Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για τις κατειλημμένες παραλίες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το «Κίνημα της Πετσέτες» που ξεκίνησε με σκοπό να «ελευθερωθούν» οι παραλίες στην Πάρο αλλά και σε άλλα νησιά καθώς οι καταγγελίες για παράνομες πρακτικές των επιχειρήσεων πέφτουν κυριολεκτικά «βροχή» όσο περνούν οι ώρες.

Να σημειωθεί πως με παραγγελία της προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε να ερευνήσει δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, που αφορούν στην Πάρο στο θέμα των καταλήψεων τμημάτων του Αιγιαλού και τη Σέριφο στο ζήτημα της λειτουργίας καταστήματος που λειτουργεί σε παραλία και έχει σφραγιστεί.

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στις παραλίες από τον δήμο ενώ καταγγέλει πως οι επιχειρήσεις έχουν «επιστρατεύσει» ακόμα και «φουσκωτούς» για να διώχνουν κόσμο από σημεία γεμάτα με ξαπλώστρες που φτάνουν έως και τα 120 ευρώ!

Σχετικά με την κατάσταση στην Πάρο λέει:

«Ορισμένοι έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300. Κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. “Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει” είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια», ανέφερε αρχικά.

Μάλιστα, σε μια παραλία, όπως υποστηρίζει, σχεδιάζουν καντίνα, ενώ θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο!

Ο κ. Γεωργούσης τονίζει ότι ο δήμος δείχνει μεγάλη ανοχή.

«Ο δήμαρχος απαντά “δεν έχουμε αρμοδιότητα” το οποίο το θεωρώ επικίνδυνο για όλη την αυτοδιοίκηση. Είναι ένα κράτος ανυπόληπτο που καταδέχεται με τέτοιο τρόπο να περιφρονείται κάθε νομιμότητα και να λέει ο άλλος ας έρθει η αστυνομία να με συλλάβει και απλώνει τις πολυθρόνες, εκεί φτάσαμε».Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.

Όσο για το κόστος της ξαπλώστρας, ο κ. Γεωργούσης είπε ότι οι λουόμενοι που θα επιλέξουν να μισθώσουν ένα σετ στη Σάντα Μαρία θα πρέπει να δώσουν 120 ευρώ για τις πρώτες θέσεις κοντά στο κύμα και 40 ευρώ για τις πίσω.

Ως προς τη στάση των αρχών στο όλο ζήτημα ο κ. Γεωργούσης ανέφερε τα εξής:

«Η αστυνομία, οι αρχές συνεργάζονται, απλά για κάποια πράγματα, θέλουν την ώθηση της εισαγγελικής αρχής ή την ενθάρρυνση του Δήμου. (…) Ο δήμος αδιαφορεί. Του έγραψα και γράμμα σήμερα του δημάρχου, τους δώσαμε τη δυνατότητα να ενδιαφερθούν, να ηγηθούν».

Τέλος ανέφερε πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που ήταν γεμάτη με ξαπλώστρες και έχει αναγκαστεί να κάτσει στα βράχια.

Αντιδράσεις και σε άλλα νησιά

Αντίστοιχο θέμα με την παραβίαση των παραλιών και των δικαιωμάτων των λουόμενων αντιμετωπίζουν και στην Μύκονο.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς «δεν γίνεται να είμαστε υποχρεωμένοι μόνο για να βάζουμε τους ναυαγοσώστες για να καθαρίζουμε τις παραλίες και όταν θέλουμε σαν δήμαρχοι να επιβάλουμε την τάξη και το νόμο στις περιοχές μας, πρέπει να παρακαλάμε τον κάθε υπάλληλο της Κτηματικής Υπηρεσίας να έρθει».

Όσο για τους πολίτες που παραβιάζονται τα δικαιώματά τους τονίζει πως θα πρέπει να ενημερώσει την αστυνομία, τον Δήμο και φυσικά την Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να κινηθούν οι αντίστοιχες διαδικασίες της επιβολής του νόμου.

Το «Κίνημα της Πετσέτας» μπορεί να πήρε τώρα διαστάσεις, ωστόσο, αντιδράσεις για τις οργανωμένες παραλίες υπήρχαν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού σε άλλα νησιά.

