Ο τεράστιος ηγέτης Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι ο οποίος απελευθέρωσε την Αίγυπτο από τα δεσμά των Τούρκων ισλαμοφασιστών, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ξεχνά τον ελληνισμό και τιμά τις συμμαχίες του.
Εκεί λοιπόν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο ένα αρνητικό ρεσιτάλ, Μιλούσε για καλώδια και πράσινη ανάπτυξη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφέρθηκε εκτενώς στην Κύπρο. Είναι περίεργο που η αναφορά του, απουσιάζει από τα ελληνικά ΜΜΕ. Όπως επίσης απουσιάζουν οι αναφορές του για την Λιβύη, οι οποίες ταυτίζονται απόλυτα με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, και όμως ο Μητσοτάκης δεν άρθρωσε ούτε μία λέξη!
Ο Σίσι κατά την δήλωση του χαιρέτισε τις θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Αίγυπτο σε διμερές επίπεδο καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Ο Πρόεδρος εξήρε επίσης τη γόνιμη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με την Κύπρο!
Η Αίγυπτος και η Ελλάδα μοιράζονται ισχυρές διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, και ξεκινούν κοινά αναπτυξιακά έργα σε διμερές επίπεδο αλλά και σε τριμερές επίπεδο με την Κύπρο!
Αυτό περιλαμβάνει ένα πιθανό έργο ενέργειας στο πλαίσιο του οποίου οι τρεις χώρες σχεδιάζουν να συνδέσουν τα δίκτυά τους ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με ένα Μνημόνιο Συνεννόησης που υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2021.
Οι τρεις χώρες έχουν επίσης πραγματοποιήσει πολυάριθμες συνόδους κορυφής για να προωθήσουν τα σχέδια τριμερούς συνεργασίας τους και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς.
Τι είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος για Ουκρανία, Λιβύη
Κατά τη συνάντηση της Πέμπτης, ο Σίσι και ο Μητσοτάκης συζήτησαν τις εξελίξεις της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και την κρίση στη Λιβύη.
Από αυτή την άποψη, ο Σίσι επιβεβαίωσε τη στάση της Αιγύπτου στη στήριξη της πολιτικής πορείας στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεξαγωγής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ως συνταγματική υποχρέωση. Ο Σίσι τόνισε επίσης την ανάγκη για έξοδο όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τα λιβυκά εδάφη προκειμένου η Λιβύη να αποκαταστήσει την κυριαρχία, την εδαφική ενότητα και τη σταθερότητά της.
Αυτή θα έπρεπε να είναι και η ελληνική εθνική θέση για τη Λιβύη. Άμεσα δημοκρατικές εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση – μαριονέτα της Τουρκίας που συνιστά μέγιστο κίνδυνο για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και φυσικά έξοδος και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη και μισθοφόρου από τη χώρα. Δυστυχώς, ο Μητσοτάκης δεν άρθρωσε λέξη…