Οργή της Κίνας για το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 345 εκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ένα ιστορικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 345 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ταϊβάν, το οποίο για πρώτη φορά θα προέλθει από υπάρχοντα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα, αντί για αγορές μέσω του προγράμματος πωλήσεων ξένων στρατιωτικών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου.

Στη σχετική ανακοίνωση δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες σχετικά με τον παρεχόμενο στρατιωτικό εξοπλισμό. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε εγκρίνει στον προϋπολογισμό του 2023 στρατιωτική βοήθεια ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ταϊβάν.

«Με την εξουσία που μου ανατίθεται ως Πρόεδρος από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 621 του Νόμου περί Βοήθειας Εξωτερικών του 1961 (FAA), αναθέτω στον Υπουργό Εξωτερικών την εξουσία σύμφωνα με το άρθρο 506( α)(3) της FAA να κατευθύνει την ανάληψη έως και 345 εκατομμυρίων δολαρίων σε αμυντικά άρθρα και υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και στρατιωτική εκπαίδευση και άσκηση, για την παροχή βοήθειας στην Ταϊβάν», ανέφερε η δήλωση.

«Η βοήθεια περιλαμβάνει δυνατότητες αυτοάμυνας που η Ταϊβάν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει την αποτροπή τώρα και στο μέλλον», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Μάρτιν Μάινερς.

«Τα συστήματα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 345 εκατομμυρίων δολαρίων αφορούν κρίσιμα αμυντικά αποθέματα, ευαισθητοποίηση πολλών τομέων, αντιαρματικές και αεραμυντικές δυνατότητες».

Στις αρχές του μήνα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της πρέπει να επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ταϊβάν για να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού. Οι ΗΠΑ παραμένουν εδώ και δεκαετίες ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του στρατού της Ταϊβάν, παρότι δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μαζί της.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε στα μέσα Ιουνίου σπάνια επίσκεψη στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δυο πλευρές έμειναν αμετακίνητες στις θέσεις τους όσον αφορά την Ταϊβάν, εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η επικοινωνία τους και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκτραχυνθούν οι εντάσεις ανάμεσά τους και να οδηγήσουν σε ένοπλη σύγκρουση.

Το Πεκίνο θεωρεί το νησί κινεζική επαρχία που θα επανενωθεί κάποια στιγμή με την ηπειρωτική χώρα, μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου το 1949, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας για τον σκοπό αυτόν.

Τον περασμένο Απρίλιο η Κίνα πραγματοποίησε τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις προσομοίωσης αποκλεισμού του νησιού, ως απάντηση στη συνάντηση του προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στο Λος Άντζελες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