Στη Ρόδο τον Ιούνιο δημιουργήθηκε το δίκτυο «Ομπρέλα», από πολίτες οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια για να αναδείξουν το πλήθος των παρανομιών στις ακτές του νησιού.

Επίσης, πριν δυο εβδομάδες στη Νάξο δημιουργήθηκε μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Κίνημα – Σώστε τις παραλίες της Νάξου», η οποία συγκεντρώνει πάνω από από 3.700 μέλη, η οποία συνέταξε μια ανοιχτή επιστολή που θα αποστείλει στον εισαγγελέα και στις Αρχές. Παράλληλα, ξεκίνησε καταγραφή με drone της κατάστασης σε βασικές παραλίες, προκειμένου να συγκριθεί με τις αποφάσεις παραχώρησης και να αποκαλυφτούν τυχόν παρανομίες.

Δείτε τις δηλώσεις του:

«Λίγες οι αυθαιρεσίες» λέει ο δήμαρχος Πάρου

Λίγες είναι οι αυθαιρεσίες στις παραλίες της Πάρου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Μάρκο Κωβαίο, ο οποίος μίλησε για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες για τις καταλήψεις από μαγαζιά στους αιγιαλούς του νησιού που δεν αφήνουν ελεύθερο χώρο για τους λουόμενους.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Κωβαίος είπε αρχικά πως η ελεύθερη πρόσβαση τις παραλίες είναι δημοκρατικό δικαίωμα.

Στη συνέχεια εξέφρασε τη διαφωνία του δήμου με την ΚΥΑ που δεν επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο παραλιών από τις δημοτικές αρχές: «Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα άμεσων ελέγχων στους δήμους (…). Εμείς μαζί με τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛΑΣ μόνο δυνατότητα αυτοψιών έχουμε και το κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε. Έχουμε κάνει αυτοψίες σε όλες, έχουμε στείλε χαρτί και στον εισαγγελέα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν παραλίες όπου οι επαγγελματίες είναι άριστοι. υπάρχουν και κάποιοι, ευτυχώς λιγοστοί, που αυθαιρετούν και ο δήμος σαφέστατα δεν θα κάνει πίσω. Θέλουμε να στηρίξουμε την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες».

Καταλήγοντας αναφέρει πως ο δήμος θέλει το νόμιμο και δεν φοβάται τις προστριβές αλλά δεν έχει τη δυνατότητα.

Δείτε τι δήλωσε:

«Ζητάμε τη νομιμότητα»

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες τονίζοντας πως η επιθυμία όλων δεν είναι να φύγουν οι ξαπλώστρες αλλά να εφαρμοστεί η νομιμότητα.

«Ζητάμε από τις Αρχές να πράξουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους ώστε να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα», ανέφερε.

Όπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρήσεις στις παραλίες έχουν αναπτύξει ξαπλώστρες και ομπρέλες όχι μόνο στο κομμάτι που τους αναλογεί νόμιμα αλλά και σε άλλα μέρη. Όπως κατήγγειλε, υπάρχουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων που έχουν οριστεί από τη σύμβαση παραχώρησης.

«Μιλάμε για θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες. Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες και μόνο ένα μικρό μέρος είναι διαθέσιμο για τον κόσμο ενώ τουλάχιστον δύο παραλίες είναι κατειλημμένες στο 100% χωρίς να υπάρχει άδεια

Ο κ. Γαβαλάς δήλωσε πως η κίνηση των πολιτών είναι γνωστή στον δήμο και σε άλλες αρχές. Μάλιστα, σε αίτημα που έχει αποσταλεί σε Δήμο, Κτηματική Υπηρεσία, Εισαγγελέα Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Λιμεναρχείο, οι πολίτες ζητούν από τους αρμοδίους να πράξουν τα νόμιμα ενώ έχουν στείλει και ένα ογκώδες έγγραφο στο οποίο καταγράφονται με ονοματεπώνυμα δεκάδες περιπτώσεις εξόφθαλμα παραβάσεων στον αιγιαλό της Πάρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