Το Άρθρο αυτό παραδίδεται –«δια του Olympia » – «ιδίαις αυτού χερσίν» μαζί με τις ευχές μας στον Νέο Υ. Δικαιοσύνης κ Φλωριδη .
Γράφει ο Καθηγητης Ανδρεας Αθηναιος
Εαν ο «χρόνος απόδοσης δικαιοσύνης» θεωρηθεί ως η μόνηπαράμετρος που χρίζει θεραπείας, τότε άλλη μια θητεία υπουργού θα περάσει «χωρίς να χτυπηθεί το τέρας του χάους στην καρδια». Όλα τα θέματα ήταν πάντα πολυπαραγοντικά, και η έννοια της Λερναίας Ύδραςαυτό παραθέτει. Εάν δεν υπάρξει μια συνολική θεώρηση για να αντιμετωπισθούν όλες οι παράμετροι, η πρόσληψη περισσότερωνδικαστικών λειτουργών, η απασχόληση μεγαλύτερου αριθμούΔιοικητικών υπαλλήλων, η μετάθεση αρμοδιότητας εκδίκασηςυποθέσεων σε μικρότερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και η ψηφιοποίηση, δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.
Οσο και να αυξάνεις τα πυροσβεστικά μέσα , επίγεια και εναέρια, , μια φωτιά που συνεχώς φουντώνει θα εξουδετερώνει κάθε σου προσπάθεια. Και ίσως, παρά τις προσπάθειές σου, η πραγματικότητανα διαμορφωθεί χειρότερη από πριν.
Όπως ένας σοφός συνάδελφος διατύπωσε (εκ μνήμης) «το να ψηφιοποιείς μια αναχρονιστική πραγματικότητα, δεν είναι εκσυγχρονισμός».
Στους στόχους ενός Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να είναι απλώς «ο χρόνος απόδοσης δικαιοσύνης» αλλά και η ποιότητα της Δικαιοσύνης.
Και ο χρόνος και η ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης δεν θα βελτιωθούν εάν δεν αντιμετωπισθούν τα επί με τους στοιχεία , που διογκώνουν την Δικαστική Ύλη, σε έναν όγκο που κανένας Δικαστήςδεν μπορεί να μελετήσει, και κανένας δικηγόρος δεν μπορεί να προετοιμασθεί. Και η μη σωστή απόδοση δικαιοσύνης μέσα από «συνθήκες πολέμου» όπως ονομάζεται η αντίστοιχη κατάσταση στα επείγοντα περιστατικά των Νοσοκομείων, έχει σαν αποτέλεσμα εφέσεις, και αναιρέσεις που από μόνες τους πολλαπλασιάζουν ως Λερναία Ύδρατην Δικαστική Ύλη καθώς αυτή «αναπαράγεται» σε όλους τους βαθμούςτης Δικαιοσύνης.
Θα επισημάνουμε τρια στοιχεία εύκολα να αντιμετωπισθούν :
1) ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ : η παγκόσμια αρχή της ¨Δίκαιης Δίκης» επιβάλει την γνώση του Προσώπου που είναι αναγόμενο η εγκαλούμενο, η αποδέκτης διαταγής πληρωμής.
Σε παγκόσμια κλίμακα οι επιδόσεις γίνονται «ιδίαις αυτού χερσίν», κάτιπου δεν είναι αληθές μόνο στις Αμερικάνικες ταινίες αλλά και στην πραγματικότητα.
