Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο μας στις καλοκαιρινές μας διακοπές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βαλίτσα των καλοκαιρινών διακοπών θα πρέπει να έχει το φαρμακείο με τα είδη πρώτων βοηθειών, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά απρόοπτα. Ο προορισμός, η διάρκεια και ο σκοπός του ταξιδιού, αλλά και η κατάσταση της υγείας κάθε ταξιδιώτη καθορίζουν το περιεχόμενο του φαρμακείου.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) ετοίμασε συμβουλές προς τους θερινούς ταξιδιώτες και παραθεριστές.

Λίστα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ, Διονύσιο Ευγενίδη, τα προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να έχει μαζί του ένας ταξιδιώτης, είναι φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ ή stick για τα τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή από επαφή με μέδουσες και φυτά, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος και καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα.

«Δεν ξεχνάμε ποτέ να εφαρμόζουμε το αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα επαναλαμβάνοντας συχνά τη διαδικασία. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, ενώ οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ τα παιδιά στον ήλιο χωρίς φανελάκι και καπελάκι», επισημαίνει ο κ. Ευγενίδης.

Απαραίτητα ακόμη είναι είδη όπως βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο και αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών.

Δεν πρέπει να παραληφθούν παυσίπονα ή αντιπυρετικά χάπια, ενώ για να αντιμετωπιστούν ενοχλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο, πριν την αναχώρησή θα πρέπει ο εκάστοτε ταξιδιώτης να συμβουλευτεί το φαρμακοποιό του ή το γιατρό του.

Σε περίπτωση μεγάλου ή δύσκολου ταξιδιού θα πρέπει να υπάρξει η πρόνοια για σκεύασμα για τη ναυτία.

«Φροντίστε να έχετε μαζί σας οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε αγκάθια από αχινούς ή κεντρί μέλισσας», τονίζει ο κ. Ευγενίδης.

Μεταφορά και αποθήκευση

Προσοχή απαιτούν η μεταφορά και η αποθήκευση των φαρμάκων. Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες. Κατά την άφιξη στον προορισμό σας, θα πρέπει να μπουν σε ψυγείο. Κατά την παραμονή στη θάλασσα επιτάσσεται η φύλαξη σε σκιερό μέρος μαζί με τις παγοκύστες. Σε γενικές γραμμές, όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη, είτε στην παραλία, είτε μέσα στο αυτοκίνητο.

Το κόστος

Το κόστος του φαρμακείου του ταξιδιώτη μπορεί να φτάνει κατ’ εκτίμηση και ενδεικτικά τα 65 ευρώ και πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Φάρμακα

Παυσίπονα ή αντιπυρετικά: 1,20 ευρώ
Αντιδιαρροϊκά: 3 ευρώ
Αντιισταμινικά: 4,40 ευρώ
Αποσυμφορητικό: 5,70 ευρώ
Κατά της ναυτίας: 1, 60 ευρώ
Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τακτικά

Είδη Πρώτων Βοηθειών

Γάντια μιας χρήσης: 1 ευρώ (10 τεμάχια)
Γάζες: 1,20 ευρώ
Ελαστικός επίδεσμος για διαστρέμματα, αυτοκόλλητοι επίδεσμοι: 1 ευρώ
Αντισηπτικό: 1,80
Βαμβάκι: 1 ευρώ
Θερμόμετρο: 4 ευρώ
Αντιβακτηριακές αλοιφές και κρέμες: 4,20 ευρώ
Τζελ για τα ηλιακά εγκαύματα (πχ αλόη): από 8 ευρώ
Αντικνησμώδη ή αντιφλεγμονώδη αλοιφή ή κρέμα: 5 ευρώ
Κολλύριο: 3,70 ευρώ

Άλλα σημαντικά είδη

Εντομοαπωθητικά: 6 ευρώ
Αντιηλιακό: 10 ευρώ
Αντιβακτηριακά μαντηλάκια χεριών και αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών: 2 ευρώ

Πηγή: virus.com.gr
bloko.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