Ένα πολιτικό νοσοκομείο στο Ιράκ, που φέρεται να έχει στοχοποιηθεί από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές, έχει γίνει αντικείμενο επίσημης καταγγελίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από μια ομάδα τεσσάρων Γιαζίντι, όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Η επίθεση, που σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου 2021, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 20.
Η ιατρική κλινική Sikeniye στο Σιντζάρ (Şengal) καταστράφηκε στην επίθεση, σηματοδοτώντας την πρώτη περίπτωση που σχετίζεται με τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του λαού Γιαζίντι.
Οι τέσσερις ενάγοντες, επιζώντες ή μάρτυρες των αεροπορικών επιδρομών, υποστηρίζουν ότι αυτές οι ενέργειες παραβίασαν το δικαίωμά τους στη ζωή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως προστατεύεται από το άρθρο 6 του διεθνούς συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται περαιτέρω ότι η Τουρκία αμέλησε να διερευνήσει τις απώλειες αμάχων που προέκυψαν από τις αεροπορικές επιδρομές και δεν παρείχε στα θύματα αποτελεσματικά ένδικα μέσα. Αυτό, υποστηρίζουν, συνιστά παραβίαση του δικαιώματός τους για άμεση, ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα βάσει του ίδιου συμφώνου.
Η Τουρκία δικαιολόγησε τις αεροπορικές επιδρομές ως απόπειρα ελέγχου της ένοπλης πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Αντίστασης Σιντζάρ (YBS), μιας δύναμης αυτοάμυνας των Γιαζίντι. Ωστόσο, το YBS διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί συσχέτισής του με το PKK.
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι το νοσοκομείο, που βρισκόταν κοντά σε σημείο ελέγχου του YBS, δεν προστατεύονταν άμεσα από ένοπλες μονάδες και βρισκόταν σε αστική περιοχή. Υποστηρίζουν ότι και τα οκτώ θύματα ήταν μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου.
Η καταγγελία, που υποβλήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, χρειάστηκε δύο χρόνια για να προετοιμαστεί. Ισχυρίζεται ότι από το 2017, περίπου 80 Γιαζίντι έχουν πέσει θύματα «παράπλευρης απώλειας» από τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του PKK στο Ιράκ.
Το Accountability Unit, μια ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και οι Women for Justice, μια ΜΚΟ των Γιαζίντι με έδρα τη Γερμανία, υπέβαλαν την αξίωση για λογαριασμό των τεσσάρων Γιαζίντι. Το τελευταίο υποστηρίζεται από βρετανούς δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Aarif Abraham, διευθυντής της Μονάδας Λογοδοσίας, δήλωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική και συμβολική υπόθεση που περιλαμβάνει ξεκάθαρες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών των Γιαζίντι από το τουρκικό κράτος», καταλήγει το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων «Σαφάκ».
—