Η Τραγική Ελληνική Πρακτική των «επιδόσεων με θυροκόλληση» είναι ότι περισσότερο άδικο. Επιδόσεις κάθε είδους «πετιωνται» κάτω από πόρτες πολυκατοικιών ή χύμα στα θυρωρείο μαζί με ένα σωρό έντυπακαι αλληλογραφία. Μπορεί να χαθούν, ή να πεταχτούν κατά λάθος (η και όχι κατά λάθος …) και εάν έχουν και προθεσμία είναι εις βάρος του «καθ ου»…
Η θυροκόλληση (που έχει λάβει την μορφή ενός φακέλου πεταμένου σε μια είσοδο πολυκατοικίας ή και σε μια ακατοίκητη μονοκατοικία.) εφευρέθηκε για να καλύψει την αδυναμία του Κράτους να εφαρμόσειστην πράξη την επίδοση «ιδίαις αυτού χερσίν». Και οι ίδιοι οι νόμοίείναι σε αντίφαση, άλλος νόμος επιτάσσει η επίδοση να γίνεται στον καθ ου «σε σώμα» και άλλος διατυπώνει ότι η επίδοση είναι νόμιμη έστω και εάν γίνει σε διεύθυνση από την οποία ο καθ ου έχει ..μετακομίσει.
Η Επιδόσεις με αυτό τον τρόπο παραβιάζουν την αρχή της ΔίκαιηςΔικής, την ποιότητα της Δικαιοσύνης, και κάνει τις υποθέσεις να περιπλέκονται περισσότερο, καθότι παραβιάζει η αναγκαία γνώση του «καθ ου» και κατ επέκταση «η δυνατότητα για την άσκηση μέσωναμύνης.
Η Πρότασή μας είναι η ουσιαστική αλλαγή ώστε οι επιδόσεις να γίνονται «ιδίαις αυτού χερσίν» .
Κάθε αντίλογος βασίζεται σε γνωστή επιχειρηματολογία που δημιουργείόμως ένα μεγάλο μέρος του σημερινού όγκου–Λερναίας Ύδρας, υποβαθμίζει την ποιότητα της Δικαιοσύνης, και εντείνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και την ποιότητα ζωης..
2) ΕΡΗΜΟΔΙΚΙΕΣ : ΑΝΥΠΑΙΤΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘ ΟΥ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ.
Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ….ο «Καθού» ευρίσκετο στο χειρουργείο την ημέρα της δικής, σε Μεγάλο Κρατικό Νοσοκομείο, και το δικαστήριο δεν δέχθηκε την ανακοπή ερημοδικίας και την εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης και την νέα εξέταση της υπόθεσης, παρά την έγγραφη τεκμηρίωση από το Κρατικό Νοσοκομείο. Και ως γνωστό η (άδικη) αυτή απόφαση δεν δύναται να προσβληθεί.
Πρόταση : α) Η ανακοπή ερημοδικίας και η εξ αυτής επανάληψης της δικής να γίνεται αυτοδικαίως δεκτή εφόσον υπάρχει η έγγραφητεκμηρίωση ανωτερας βιας από κρατικό Νοσοκομείο (η άλλης Δημόσιας Αρχής) και να μην είναι ένα τέτοιο έγγραφο στην κρίση του Δικαστηρίου.. Β) η Απόρριψη της ανακοπής ερημοδικίας να είναι δυνατόν να προσβληθεί.
Η Αρχή της Δίκαιης Δικής επιτάσσει να μην χάνεται η εκδίκαση σε πρωτο βαθμό.
3) ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΙΣΟΥΣ «Θα τον/την Καταστρέψω» : Δικαστική Ύλη δημιουργείται επίσης από καταγγελίες και μαρτυρίες που έχουν κίνητροτο μίσος και την εκδίκηση.
Πολλοί αθώοι, ταλαιπωρούνται δικαστικά για χρόνια, για να αθωωθούνύστερα από ηθική και οικονομική ζημία ή και καταστροφή της ζωης τους. Σύμφωνα με την σημερινή πραγματικότητα, θα πρέπει πρώτα να τελεσιδικήσει η λογω «εκδίκησης» δικαστική περιπέτεια–περιπλάνησηκαι το θύμα της εκδίκησης αφού η ψευδής καταγγελία έχει επιτύχει το «Θα τον/την Καταστρέψω» , να ενάγει η να εγκαλέσει τον/την ψευδομάρτυρα…
Πρόταση : Εμπλουτισμός των Κωδίκων των Ποινικών και Πολιτικών Δικαστηρίων όπου θα προβλέπεται ότι (α) «Εφόσον Καραγγελων, ημάρτυς, έχει σαν αποτέλεσμα να κατηγορηθεί κάποιος άδικα όπως αυτό θα προσδιορισθεί από την υπόθεση όταν τελεσιδικησει, ΘΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ για παραπλάνηση της Δικαιοσύνης εκ δόλου και για λόγους εκδίκησης, και θα υφίσταται και διοικητικό πρόστιμο …..»
