Σε άρθρο τους για το ολοκαύτωμα που γίνεται εδώ και πολλές μέρες στην Ελλάδα με τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές να κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους, οι New York Times στέκονται στο ζήτημα του τουρισμού, της μόνης«βιομηχανίας» που έχει απομείνει άλλωστε στη χώρα μας, λόγω της σαρωτικής επέλασης των «κορακιών» κάθε είδους, κάθε εθνικότητας και κάθε (κομματικού) χρώματος, που έχουν διαλύσει όλα τα παραγωγικά κομμάτια της πατρίδας μας.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, εστιάζοντας στα νησιά και με αναφορά στην καραμέλα της κλιματικής αλλαγής, οι πιο σφοδρές πυρκαγιές έχουν πλήξει «μόνο τμήματα λίγων νησιών. Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πολύ ευρύτερη απειλή για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας».
Ρόδος – «Ήταν πράσινο και τώρα είναι μαύρο…»
Οι NYT γράφουν για την περίπτωση της Ρόδου:
«Καθώς χιλιάδες τουρίστες τράπηκαν σε φυγή από τις φλόγες που καταβροχθίζουν το ελληνικό νησί της Ρόδου, οι ντόπιοι έμειναν με καμένη γηκαι τις στάχτες των κυπαρισσιών, των ελιών και των πεύκων να περιβάλλουν τα άδεια μπαρ, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία τους. Πολλοί φοβούνται ότι τα προς το ζην έχουν καταρρεύσει προς το παρόν και ίσως και για το μέλλον, εάν οι επισκέπτες, βασική πηγή εισοδήματος για το νησί, δεν επιστρέψουν».
«Ήταν πράσινο και τώρα είναι μαύρο», είπε ο Γιώργος Τιρέλης, ο οποίος διαχειρίζεται μερικές εξοχικές βίλες στα νότια της Ρόδου, οι οποίες είναι τώρα άδειες και περιτριγυρισμένες από απανθρακωμένη γη. «Οι τουρίστες φοβούνται τώρα να έρθουν».
Οι New York Times επισημαίνουν σε αυτό το σημείο ότι περισσότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα εξαρτάται από τους καλοκαιρινούς μήνες του τουρισμού για να πληρώσει τον υπόλοιπο χρόνο και «η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελκυστικότητα των κρυστάλλινων θαλασσών και των γραφικών τοπίων της».
Τονίζεται ακόμα ότι οι πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν από την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψαν την εικόνα της χώρας ως καταφύγιο διακοπών, προκαλώντας, αυτό που είπαν οι αξιωματούχοι ως τη μεγαλύτερη εκκένωσηστην πρόσφατη ιστορία, μετρώντας τεράστιες ζημιές σε κτήρια και περιβάλλον και το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων.
Κλιματική αλλαγή
Αναφέρουν σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στην ελληνική οικονομία οι NYT:
«Αλλά καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τα ασφυκτικά κύματα καύσωνα και την ξηρασία που τροφοδοτεί τις πυρκαγιές, εγείρει επίσης μακροπρόθεσμα ερωτήματα για την οικονομία της Ελλάδας και τους ανθρώπους που ζουν εκεί.
Την Τετάρτη, οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, συμπεριλαμβανομένων νέων πυρκαγιών στην ηπειρωτική χώρα, με τις προσπάθειές τους να περιπλέκονται από τις ολοένα και πιο ξηρές και ζεστές συνθήκες με ένα ακόμη κύμα καύσωνα να πέφτει στην Ελλάδα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη, φτάνοντας τους 46 βαθμούς Κελσίου, ή περίπου 115 Φαρενάιτ, στην κεντρική Ελλάδα, με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιών σε έξι περιοχές».
Και συνεχίζουν:
«Παράλληλα κινητοποιούνταν και ο τουριστικός τομέας. Η υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Όλγα Κεφαλογιάννη, διοργάνωσε έκτακτη σύσκεψη και μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC τη Δευτέρα ενθάρρυνε τους επισκέπτες που έκαναν κρατήσεις για τη Ρόδο να ταξιδέψουν παρόλα αυτά, επειδή οι πυρκαγιές έπληξαν μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού. Γίνονταν ενέργειες, είπε, για να προβληθεί το νησί ως ‘ένας μοναδικά όμορφος και ασφαλής προορισμός’».
