασίας, συγκυρία.
Έχουμε ειδικότερα οι παλαιότεροι, βιώσει τις ολέθριες συνέπειες του εσωτερικού διχασμού, των δημόσιων με χαρακτηρισμούς μάλιστα αντεγκλήσεων, των άγονων αντιπαραθέσεων για εξυπηρέτηση, δυστυχώς, άλλων σκοπιμοτήτων. Με κάθε σεβασμό σε τυχόν διαφορετικές προσεγγίσεις, ο στόχος είναι κοινός και δεν μπορεί να είναι άλλος από την επιστροφή στην Αμμόχωστο, στις κατεχόμενες μας εστίες για ένα μέλλον ελπιδοφόρο για το σύνολο του λαού μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» .