Δύο ναύτες κινεζικής καταγωγής με αμερικανική υπηκοότητα, του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συνελήφθησαν και κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι δύο συλληφθέντες, που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, κατηγορούνται για διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών στο Πεκίνο, είπε ο υφυπουργός Ματ Όλσεν, αρμόδιος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Σαν Ντιέγκο.
Λόγω των πράξεών τους, «ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες κατέληξαν στα χέρια της (ηγεσίας της) Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», τόνισε ο Όλσεν.
FBI: Η μεγαλύτερη απειλή
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», υποστήριξε από την πλευρά της η Στέισι Μόι, ειδική πράκτορας του FBI που διευθύνει το γραφείο στο Σαν Ντιέγκο.
«Η Κίνα θα κάνει τα πάντα για να πλήξει τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της με σκοπό να καταστεί η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο», ισχυρίστηκε.
Τζιντσάο Γουέι, 22 ετών, ο ένας «κατάσκοπος»
Ο Τζιντσάο Γουέι, ένας 22χρονος ναύτης που υπηρετούσε στο USS Essex με έδρα το Σαν Ντιέγκο, συνελήφθη με κατηγορία σχετικά με κατασκοπεία που περιλάμβανε συνωμοσία για αποστολή πληροφοριών εθνικής άμυνας σε Κινέζους αξιωματούχους.
Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν το κατηγορητήριο εναντίον του Γουέι και έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου στο Σαν Ντιέγκο.
USS Essex
Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Γουέι ήρθε σε επαφή με έναν αξιωματικό πληροφοριών της κινεζικής κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2022 και κατόπιν αιτήματος του αξιωματικού, παρείχε φωτογραφίες και βίντεοτου πλοίου στο οποίο υπηρετούσε.
Οι πληροφορίες που αποκάλυψε περιελάμβαναν τεχνικά και μηχανικά εγχειρίδια καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό και την εκπαίδευσητων Πεζοναυτών κατά τη διάρκεια μιας επερχόμενης άσκησης, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Γουέι, ο οποίος γεννήθηκε στην Κίνα, προσεγγίστηκε από τον Κινέζο αξιωματικό ενώ έκανε αίτηση για την αμερικανική υπηκοότητα και μάλιστα ο αξιωματικός τον συνεχάρη όταν έγινε πολίτης των ΗΠΑ.
«Ο Γουέι παραδέχτηκε στον χειριστή του ότι ήξερε ότι αυτή η δραστηριότητα θα θεωρούνταν κατασκοπεία και θα μπορούσε να επηρεάσει την εκκρεμή αίτηση υπηκοότητάς του. Αντί να αναφέρει την επαφή, κάτι για το οποίο είχε εκπαιδευτεί να κάνει, επέλεξε να την κρύψει», είπε ο Randy Grossman, εισαγγελέας της νότιας περιφέρειας της Καλιφόρνια.
«Είτε επρόκειτο για απληστία είτε για κάποιο άλλο λόγο, ο Γουέι φέρεται να επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στη νέα χώρα του και να συμμετάσχει σε μια συνωμοσία με τον Κινέζο χειριστή του».
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Γουέι βάσει ενός νόμου περί κατασκοπείας που χρησιμοποιείται σπάνια, ο οποίος καθιστά έγκλημα τη συλλογή ή την παράδοση πληροφοριών για να βοηθήσει μια ξένη κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια της σχέσης, ο ανώνυμος αξιωματικός των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών έδωσε εντολή στον Γουέι να μην συζητήσει τη σχέση τους, να μοιραστεί μη δημόσιες πληροφορίες μαζί του και να καταστρέψει στοιχεία για να τους βοηθήσει να καλύψουν τα ίχνη τους, είπαν αξιωματούχοι.
Τα αρχεία υπηρεσίας δείχνουν ότι ο Γουέι βρισκόταν στο USS Essex, αμφίβιο επιθετικό σκάφος και ελικοπτεροφόρο που έχει πλήρες κατάστρωμα πτήσης και μπορεί να μεταφέρει μια σειρά από ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένου του MV-22 Ospreys.
Γουενχενγκ Ζάο, ο δεύτερος «κατάσκοπος»
Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χωριστά κατηγορίες εναντίον ενός δεύτερου μέλους της υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορώντας τον Γουενχενγκ Ζάο για συλλογή δωροδοκιών με αντάλλαγματην παροχή ευαίσθητων στρατιωτικών φωτογραφιών και βίντεο των ΗΠΑ σε Κινέζο αξιωματικό πληροφοριών.
Επί δύο χρόνια, ο Ζάο έστελνε χρησιμοποιημένες κρυπτογραφημένες επικοινωνίες για πληροφορίες – συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών ενός επιχειρησιακού κέντρου στην Οκινάουα της Ιαπωνίας – στην Κίνα με αντάλλαγμα 15.000 δολάρια, είπε o εισαγγελέας Μάρτιν Εστράντα, της κεντρικής περιφέρειας της Καλιφόρνια.
«Στέλνοντας τις ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες σε έναν αξιωματικό πληροφοριών που απασχολείται σε ένα εχθρικό ξένο κράτος, ο κ. Ζάο πρόδωσε τον ιερό όρκο του να υπερασπιστεί τη χώρα μας και να τηρήσει το σύνταγμα. Εν ολίγοις, επέλεξε έναν δρόμο διαφθοράς και ξεπούλησε τους συναδέλφους του στο ναυτικό των ΗΠΑ», δήλωσε ο Εστράντα.
Οι δύο ναύτες διώκονται για παρόμοια εγκλήματα, αλλά κατηγορήθηκαν ως ξεχωριστές υποθέσεις και δεν ήταν ξεκάθαρο εάν οι δυο τους επιστρατεύτηκαν, ή πληρώθηκαν από τον ίδιο αξιωματικό των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Έχει ξεθαφτεί το τσεκούρι του πολέμου
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι τεταμένεςγια λόγους που συνδέονται με ζητήματα εθνικής ασφαλείας και εμπορίου.
Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Κίνα για κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις, αλλά η κινεζική πλευρά απορρίπτει όσα της καταλογίζονται. Αντίστοιχες κατηγορίες έχει διατυπώσει στο παρελθόν και η Κίνα.
Άλλα αγκάθια στις σινοαμερικανικές σχέσεις είναι η απαγόρευση εξαγωγήςπροηγμένης τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, η βιομηχανική πολιτική του Πεκίνου, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, η προέλευση του κορωνοϊού που προκάλεσε την πανδημία Covid-19, οι εμπορικοί δασμοί και το ζήτημα της Ταϊβάν.