Πονοκέφαλος στο Μαξίμου για τους γαλάζιους ανταρτες που θέλουν να κατέβουν για δήμαρχοι και περιφερειάρχες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε περίπου 90 ημέρες οι Ελληνες και οι Ελληνίδες θα κληθούν να περάσουν ξανά τις πόρτες των εκλογικών κέντρων με στόχο την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων, που θα αναλάβουν τα ηνία σε δήμους και Περιφέρειες. Υπό κανονικές συνθήκες, οι εκλογές αυτές θα αποτελούσαν ένα πρώτο crash test για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Από τον Κυριάκο Δημάγγελο

Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, οι περιφερειακές εκλογές θα είναι ένας υγιεινός «περίπατος» για τη κυβέρνηση και μια οδυνηρή περιπέτεια για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το 2019, πέραν της Κρήτης και του Βόρειου Αιγαίου, όλη η Ελλάδα είχε βαφτεί μπλε, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει στην κατοχή της 11 από τις 13 Περιφέρειες. Το ίδιο συνέβη και με όλους τους μεγάλους δήμους, στους οποίους οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι σάρωσαν.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να μην αφήσει σπιθαμή γης στην αντιπολίτευση, επιζητώντας να αναδειχθεί απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική ζωή της χώρας. Και ο στόχος αυτός, τη δεδομένη στιγμή, μόνο μακρινός δεν φαίνεται, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι οι αντίπαλοί της, αλλά οι «αντάρτες»που πιθανόν θα προκύψουν στον δρόμο προς τις κάλπες στις 8 και τις 15 Οκτωβρίου 2023.

moutzouris
Κώστας Μουτζούρης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε για ακόμα μια φορά πως η μεθοδικότητα είναι το δυνατό του «χαρτί», καθώς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τους υποψήφιους περιφερειάρχες που θα στηρίξει σε όλη την επικράτεια. Στο Μαξίμου θεωρούν εφικτό τον στόχο της κατάκτησης και των 13 Περιφερειών, με δεδομένο πως οι περισσότερες είναι ήδη «γαλάζιες», αλλά και το γεγονός πως έχουν «τρέξει» πολύ πιο γρήγορα από τους αντιπάλους τους. Ωστόσο, τα προβλήματα παραμένουν, και αυτά έρχονται κατά κύριο λόγο από τους γαλάζιους «αντάρτες», οι οποίοι παραμονεύουν για να εκμεταλλευτούν την πολυδιάσπαση των δυνάμεων της «γαλάζιας» παράταξης.

nb gkletsos
Απόστολος Γκλέτσος

Στο Βόρειο Αιγαίο η Νέα Δημοκρατία επιστρατεύει τον πρώην αρχηγό του Στρατού και υπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θεωρείται ικανή να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος έχει συγκρουστεί αρκετές φορές στο παρελθόν με το Μαξίμου. Την ίδια ώρα, η Πελοπόννησος κινδυνεύει να βρεθεί ξανά στα χέρια του… αιώνιου γαλάζιου «αντάρτη» Πέτρου Τατούλη, ο οποίος είναι έτοιμος να εκμεταλλευτεί τον «γαλάζιο» εμφύλιο μεταξύ Νίκα και Πτωχού για να επιστρέψει στα ηνία της Περιφέρειας.

Ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, που «φαγώθηκε» για τα μάτια του Αντώνη Σαμαρά, μπορεί να δήλωσε πως δεν θα κατέβει υποψήφιος, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο να στηρίξει υπόγεια τον Πέτρο Τατούλη εις βάρος του «γαλάζιου» υποψηφίου Δημήτρη Πτωχού. Από εκεί και πέρα, η Πειραιώς φοβάται την αλλαγή ισορροπιών σε δύο Περιφέρειες. Η πρώτη είναι αυτή της Στερεάς Ελλάδας, που σήμερα διοικεί ο Φάνης Σπανός, αλλά θα κατέβει ο πρώην δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, και η δεύτερη η Περιφέρεια Αττικής, σε περίπτωση που υπάρξει συνασπισμός δυνάμεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εναντίον του Γιώργου Πατούλη.

petros tatoulis
Πέτρος Τατούλης

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει ούτε για μία Περιφέρεια – Πληγή η παραίτηση Σπίρτζη

Στην Κουμουνδούρου τρέχουν και δεν… φτάνουν για να προλάβουν το στοίχημα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τη νεότερη φουρνιά στελεχών να έχει αναλάβει να σηκώσει το βάρος μετά την παραίτηση Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία. Ο πρώην υπουργός λειτουργούσε ως «εγκέφαλος» του σχεδίου για τη γείωση του κόμματος στην Αυτοδιοίκηση, όμως η παραίτησή του τρεις μήνες πριν από τις εκλογές άφησε μεγάλο κενό.

