Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και να ζήσετε από κοντά την παλιά Ελλάδα. Να πάρετε το καράβι με προορισμό τους Φούρνους.
Οι Φούρνοι Ικαρίας (ή Κορσεών – το νησί των Κουρσάρων) είναι ένας σχηματισμός από μικρά νησιά και βραχονησίδες, από τα οποία κατοικούνται μόνον δύο: το ομώνυμο ( Φούρνοι) και η Θύμαινα. Εδώ δεν έχει «αξίζει να δεις» αλλά «αξίζει να ζήσεις»… τις πιο ήσυχες και ανέμελες διακοπές!
Η κύρια ασχολία των ντόπιων όμως δεν έχει τις ρίζες της στη γη, αλλά στη θάλασσα. Το νησί διαθέτει μεγάλο αλιευτικό στόλο – δυσανάλογο με το μέγεθός του – και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αλιείας του Αιγαίου. Γι΄ αυτό και είναι ο παράδεισος των ψαροφάγων, με μοναδικές ευκαιρίες απόλαυσης ψαριών πρώτης διαλογής όπως συναγρίδες, φαγκριά, λιθρίνια, ροφούς και φυσικά θαλασσινών, με τους αστακούς σε αφθονία.
Μικρό νησί με μεγάλη ιστορία, οι Φούρνοι, είναι διάσπαρτοι με αρχαία ευρήματα από την εποχή των Ιώνων, τους κλασικούς και τους ελληνιστικούς χρόνους: Κυκλώπειο τείχος με ίχνη ακροπόλεως στο Λόφο του Άη Γιώργη, λείψανα αρχαίου ναού στο Καμάρι και ερείπια κατοικιών στο βυθό της θάλασσας, λατρευτικός βωμός του Ποσειδώνα στην Αγία Τριάδα της Χρυσομηλιάς, αρχαίο λατομείο στο Πετροκοπιό. Ιδανικό ορμητήριο για τους πειρατές του Μεσαίωνα, χάρις στα εκατοντάδες μικρά φιόρδ και τις αθέατες ακτές που έκρυβαν τα πλοία τους, οι Φούρνοι λέγονταν κάποτε «Κορσεοί νήσοι» από το κούρσεμα, την πειρατεία.
Ο κάθε ένας από τους οικισμούς του νησιού έχει το δικό του «χαρακτήρα». Η Χώρα του νησιού, έχει τα πάντα: ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, ένα εργαστήριο εμφιάλωσης αναψυκτικών (η ντόπια πορτοκαλάδα είναι το αγαπημένο δροσιστικό όλων εδώ) και βέβαια φούρνους! Εδώ θα ξαποστάσετε στα καφενεία της κεντρικής πλατείας με τις ασπρισμένες μουριές ∙ θα περιδιαβείτε τα γραφικά δρομάκια με τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια που είναι χτισμένα σε αναβαθμούς πάνω από το λιμάνι και θα απολαύσετε μια χαλαρωτική περατζάδα στο «ζωηρό» λιμάνι με τα πολύχρωμα βαρκάκια.
Στο Καμπί, μόλις ένα χιλιόμετρο πιο πέρα, δίπλα στους τρεις ανεμόμυλους – σήμα κατατεθέν του νησιού – θα βρείτε περισσότερα νεόδμητα κτήρια που λειτουργούν ως ξενώνες. Η παραλία του, με ψιλή άμμο και σκιερά αρμυρίκια, είναι η εύκολη επιλογή για μπάνιο, σε όσους έχουν ήδη προσαρμοστεί στο χουζούρεμα του τόπου.
Όμως, η αληθινή αποκάλυψη είναι η Χρυσομηλιά. Μόλις 14 χιλιόμετρα από τη Χώρα, συνθέτει έναν παράδεισο ησυχίας με πολλές παραλίες ολόγυρα και το πιο γραφικό αλιευτικό καταφύγιο του Αιγαίου.
Η ακτογραμμή των Φούρνων, με τους αμέτρητους ορμίσκους και τα κανάλια που χώνονται σα μαχαίρια στην ξηρά, έχει μήκος 120 χιλιομέτρων. Ιδανικά αραξοβόλια για όλους τους καιρούς είναι το Καμάρι, το Ελιδάκι και το Μπαλί. Υπέροχες παραλίες για μπάνιο είναι η Ψιλή Άμμος, η Βλυχάδα και η Βιτσιλιά.
Μια βόλτα στη μικρή Θύμαινα και τη μαγευτική Κεραμιδού δεν πρέπει να παραλειφθεί από κανέναν επισκέπτη των Φούρνων. Ένα μικρό ανεξάρτητο νησί 150 κατοίκων, ανεπηρέαστο από την τουριστική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών, προσφέρει απλόχερα εικόνες αυθεντικής ηρεμίας και γαλήνης σε όποιον επιλέξει να την εξερευνήσει.
Πριν αποχωριστείτε το νησί που σταμάτησε το χρόνο, μην αμελήσετε να πάρετε μαζί σας το περιζήτητο μέλι των Φούρνων, που χρωστάει τη φήμη του στο άφθονο θυμάρι και τη φασκομηλιά που ευδοκιμούν στο νησί, όπως επίσης και τα τυριά «του κεριού» και «της άλμης».
Πηγή: visitgreece.gr