Ο κόσμος γνωρίζει μια αξιοσημείωτη ανάπτυξη στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών και των στρατιωτικών δυνατοτήτων, και τα αεροπλανοφόρα έχουν γίνει από τις πιο εξέχουσες καινοτόμες στρατιωτικές τεχνολογίες που έχουν τραβήξει την προσοχή των χωρών του κόσμου, γράφει αραβικό δημοσίευμα.
Τα κράτη του Αραβικού Κόλπου εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν αεροπλανοφόρα για να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες.
Διαπραγματεύσεις για αγορά αεροπλανοφόρου μη επανδρωμένων οχημάτων τύπου «TCG Anadolu»
Ο επικεφαλής των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών, Χαλούκ Γκουρκόν, ανέφερε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με χώρα του Κόλπου για την απόκτηση ενός αεροπλανοφόρου που φέρει UAV, παρόμοιου με το TCG ANADOLU, το οποίο κατασκευάστηκε στη βάση του ισπανικού ελικοπτεροφόρου Χουάν Κάρλος.
Φαίνεται ότι η απόφαση που έλαβε αυτή η χώρα του Κόλπου να επιλέξει την Τουρκία αντί για την Ισπανία οφείλεται στις τεράστιες τροποποιήσεις και τον πρόσθετο οπλισμό που έγιναν στον αερομεταφορέα για να μπορεί να φιλοξενήσει μάχιμες μονάδες μελλοντικά.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα παρέχουν στα κράτη του Αραβικού Κόλπου σημαντικές στρατηγικές ευκαιρίες για την ενίσχυση των ναυτικών και αμυντικών τους δυνατοτήτων. Αυτά τα αεροσκάφη θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν μια προηγμένη θαλάσσια αεροπορική πλατφόρμα που θα επιτρέπει στη χώρα να βελτιώσει τις δυνατότητές της στον τομέα της θαλάσσιας αναγνώρισης και επιτήρησης και να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες πραγματοποιώντας ακριβείς αεροπορικές επιδρομές και εκτόξευση πυραύλων σε σημαντικούς θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, όπως σημειώνει η «Αραβική Άμυνα».
Υπάρχουν υλικοτεχνικές δυσκολίες
Ωστόσο, τα κράτη του Αραβικού Κόλπου αντιμετωπίζουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε περίπτωση υιοθέτησης αεροπλανοφόρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Μεταξύ αυτών των προκλήσεων είναι οι υλικοτεχνικές πτυχές, η ανάπτυξη υποδομής και οι τεχνικές δυνατότητες για τη διασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας και της αποτελεσματικής συντήρησης αυτών των αερομεταφορέων.
Η λειτουργία αυτών των αερομεταφορέων απαιτεί επίσης την ικανότητα εκπαίδευσης και εξοπλισμού του στρατιωτικού προσωπικού με τις απαραίτητες δεξιότητες και εμπειρία για την αντιμετώπιση αυτής της προηγμένης τεχνολογίας.
Αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τη συνδρομή της Τουρκίας.
Πληροφορίες για την τουρκική ναυαρχίδα «TCG Anadolu»
Το TCG Anadolu είναι ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων. Το ναυπηγικό του έργο ξεκίνησε το 2015 στα ναυπηγεία Tuzla στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν μόνο 12 χώρες στον κόσμο που διαθέτουν πλοία αυτού του μεγέθους.
Το πλοίο καθελκύστηκε τον Μάιο του 2019 και οι δοκιμές αποδοχής στη θάλασσα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2022. Παραδόθηκε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων, σε τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το ποσοστό τοπικής συμμετοχής στην κατασκευή του αγγίζει το 70% και στην ίδρυσή του συμμετείχαν 131 επικουρικοί φορείς, εκτός από εισφορές τουρκικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Το αεροπλανοφόρο «TCG Anadolu» έχει μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα, το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο είναι 27 χιλιάδες τόνοι και 436 κιλά και η μέγιστη ταχύτητά του είναι 20,5 κόμβοι, ενώ η οικονομική ταχύτητα είναι 16 κόμβοι.
Με τη μέγιστη χωρητικότητα και την οικονομική του ταχύτητα, το σκάφος TCG Anadolu μπορεί να καλύψει απόσταση 9.000 ναυτικών μιλίων.
Το πλοίο μπορεί να δεχθεί 4 μηχανικά οχήματα απόβασης ταυτόχρονα, στη βυθισμένη του λεκάνη και κάθε όχημα μπορεί να μεταφέρει ένα άρμα μάχης.
Μπορεί να μεταφέρει 13 άρματα μάχης, 27 τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα, 6 στρατιωτικά οχήματα, 33 στρατιωτικά οχήματα και 15 τρέιλερ, για συνολικά 94 οχήματα.
Στο κατάστρωμα του πλοίου, το «TCG Anadolu» μπορεί να φιλοξενήσει 10 ελικόπτερα και 11 επιθετικά drones, ενώ το υπόστεγο του μπορεί να μεταφέρει 19 ελικόπτερα ή 30 drones επίθεσης, εκτός από την ενδιαίτηση έως και 1223 ατόμων.
—