Οπως πληροφορούμαστε, ο κύριος Σπίρτζης φεύγοντας από τα όργανα άφησε πίσω του συγκεκριμένες προτάσεις, που είχε δουλέψει όλο το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες ως έναν βαθμό φαίνεται πως προκρίνονται. Συγκεκριμένα, το σχέδιο της Κουμουνδούρου περιλαμβάνει τη στήριξη του κόμματος στην υποψηφιότητα του Γιώργου Ιωακειμίδη για την Περιφέρεια Αττικής.

Η εκτίμηση των στελεχών του κόμματος είναι πως ο πρώην δήμαρχος Ρέντη μπορεί να κάνει μια πολύ καλή καταγραφή και να διεκδικήσει την είσοδο στον δεύτερο γύρο. Στην Κρήτη τα πράγματα είναι ιδιαίτερα περίπλοκα, καθώς, μετά τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον Σταύρο Αρναουτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ επανεξετάζει τη στήριξή του και βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίου, με επικρατέστερο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουράκη.

Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο να είναι υποψήφιος ένας εκ των Ανδρέα Ξανθού, Γιώργου Σταθάκη και Σωκράτη Βαρδάκη. Στη Στερεά Ελλάδα έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου, στην Ήπειρο αυτή του πρώην βουλευτή του κόμματος Γιάννη Στέφου, ενώ και στα Ιόνια Νησιά όλα δείχνουν πως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Στη Δυτική Ελλάδα, η Κουμουνδούρου φέρεται πως έχει ρίξει το βάρος στον νεοεκλεγέντα και πολλά υποσχόμενο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μιλτιάδη Ζαμπάρα, ο οποίος σκέφτεται το σενάριο της καθόδου του στις εκλογές, ενώ στη Θεσσαλία εξετάζεται το όνομα του γνωστού επιχειρηματία στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης Νίκου Ράπτη. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όλα δείχνουν πως θα κινηθεί στην επιλογή της Τάνιας Ελευθεριάδου, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα, καθώς κεντρικά στελέχη του κόμματος, όπως η Δώρα Αυγέρη, έχουν αρνηθεί.

Στην ίδια λογική, φρένο στις φωνές που ζητούσαν την υποψηφιότητά του στο Βόρειο Αιγαίο έβαλε ο Γιάννης Μπουρνούς, με το όνομα του μηχανικού και προέδρου του ΤΕΕ στο Βόρειο Αιγαίο Σταύρου Μανωλακέλλη να είναι το επικρατέστερο. Τέλος, ένα ακόμα μεγάλο κενό του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Πελοπόννησο, όπου δεν αναμένεται να στηρίξει τον γαλάζιο «αντάρτη» Πέτρο Τατούλη, ούτε όμως και να κατεβάσει μια δυνατή υποψηφιότητα, όπως αυτή του Σταύρου Αραχωβίτη, που έχει δηλώσει πως δεν σκέφτεται την κάθοδό του στις εκλογές.

ΠΑΣΟΚ: Αναζητώντας τα πατήματα για μια νίκη

Σε λίγο καλύτερη κατάσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο άλλωστε έχει αποδείξει πως ακόμα και στη χειρότερή του κατάσταση κάνει πολύ καλές καταγραφές σε δήμους και Περιφέρειες. Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Χαριλάου Τρικούπη προσανατολίζεται στη στρατηγική καθόδου στις Περιφέρειες με δικά της στελέχη, τα οποία θα αναζητήσουν είτε μια αξιοπρεπή καταγραφή είτε ακόμα και να κερδίσουν μια Περιφέρεια.

