Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την προσέλκυση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από χώρες του Κόλπου μέσω διαφόρων διαύλων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και των εξαγορών, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.
Τα κράτη του Κόλπου ενδέχεται να επιμείνουν στην εφαρμογή ευρύτερων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Οι ξένοι επενδυτές απομακρύνθηκαν από την Τουρκία λόγω του «νέου μοντέλου οικονομίας» και η Τουρκία άρχισε να καλύπτει τις συναλλαγματικές της ανάγκες κυρίως από τις χώρες του Κόλπου.
Παρά το γεγονός ότι ο Μεχμέτ Σίμσεκ, ο οποίος παρουσιάστηκε ως «ένα όνομα που αγαπούν οι αγορές», πήρε την έδρα της Οικονομίας, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για επιστροφή ξένων επενδυτών στην Τουρκία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία
Για το λόγο αυτό, ο Σίμσεκ στράφηκε στον Κόλπο για να βρει συνάλλαγμα μετά τις εκλογές όπου και έκανε το πρώτο του ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Σίμσεκ είπε ότι ο Ερντογάν θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ. Ο Σίμσεκ δήλωσε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφούν επενδυτικές συμφωνίες.
Σύμφωνα, επίσης, με την EnsonHaber:
Ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Φαλίχ επαίνεσε τις επενδύσεις του τουρκικού ιδιωτικού τομέα και είπε: «Θα ήθελα να πω ότι είμαι περήφανος που βλέπω πόσο μεγάλες είναι τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή».
Έκκληση για συνεργασία σε τομείς όπως το real estate, ο τουρισμός, η βιομηχανία, η γεωργία και τα τρόφιμα
Ο Φαλίχ στη διάρκεια του επιχειρηματική Forum που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στην Τζέντα, σημείωσε επίσης ότι στοχεύουν να επενδύσουν 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία στο πλαίσιο των στόχων τους για το 2030.
Μετά τη Σαουδική Αραβία ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί το Κατάρ.
—