Σε «κώμα» το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Κρήτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε «κώμα» βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Κρήτη, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης που τους αναγκάζει να εργάζονται αδιάκοπα

Πλέον και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου, κινδυνεύουν με λουκέτο πολλές κλινικές, με τους γιατρούς να εκπέμπουν κραυγή αγωνίας. Σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Cretalive, άλλοι δύο γιατροί (μια αιματολόγος και μια παθολόγος στο τμήμα αιμοδοσίας) παραιτήθηκαν με την Αιματολογική κλινική να μένει με μόλις 3 γιατρούς.

Για τις απάνθρωπες συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των γιατρών αλλά και των νοσηλευτών, 11 παθολόγοι απέστειλαν εξώδικα διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Παραιτήσεις χειρουργών στα Χανιά μετά τα εξοντωτικά ωράρια

Υπενθυμίζεται ότι χθες, τρεις γενικοί χειρουργοί του νοσοκομείου «Άγιος Γεώργιος» στα Χανιά, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά τα εξοντωτικά ωράρια των εφημεριών, αφού κανένας δεν ασχολήθηκε με τις δραματικές προειδοποιήσεις τους. Είχαν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των ασθενών, αφού οι δύο από αυτούς εφημέρευαν καθημερινά στο ΤΕΠ και ταυτόχρονα αντιμετώπιζαν σωρεία τακτικών χειρουργικών περιστατικών στη χειρουργική κλινική. Και δεν είναι μόνο οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, όπως κατήγγειλαν, αλλά κυρίως η παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλούς εφημέρευσης που προβλέπουν διπλάσιο αριθμό χειρουργών.

Κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, όπως λένε, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον τριών γιατρών. Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που οι χειρουργοί κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης καλούνταν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και κάποιο έκτακτο περιστατικό στα Τμήματα Επειγόντων.

Είχαν προειδοποιήσει από καιρό για την παραίτησή τους

Οι γενικοί χειρουργοί είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τη διοίκηση του νοσοκομείου, ότι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και ότι αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις, θα αναγκαστούν να παραιτηθούν. Συγκεκριμένα είχαν καταθέσει επίσημες αναφορές περί «αδυναμίας ασφαλούς εφημέρευσης της χειρουργικής κλινικής».

Τα πρωτόκολλα «προέβλεπαν να εφημερεύει ο διπλάσιος αριθμός χειρουργών, τέσσερα άτομα δηλαδή, για να υπάρξει στοιχειωδώς ασφαλής λειτουργία. Ουσιαστικά, μέρος του βάρους του μόνιμα υποστελεχωμένου ΤΕΠ, μεταφέρθηκε έτσι στη χειρουργική», σημείωναν οι χειρουργοί στην αναφορά τους.

Στη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Χανίων υπηρετούν σήμερα οκτώ γιατροί και αναμένεται να επιστρέψει από άδεια ακόμα ένας, ενώ τρέχουν οι διαδικασίες για να προσληφθούν άλλοι δύο, με τον βαθμό επιμελητή Α’ και επιμελητή Β’.

Σύμφωνα με το ekriti.gr. η διοίκηση του νοσοκομείου θα συναντηθεί με το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να μην επιμείνουν οι γιατροί στις παραιτήσεις τους!

Χάος και στα κέντρα Υγείας

Παράλληλα τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας της Κρήτης τα οποία παραμένουν χωρίς μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Στο ΚΥ Χάρακα υπάρχουν 7 κενές οργανικές θέσεις, ενώ ΚΥ του Ηρακλείου στέλνει τα δείγματα από τις αιμοληψίες στο ΠΑΓΝΗ καθώς δεν υπάρχει προσωπικό και εξοπλισμός.

Ιδιαίτερα αποθαρρυντικό για τους γιατρούς είναι και το γεγονός ότι οι δεν πληρώνονται άμεσα τις εφημερίες τους, ενώ μάλιστα φορολογούνται διπλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