Εκφραστές της σκληρής γραμμής περί αυτόνομης καθόδου είναι τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο μπαρουτοκαπνισμένος Κώστας Σκανδαλίδης. Οι πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» θέλουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αποφεύγει όποια συνεργασία με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έως ότου η Κουμουνδούρου καταλήξει στη νέα της ηγεσία.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του κόμματος, «τη δεδομένη στιγμή, όποια συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επισφαλής, καθώς είναι άγνωστο την επόμενη ημέρα ποιος θα είναι ο αρχηγός και ποια η πολιτική του κατεύθυνση». Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται δεδομένη η στήριξη στον πρώην περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, όπως και στον νυν περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος. μετά και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, κινείται με βεβαιότητα προς μια νέα θητεία.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται «κλειδωμένη» η υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαστεργίου στην Κεντρική Μακεδονία και της Γεωργίας Ζεμπελιάδου στη Δυτική Μακεδονία. Οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες μπορεί να μην μπορούν τη δεδομένη στιγμή να διεκδικήσουν τη νίκη, ωστόσο θεωρούνται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ως μια πολύ καλή παρακαταθήκη για το χτίσιμο της νέας γενιάς των περιφερειακών στελεχών του κόμματος.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες Περιφέρειες, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά οριστική απόφαση, με τα ονόματα όμως να δίνουν και να παίρνουν στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος της οποίας ηγείται ο έμπειρος Κώστας Σκανδαλίδης. Ενα από αυτά, που ακούστηκε έντονα, είναι του Μιχάλη Κατρίνη για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο, κύκλοι του βουλευτή ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Το στοίχημα Παππά, ο Βερβεσός, ο Δούκας και οι χαμένοι δήμοι

Στον Δήμο της Αθήνας τα πράγματα είναι ιδιαίτερα περίπλοκα τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Από την Κουμουνδούρου δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο στήριξης στον καλαθοσφαιριστή Νίκο Παππά, ενώ την ίδια ώρα στελέχη του κόμματος δεν θα έλεγαν «όχι» στο ενδεχόμενο στήριξης μιας επιλογής όπως του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δημήτρη Βερβεσού.

dimos athinas aftodioikitikes
(από αριστερά) Νίκος Παππάς, Δημήτρης Βερβεσός και Χάρης Δούκας

Ωστόσο, κύκλοι του κ. Βερβεσού ξεκαθαρίζουν πως θα ήταν θετικός στο ενδεχόμενο καθόδου του μόνο σε περίπτωση που η υποψηφιότητά του θα είναι αυτοδιοικητική. «Ο Δημήτρης Βερβεσός θα ενδιαφερόταν να ενώσει τις δυνάμεις εκείνες των πολιτών που στέκονται απέναντι στις πολιτικές του Μπακογιάννη, όχι όμως να μπει μπροστά σε μια μάχη που απώτερο στόχο θα έχει την καταγραφή των δυνάμεων των κομμάτων στον Δήμο της Αθήνας» μας είπε χαρακτηριστικά άνθρωπος από το περιβάλλον του.

Στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως προσανατολίζονται στην υποψηφιότητα του καθηγητή Ενέργειας Χάρη Δούκα. Ο κ. Δούκας αποτελεί στενό συνεργάτη του πρόεδρου του κόμματος και έναν εξαιρετικό επιστήμονα, ωστόσο τα περιθώρια που έχει για να κοντράρει τον Κώστα Μπακογιάννη είναι από μικρά έως ανύπαρκτα.

Στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως η άποψη που έχει κυριαρχήσει είναι πως στους βασικούς δήμους της χώρας πρέπει η υποψηφιότητα να είναι καθαρά «πράσινη» και να σηματοδοτεί την επανάκαμψη του χώρου. Υπό αυτό το πρίσμα, η άποψη που κατέθεσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, την οποία στηρίζουν στελέχη του πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου, για κοινό υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει μειοψηφική.

Ωστόσο, οι φωνές που ζητούν κοινή υποψηφιότητα είναι πολλές και, με δεδομένο τον φόβο ότι στον δεύτερο γύρο θα υπάρχει ακροδεξιά υποψηφιότητα και όχι άνθρωπος από τον προοδευτικό χώρο, δεν αποκλείεται η αλλαγή πλεύσης έστω και στο «και πέντε» των εκλογών.

Το τηλεφώνημα Παπανδρέου και Ανδρουλάκη σε Τεμπονέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», το ΠΑΣΟΚ πράγματι επιχείρησε να προσεγγίσει τον Διονύση Τεμπονέρα, ώστε να αποτελέσει το πρόσωπο που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, στην προσπάθεια «πολιορκίας» του Διονύση Τεμπονέρα μεσολάβησε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πριν μπει στο παιχνίδι και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ωστόσο, το σχέδιο ναυάγησε τάχιστα, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ ήταν παιδαριώδεις και προσιδίαζαν περισσότερο σε λογική μεταγραφής, παρά σε ουσιαστική προσέγγιση των προοδευτικών δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