Ρόδος
Καμπανάκι – «Βρέχει ακυρώσεις»
Όμως, όπως τονίζεται στο άρθρο του αμερικανικού μέσου, οι ανησυχίεςξεπερνούν κατά πολύ τη Ρόδο και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Βρέχει ακυρώσεις», δήλωσε τη Δευτέρα ο Παναγιώτης Τοκούζης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού, σε ελληνικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τα νησιά. «Ο τουρισμός ολόκληρης της χώρας έχει επηρεαστεί».
Ο κλάδος είχε ήδη υποφέρει, είπε ο κ. Τοκούζης σε συνέντευξή του, με λιγότερους τουρίστες στην Ελλάδα φέτος τον Μάιο και τον Ιούνιο μετά από μήνες υψηλού πληθωρισμού και οικονομικών ανησυχιών σε όλο τον κόσμο.
«Όλοι περίμεναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να ανέβουν τα νούμερα», είπε. «Δυστυχώς συνέβη αυτό (σ.σ. οι φωτιές) τώρα».
Αν και τα ξενοδοχεία στη Ρόδο υπέστησαν σε μεγάλο βαθμό μόνο εξωτερικές ζημιές, σύμφωνα με τοπικούς τουριστικούς εκπροσώπους, ο κ. Τοκούζης είπε ότι το 30% των κρατήσεων στο νησί ακυρώθηκαν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που σήμαινε εκατομμύρια απώλειες.
Στη συνέχεια οι NYT κάνουν μια σύντομη… πύρινη αναδρομή:
«Τα τελευταία χρόνια, οι πυρκαγιές έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την παραθαλάσσια πόλη του Μάτι, όπου οι πυρκαγιές το 2018 σκότωσαν περισσότερους από 100 ανθρώπους, μέχρι το βόρειο τμήμα του νησιού της Εύβοιας το 2021. Φέτος, οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν στα νότια του νησιού (Εύβοια), καθώς και σε περιοχές της Κέρκυρας, ενός άλλου δημοφιλούς τουριστικού προορισμού».
Τα στοιχεία από την TCI Research, έναν οργανισμό ταξιδιωτικών δεδομένων, υποδηλώνουν ότι οι παλαιότερες πυρκαγιές έχουν προκαλέσει μόνο προσωρινές πτώσεις στη διαδικτυακή φήμη της Ελλάδας.
Κέρκυρα
Δυσοίωνες προβλέψεις
Αλλά καθώς τα κύματα καύσωνα αυξάνονται σε έκταση και σοβαρότητα και δημιουργούν συνθήκες πιο φιλικές προς τη φωτιά, ορισμένοι τουριστικοί φορείς φοβούνται για μόνιμες ζημιές.
Ο Μιλτιάδης Χελμής, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Ευβοίας, είπε ότι σε μια χώρα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, οι συνθήκες που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, προκαλούν τεράστια ανησυχία.
«Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, οι τουρίστες θα προσπαθήσουν να βρουν πιο δροσερά μέρη για να πάνε», είπε ο κ. Χελμής. «Ακόμα και τα ζώα απομακρύνονται».
Τα κύματα καύσωνα μπορεί «να μειώσουν την ελκυστικότητα της νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού μακροπρόθεσμα, ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση το καλοκαίρι», δήλωσε τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, προβλέποντας «αρνητικές οικονομικές συνέπειες δεδομένης της σημασίας του κλάδου».
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε φέτος, σε έναν κόσμο που έφτανε τέσσερις βαθμούς Κελσίου πάνω η θερμοκρασία, ο τουρισμός θα μειωνόταν κατά 9% στα ελληνικά νησιά του Ιονίου. Στο ίδιο σενάριο, θα αυξανόταν κατά περίπου 16% στη Δυτική Ουαλία.
