Πολλές φορές, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε ένας άνθρωπος λέει ψέματα.
Συνήθως, όταν αμφιβάλουμε για το αν κάποιος μας λέει ψέματα ή όχι, περνούν χιλιάδες σκέψεις από το μυαλό μας. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν πολλά σημάδια που μας προειδοποιούν ότι κάποιος μας λέει ψέματα.
Δείτε παρακάτω 10 τρόπους, για να εντοπίσετε κάποιον που λέει ψέματα.
1. Γλώσσα του σώματος
Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος σας λέει ψέματα, δώστε περισσότερη προσοχή στις χειρονομίες του, παρά στα λόγια του. Οι ψεύτες έχουν την τάση να κρύβουν τα χέρια τους (τα βάζουν στις τσέπες ή τα κρατούν πίσω από την πλάτη τους), δυσκολεύονται να κρατήσουν μια ίσια στάση και κουνούν νευρικά τα πόδια τους. Επίσης, αν δαγκώνουν τα χείλη τους την ώρα που τους κάνετε μια ερώτηση, είναι πιθανό να λένε ψέματα.
2. Αναπνοή
Όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα, η αναπνοή τους γίνεται πιο βαριά και η φωνή τους πιο ρηχή, επειδή η ροή του αίματος και ο ρυθμός της καρδιάς αλλάζουν, καθώς γίνονται νευρικοί.
3. Ακαμψία
Οι ψεύτες συνήθως είναι πολύ νευρικοί και αυτό φαίνεται από την υπερβολική ακαμψία του σώματος. Οι σηκωμένοι ώμοι, τα σταυρωμένα χέρια ή οι αστράγαλοι, δείχνουν ότι αισθάνονται άβολα.
4. Υπερβολική εφίδρωση
Το να λέει ψέματα, μπορεί να κάνει ακόμα και τον πιο έμπειρο ψεύτη να αγχωθεί. Όταν λέμε ακόμα και το πιο μικρό και αθώο ψέμα ιδρώνουμε πολύ περισσότερο, καθώς αυτή είναι η φυσιολογική αντίδραση στο στρες. Οπότε, είναι φυσιολογικό κάποιος που λέει ψέματα και φοβάται μην τον ανακαλύψουν να ιδρώνει περισσότερο.
5. Κοιτάξτε τα μάτια τους
Ο ψεύτης αποφεύγει την οπτική επαφή, αλλά ακόμα και αν σας κοιτάξει στα μάτια, θα τα ανοιγοκλείνει πολύ αργά ή πολύ γρήγορα.
6. Ας αλλάξουμε θέμα
Όλοι νιώθουν ευάλωτοι όταν λένε ψέματα. Ακόμα και ένας έμπειρος ψεύτης μπορεί να φαίνεται ψύχραιμος, αλλά μέσα του επικρατεί πανικός. Ο ψεύτης θα προσπαθήσει να αλλάξει θέμα συζήτησης και θα πηδάει από το ένα θέμα στο άλλο.
7. Αγγίζει υπερβολικά το πρόσωπο με τα χέρια του
Οι ψεύτες έχουν την τάση να παίζουν με τα μαλλιά τους, να αγγίζουν το πρόσωπο και το λαιμό τους, να ξύνουν τη μύτη τους και να κρύβουν το στόμα τους πιο συχνά.
8. Υπερβολικά αμυντικοί
Όταν αντιμετωπίζετε έναν ψεύτη και του αναφέρετε πραγματικά γεγονότα, γίνεται πολύ αμυντικός, αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις και κατηγορεί εσάς ότι λέτε ψέματα. Αν αρχίσει να απαντάει με φράσεις, όπως: «Γιατί πρέπει να το ξέρεις αυτό» ή «Αυτό δεν είναι σημαντικό», σημαίνει ότι έχει φτάσει στα όριά του.
9. Τόνος και ταχύτητα
Όταν ένας άνθρωπος λέει ψέματα, ο τόνος της φωνής του μπορεί να γίνει ψηλότερος, καθώς οι φωνητικές του χορδές τεντώνονται. Ένας ψεύτης μπορεί να ξεκινήσει να μιλάει πιο γρήγορα από το κανονικό ή περισσότερο μονότονα.
10. Ψέματα με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Είναι πολύ πιο εύκολο να πούμε ψέματα μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος, όπου δεν υπάρχει επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο. Επίσης, τα μηνύματα δίνουν στον ψεύτη περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί τις απαντήσεις του και να ενισχύσει το άλλοθί του. Δώστε προσοχή σε φράσεις, όπως: «Δεν εννοούσα ακριβώς αυτό…» ή «Για να είμαι ειλικρινής…»