Ανυπομονούσα να φτάσω σε αυτό το θέμα και να σας παρουσιάσω απόψεις και στοιχεία που μας δείχνουν πόσο θεμελιώδες είναι το χρώμα για την καθημερινή μας ύπαρξη. Το χρώμα είναι πολύ περισσότερα από ένα οπτικό αίνιγμα προς μελέτη σε επιστημονικά εργαστήρια. Εδώ είναι που αρχίζει η επανάσταση του χρώματος και που όλα όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα για το χρώμα μπαίνουν στη θέση τους.
Σύντομα θα ανακαλύψετε πόσο ισχυρό φαινόμενο είναι στην πραγματικότητα το χρώμα και θα μάθετε τη μεγάλη επίδραση που έχει σε κάθε στιγμή που είμαστε ξύπνιοι. Θυμόσαστε αυτό που διαβάσαμε στο Κεφάλαιο 1 ότι το χρώμα είναι φως και το φως ενέργεια; Όταν το φως αυτό πέφτει πάνω στο μάτι, μετατρέπεται σε ηλεκτρική ώθηση και αυτά τα ηλεκτρικά ερεθίσματα περνούν από το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τα συναισθήματά μας.
Αυτό που μας έχει δείξει η επιστημονική έρευνα είναι ότι κάθε χρώμα και κάθε απόχρωση έχει συγκεκριμένη ψυχολογική επίδραση. Δεν υπάρχει ούτε ένα από τα 16 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα που μπορούμε να διακρίνουμε με τα μάτια μας που να μην έχει ψυχολογική επίδραση πάνω μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.
Αρκεί να σκεφτείτε πώς επηρεαζόμαστε από τα χρώματα του φυσικού κόσμου γύρω μας για να το δείτε αυτό στην πράξη: πώς οι ακτίνες του ήλιου μας γεμίζουν με χαρά και αισιοδοξία, πώς τα πράσινα δέντρα ενός δάσους μας χαρίζουν ένα αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης, πώς ένας γκρίζος ουρανός μας κάνει να θέλουμε να χωθούμε στο κρεβάτι κάτω από τα σκεπάσματα. Όλα αυτά είναι υποσυνείδητες και ασυνείδητες αντιδράσεις μας στο χρώμα.
Στις επόμενες σελίδες θα μάθουμε τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των έντεκα βασικών χρωμάτων που αναφέραμε στο Κεφάλαιο 2 και θα ανακαλύψουμε τις ξεχωριστές συναισθηματικές επιδράσεις κάθε απόχρωσης στο χρωματικό φάσμα. Θα δούμε ότι οι διαφορετικές συναισθηματικές επιδράσεις ενός χρώματος εξαρτώνται από το πλαίσιο μέσα στο οποίο το αντιλαμβανόμαστε, την έντασή του και την ποσότητα του χρώματος που χρησιμοποιείται.
Ωστόσο, δεν βλέπουμε το χρώμα απομονωμένο και στο δεύτερο μισό του κεφαλαίου θα δούμε κάποια παραδείγματα σχετικά με το πώς μπορεί να αλλάξει η ψυχολογική επίδραση των χρωμάτων όταν αρχίσουμε να τα βάζουμε μαζί. Πρώτα όμως υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε, το οποίο πραγματικά θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την ψυχολογική σημασία των χρωμάτων και αυτό είναι να κοιτάξουμε τα χρώματα που αποκαλούμε «ψυχολογικά βασικά». Υπάρχουν τέσσερα ψυχολογικά βασικά χρώματα που πυροδοτούν συγκεκριμένες, ευδιάκριτες συμπεριφορές.
Τα ψυχολογικά βασικά
Κόκκινο
Το κόκκινο μας επηρεάζει σωματικά. Η πρωταρχική του δράση είναι να πυροδοτεί σωματικές αντιδράσεις. Ανεβάζει τον παλμό της καρδιάς, κάνοντας τον σφυγμό μας να αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να μας δημιουργήσει την αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Το κόκκινο μπορεί να ενεργοποιήσει την ενστικτώδη αντίδραση της «μάχης ή φυγής», η οποία είναι η φυσιολογική αντίδραση που εμφανίζεται ως απόκριση σε μια απειλή ή επίθεση.
Κίτρινο
Το κίτρινο επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Η βασική του δράση είναι να πυροδοτεί συναισθηματικές αντιδράσεις. Επηρεάζει το νευρικό σύστημα – ένα σύστημα που μεταδίδει σήματα από και προς τον εγκέφαλο από το υπόλοιπο σώμα– κι αυτό καθιστά το κίτρινο το ισχυρότερο χρώμα από ψυχολογική σκοπιά.
Μπλε
Το μπλε επηρεάζει το μυαλό μας. Η βασική του δράση είναι να πυροδοτεί νοητικές αντιδράσεις.
Πράσινο
Το πράσινο είναι το χρώμα της ισορροπίας και της αρμονίας. Κινείται ανάμεσα στην ενέργεια και δυναμική του κόκκινου, την πνευματικότητα του μπλε και τον συναισθηματισμό του κίτρινου. Στην ουσία, το πράσινο είναι η ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό, το σώμα και τον συναισθηματικό εαυτό μας.
Αν ένα χρώμα μάς διεγείρει ή μας καταπραΰνει εξαρτάται από τη χρωματική του ένταση. Αν είναι ένα πολύ έντονο χρώμα, είναι πιθανότερο να είναι διεγερτικό και αν δεν είναι έντονο, είναι πιθανότερο να είναι καταπραϋντικό. Τα πιο σκούρα, πιο έντονα μπλε διεγείρουν τον νου, για παράδειγμα, ενώ τα πιο ανοιχτά, λιγότερο έντονα μπλε τον ηρεμούν και τον ανακουφίζουν.
Ένα έντονο, σκούρο κόκκινο ενεργοποιεί σωματικά, αλλά ένα απαλό, ανοιχτό κόκκινο, δηλαδή ένα ροζ, μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί σωματικά. Όσο πιο σκούρο είναι το κίτρινο, τόσο πιο έντονα θα επιδρά συναισθηματικά. Όσο πιο έντονο το πράσινο, τόσο περισσότερο νιώθουμε τη δύναμή του να μας ισορροπεί και να μας αναζωογονεί. Θα δούμε αυτά τα τέσσερα ψυχολογικά βασικά χρώματα σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια όταν σε λίγο θα ασχοληθούμε με την ψυχολογία των έντεκα βασικών χρωμάτων.
Απόσπασμα από το βιβλίο της Karen Haller με τίτλο «Το μικρό βιβλίο των χρωμάτων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