Ανθότυρο το ελαφρύ και δροσερό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο«ανθός του τυριού» έχει γλυκιά, δροσερή και βουτυράτη γεύση. Μπαίνει σε σαλάτες και επιδόρπια, ταιριάζει με ψητά λαχανικά και κλεισμένο μέσα σε φύλλα ζύμης, πρωταγωνιστεί σε πολλά γλυκά.

Πού & πώς παράγεται
Παρασκευάζεται σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, στα Επτάνησα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Προέρχεται από τυρόγαλα ενός άλλου τυριού, με την προσθήκη φρέσκου γάλακτος και καμιά φορά κρέμας γάλακτος.

Τα είδη του
Υπάρχουν δύο τύποι ανθότυρου. Το φρέσκο και το ξηρό ή Ανθότυρος. Το φρέσκο, με κρεμώδη υφή, είναι λευκό και μαλακό, με ελάχιστο αλάτι και χωρίς «επιδερμίδα». Διαφέρει από τη μυζήθρα. Είναι πιο ώριμο και πιο παχύ τυρί, γιατί γίνεται με τυρόγαλο που προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα.

Το αποξηραμένο ανθότυρο είναι πιο αλμυρό, κατάλληλο να τριφτεί και να νοστιμίσει ζυμαρικά και πίτες. Στην Κρήτη φτιάχνουν ένα εξαιρετικό ανθότυρο. Ελαφρώς αλατισμένο και ωριμασμένο 1-2 μήνες είναι αρκετά πικάντικο και τρώγεται σαν ορεκτικό. Τότε αποκτά και «επιδερμίδα». Πολλοί παραγωγοί, μάλιστα, όταν ωριμάσει καλά, το διατηρούν μέσα σε ελαιόλαδο. Η γεύση του μεταμορφώνεται και γίνεται ένα πιπεράτο τυρί.

Τι μας προσφέρει
Το ανθότυρο είναι πλούσιο σε φώσφορο, ασβέστιο και κάλιο. Περιέχει ακόμα νάτριο, σελήνιο σε λιγότερα ποσοστά, ενώ είναι πολύ φτωχό σε σίδηρο.

Πώς το συντηρούμε
Το φρέσκο ανθότυρο δεν διατηρείται για πολύ στο ψυγείο, γι’ αυτό πρέπει να το αγοράζετε σε μικρές ποσότητες. Μπορεί όμως να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Για να το καταναλώσετε θα πρέπει να το αφήσετε να ξεπαγώσει σιγά σιγά μέσα στο ψυγείο.

πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