Αναστάτωση επικρατεί σε εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ και ωφελούμενους για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο μονάδων του οργανισμού. Με ανακοίνωση του το δίκτυο των ομοτίμων καταγγέλει τη στάση της διοίκησης με επικεφαλής τον κ. Αθανάσιο Θεοχάρη, επισημαίνοντας ότι μεταξύ άλλων κλείνει η καλύτερη μονάδα του οργανισμού στου Γουδή.
Να σημειώσουμε ότι οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ – όπως συμβαίνει και με άλλες υπηρεσίες του δημοσίου – αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού και ειδικά εξειδεικευμένου, όπως ιατροί. Σε πολλές μονάδες μάλιστα δεν υπάρχει καν υπεύθυνος ιατρός!
Ειδικότερα, κλείνουν 7 μονάδες σε όλη τη χώρα: ΜΟΘΕ Γουδή, ΜΟΘΕ Γ.Ν Νίκαιας, ΜΟΘΕ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ΜΟΘΕ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ» , ΜΟΘΕ «ΆΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ΜΟΘΕ ΓΝΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΜΟΘΕ Νοσοκομείου Ειδικών παθήσεων. Ανεπισήμως, λέγεται ότι βασική αιτία είναι η μείωση του αριθμού των ωφελούμενων και βασικός γνώμονας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των υπολοίπων χρηστών.
Όμως, οι ίδιοι οι χρήστες έχουν τελείως διαφορετική γνώμη και είναι στα κάγκελα ειδικά για το κλείσιμο της μονάδας του Γουδή, η οποία έχει ανακηρυχτεί ως η καλύτερη της χώρας από τους ίδιους τους ωφελούμενους. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επικαλείται τη λήξη του σχετικού συμβολαίου με το Στρατό, αλλά το Δίκτυο ομοτίμων θεωρεί ότι πρόκειται για πρόφαση με βασικό σκοπό την περικοπή δαπανών.
Ακόμη, το Δίκτυο ομοτίμων καταγγέλει ότι το κλείσιμο της μονάδας θα επιφέρει αλυσιδωτές και πολυεπίπεδες συνέπειες:
Αναστάτωση ασθενών: Το ξαφνικό κλείσιμο μιας μονάδας προκαλει σημαντική αναστάτωση στους ασθενείς που βασίστηκαν στις υπηρεσίες της. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστοχία της θεραπείας, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα άτομα που παλευουν με τον εθισμό στα οπιοειδή.
Κίνδυνος υποτροπής: Οι διαταραχές στην θεραπεία υποκατάστασης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο υποτροπής για άτομα με διαταραχή χρήσης οπιοειδών. Ως εκ τούτου, το κλείσιμο της κλινικής θα μπορούσε να έχει σοβαρές, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή, συνέπειες.
Μείωση στην ποιότητα φροντίδας: Εάν η μοναδα είχε υψηλή αποδοχη από τους εξυπηρετουμενους της, υποδηλώνει ότι παρείχε υψηλό επίπεδο φροντίδας. Οι άλλες κλινικές ενδέχεται να μην είναι σε θέση να παρέχουν την ίδια ποιότητα φροντίδας, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία ανάρρωσης των ασθενών.
Διατάραξη της σχέσης ασθενή-παρόχου: Η σχέση μεταξύ ενός ασθενούς και του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης είναι καθοριστική στη διαδικασία θεραπείας. Το ξαφνικό κλείσιμο της κλινικής θα μπορούσε να διακόψει αυτές τις σχέσεις, προκαλώντας στενοχώρια και δυνητικά επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Έλλειψη διαφάνειας: Το απροειδοποίητο κλείσιμο της κλινικής θα μπορούσε να θεωρηθεί ως έλλειψη διαφάνειας από το σύστημα υγείας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσπιστία μεταξύ των ασθενών και της ευρύτερης κοινότητας, η οποία θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις.
Ανεπαρκείς εναλλακτικές λύσεις: Εάν οι άλλες κλινικές δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως η κλινική, που κλείνει, θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν είναι εξοπλισμένες για να χειριστούν τις συγκεκριμένες ανάγκες των ασθενών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπαρκή θεραπεία και δυνητικά να βλάψει τους ασθενείς.
Αυξημένη επιβάρυνση σε άλλες κλινικές: Η ξαφνική εισροή ασθενών σε άλλες κλινικές θα μπορούσε να κατακλύσει τους πόρους και το προσωπικό τους, οδηγώντας σε μείωση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης.
Το ερώτημα είναι ο νέος αρμόδιος υφυπουργός Ψυχικής Υγείας κ. Δημ. Βαρτζόπουλος είναι ενήμερος και έχει εγκρίνει τις κινήσεις του ΟΚΑΝΑ; Είναι φανερό από τις αντιδράσεις ότι οι αποφάσεις της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ ελήφθησαν εν κρυπτώ και εν αγνοία των ωφελούμενων. Εκτός και αν το γεγονός ότι οι ωφελούμενοι είναι χρήστες ναρκωτικών σημαίνει ότι δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ή ακόμη και να έχουν γνώμη…