Όχι πως δεν το είχαμε υποθέσει, αλλά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έρχεται σήμερα να το επιβεβαιώσει και επίσημα πως ο φετινός Ιούλιος, είναι «με μεγάλη βεβαιότητα ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ», ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου του 2019.
Έπειτα από τρεις εβδομάδες εξωφρενικά υψηλών θερμοκρασιών στην ξηρά και τη θάλασσα, σε τρεις ηπείρους, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus θεωρούν ότι έχουν αρκετά δεδομένα για να το ανακοινώσουν, εκτιμώντας πως το φαινόμενο αυτό είναι -πιθανότατα- «άνευ προηγουμένου» εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια και δεν αποτελεί παρά μόνο μια -δυσοίωνη- «πρόγευση» του μελλοντικού κλίματος του πλανήτη.
Από τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά, που τα τελευταία 24ωρα πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, μέχρι την ακραία ζέστη στη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, τις νότιες ΗΠΑ και ένα τμήμα της Κίνας, απ’ όπου αμέσως μετά πέρασε ο τυφώνας Ντοκσούρι, αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον έξι νεκρούς στις Φιλιππίνες, οι ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής που -κατά κύριο λόγο- οφείλεται στον άνθρωπο, εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα.
Μολονότι άλλες περιοχές βιώνουν ένα ήπιο ή ακόμη και δροσερό καλοκαίρι, όσον αφορά στη βόρεια Ευρώπη οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: «Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι αυτός ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ», σημειώνουν ο WMO και το παρατηρητήριο Copernicus. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου είναι ήδη οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί στα χρονικά, καθώς, με βάση τα στοιχεία του Copernicus, που διαθέτει πλήρη δεδομένα από το 1940, δεν χρειάζεται καν να περιμένουν οι επιστήμονες να τελειώσει ο μήνας, για να επιβεβαιώσουν το «ρεκόρ».
Οι σημερινές θερμοκρασίες δεν έχουν προηγούμενο στην Ιστορία, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια
Εκτός από την ακρίβεια των σύγχρονων μετρήσεων, τα δεδομένα που παρέχει η παλαιοκλιματολογία (από το μέγεθος των δακτυλίων των δέντρων ή τους πυρήνες πάγου) αφήνουν να εννοηθεί ότι οι σημερινές θερμοκρασίες «δεν έχουν προηγούμενο στην Ιστορία μας, εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε σχετικά ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Κλιματικής Υπηρεσίας του Copernicus (C3S) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Μπορεί μάλιστα να μην έχουν προηγούμενο «σε μια περίοδο πολύ μεγαλύτερη, ίσως ακόμη και 100.000 ετών», πρόσθεσε.
«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που βίωσαν εκατομμύρια άνθρωποι τον Ιούλιο δεν είναι παρά η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», προειδοποίησε ο Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του WMO, επισημαίνοντας πως «η κλιματική δράση δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα». «Το θέμα δεν είναι να προσαρμοστούμε αλλά να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο πολιτισμός μας», υποστήριξε με τη σειρά του ο Ντέιβιντ Κινγκ, ο Βρετανός πρώην Επίτροπος για το Κλίμα και νυν πρόεδρος της οργάνωσης Climate Crisis Avdisory Group.