Με τον τρόπο αυτό, η δικαστική ύλη που δημιουργείται ασκόπως για λόγους μίσους και εκδίκησης θα πάψει να παράγεται μέσα στην μήτρατης εκδίκησης που μένει ατιμώρητη και στο σκεπτικό, «ας τον καταγγείλω να του καταστρέψω την Ζωή και… «ας τον να τρέχει»
(β) εφόσον μαρτυρίες αποτελούν μέρος δικογραφίας, και κατόπιν ενδίκων μέσων της υπεράσπισης έχει απαγγελθεί κατηγορία σε μάρτυρα, η δίκη του μάρτυρος εκδικάζεται πριν την κύρια δική, η οποία θα καθίσταται ευκολότερη εφόσον η μαρτυρία/ες στην οποία βασίσθηκεη κύρια δικογραφία καταπέσει.
Η Πραγματικότητα δύναται εύκολα να περιγραφεί ως μια Λερναία Ύδρα,όπου οι Άνθρωποι (με τις καλύτερες των προθέσεων) αλλά και το σύστημα, είναι υπερφορτωμένοι, η ουσία και η λύση είναι βαθειά χαμένηκαι όλα χρονίζουν καθώς ανακυκλώνονται σε μια εμφραγματικήδυναμική χάους και υποβάθμισης.. που συντηρείται περιοριστικά από το κυνήγι της επιβίωσης των μετεχόντων, χωρίς χώρο για ιδανικά και Ανθρωποκεντρικές Αρχές.
Στην Δικαιοσύνη ας μην λησμονούμε το ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ. Ως ακαδημαϊκοί διδάσκουμε στους Φοιτητές μας το ΛΑΘΟΣ ΤΥΠΟΥ Β (Type B Error) που είναι να αποδεχθείς ως Αληθή μια Υπόθεση που στην πραγματικότητα είναι Λανθασμένη.
Η Δίκη είναι η «δοκιμασία» (Test) μια υπόθεσης. Η εξεταζόμενηυπόθεση έχει πιθανότητα 90% να ΒΓΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ και 10% να ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ .
Αν στα Μάτια των Δικαστών η έννοια του Κατηγορουμένου και του ενόχου είναι ταυτισμένες , τότε η Υπόθεση που εξετάζεται (δικάζεται) –ΔΟΜΙΚΑ- ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΟΧΗ και έχει πιθανότητα 90% να καταλήξειΑΠΟΔΕΚΤΗ και 10% να καταλήξει ΣΕ Αθωοση , μέσα από το ΛάθοςΤυπου Β που η δικαιοσύνη –που δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζειστατιστική-, καταλήγει σε λάθος απόφαση. Για τον λογο αυτό ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ της ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ είναι σημαντικό για την ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ και την ποιότητα της Δικαιοσύνης και είναι σημαντικό να είναι συνείδησητων λειτουργών της Δικαιοσύνης.
Εκεί βασίζεται και η Αρχή της Δημοκρατίας που προτιμά να αφήσει έναν ένοχο παρά να τιμωρήσει έναν Αθώο.
* Καθ Ανδρεας Αθηναιος
ΒΑ, Μ.A.,M.C.P., Ph.d, post Doc
Case Western Reserve University
University of Pennsylvania
Αριστείο Ακαδημαϊκής Διδασκαλίας ΗΠΑ 1987
*Διετέλεσε μέλος της Διοικούσας (Συγκλήτου) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδροςτης Εταιρείας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σύμβουλος στο Δημοκριτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
*Νομάρχης Ρεθυμνου