- Δείτε ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν:
Ρόδος Vol2 -«Δεν θα έχουμε ξανά το ίδιο δάσος»
Το Σάββατο, οι επισκέπτες στις βίλες που διαχειρίζεται ο κ. Τιρέλης στη νότια Ρόδο, κοντά στο χωριό Κιοτάρι, άρχισαν να του στέλνουν φωτογραφίες με πυκνό καπνό που έβγαινε πίσω από τον λόφο μπροστά από το ακίνητο, το οποίο ήταν καλυμμένο με δέντρα και θάμνους. Τώρα αυτή η γη έχει καεί εντελώς και όλοιοι επισκέπτες του Αυγούστου ακύρωσαν τις κρατήσεις τους.
Όμως οι ανησυχίες του κ. Τιρέλη δεν αφορούσαν μόνο αυτό το καλοκαίρι. «Φοβάμαι και για την επόμενη χρονιά», είπε. «Δεν ξέρουμε πώς θα νιώθουν οι πελάτες για να ταξιδέψουν στη Ρόδο όταν ακούνε για τη μεγάλη φωτιά».
Ο Ίων Γκόνος νοικιάζει επίσης σπίτια σε τουρίστες κοντά στο Κιοτάρι — εκθαμβωτικές λευκές βίλες με φαρδιά παράθυρα με θέα στη θάλασσα και, μέχρι πρόσφατα, σε ένα καταπράσινο μεσογειακό τοπίο. Ως επί το πλείστον, τα σπίτια επέζησαν από τις πυρκαγιές, αλλά ο γύρω λόφος είναι πλέον καλυμμένος με στάχτη. Ο κ. Γκόνος δήλωσε πολύ ανήσυχος τόσο για το περιβάλλον όσο και για την επιχείρησή του.
«Όταν κάποιος πάει διακοπές θέλει να πάει σε ένα ωραίο μέρος», είπε ο κ. Γκόνος. «Τώρα βλέπεις μόνο χώμα».
Ο Γιάννης Τσέλιος, 29 ετών, του οποίου η οικογένεια νοικιάζει επίσης μερικές βίλες εκεί κοντά σε τουρίστες και του οποίου η αυλή κάηκε στις φωτιές, είπε ότι είχε τόσες πολλές ακυρώσεις που έχει ήδη αποφασίσει να κλείσει για τη χρονιά.
Επρόκειτο να φτιάξουν τις περιουσίες τους πριν από την επόμενη σεζόν, πρόσθεσε. «Αλλά πιθανόν να μην είναι το ίδιο», είπε. «Δεν θα έχουμε ξανά το ίδιο δάσος».
Μάτι – «Υπάρχει μια διάθεση θλίψης εδώ…»
Στον απόηχο της πυρκαγιάς του 2018 στο Μάτι, οι παραθεριστές συζήτησαν σε φόρουμ του TripAdvisor για το αν θα έπρεπε ή όχι να κάνουν κράτηση ξενοδοχείου εκεί. «Είναι ασφαλές, αλλά πολύ λυπηρό», έγραψε ένας χρήστης.
Ο Γιώργος Παππάς, διευθυντής του ξενοδοχείου Cabo Verde, είπε ότι πολλοί τουρίστες επέστρεψαν τελικά, εν μέρει χάρη στη στρατηγική θέση του χωριού δίπλα στην Αθήνα και τη Ραφήνα, το λιμάνι των φέρι για πολλά ελληνικά νησιά.
Αρκετοί τουρίστες αγνοούσαν τι είχε συμβεί εκεί, είπε, αλλά ο Δημήτρης Λυμπερόπουλος, μπάρμαν στο ξενοδοχείο, είπε ότι η ατμόσφαιρα δεν είχε ανακάμψει εντελώς.
«Υπάρχει μια διάθεση θλίψης εδώ γύρω από αυτό που συνέβη», είπε. Πέντε χρόνια μετά, πρόσθεσε, η φύση δεν είχε ακόμη επιστρέψει πλήρως. «Τα δέντρα χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν ξανά», σημείωσε.