Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Ικανοποίηση στην Τουρκία για μέτρο εναντίον του PKK: Καθιερώνεται στο ΝΑΤΟ Ειδικός Συντονιστής Αντιτρομοκρατίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο καθηγητής του ιδρύματος Πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών ερευνών και του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας, Μουράτ Γεσίλτας δήλωσε ότι η απόφαση για τον διορισμό Ειδικού Συντονιστή Αντιτρομοκρατικής (στο ΝΑΤΟ), που ήταν αίτημα της Τουρκίας, θα ευαισθητοποιήσει τις χώρες μέλη, σχετικά με τη δομή του PKK στην Ευρώπη.

Ο Γεσίλτας τόνισε ότι παρόλο που έγιναν θετικά βήματα στη Σουηδία, όπως η φυλάκιση ενός μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, η άρση του εμπάργκο της Σουηδίας κατά της Τουρκίας και η υποστήριξη του αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK/YPG και το FETO, υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή τους.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η απόφαση για τον διορισμό Ειδικού Συντονιστή Αντιτρομοκρατικής είναι ένα βήμα για την εξάλειψη αυτών των προβλημάτων: «Αυτό θα επιτρέψει στην Τουρκία να συντονιστεί με τις ευρωπαϊκές χώρες πιο εύκολα και να τις ευαισθητοποιήσει, ειδικά σχετικά με τη δομή του PKK στην Ευρώπη», όπως είπε.

«Αυτή η απόφαση θα αποδυναμώσει το δίκτυο του PKK στην Ευρώπη μακροπρόθεσμα».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις ασφαλείας στην Ευρώπη να φτάσουν σε ένα επίπεδο που να μπορούν να πολεμήσουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτός ο συντονισμός είναι απίθανο να επηρεάσει (το ΝΑΤΟ) αμέσως, αλλά θα επηρεάσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα επηρεάσει το PKK μακροπρόθεσμα, θα αποδυναμώσει το δίκτυό του στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς εάν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα προχωρήσει ή όχι, ο Γεσίλτας είπε:

 «Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία συζητείται στο σημείο της διεύρυνσης, αλλά ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, δεν είναι δυνατό για το ΝΑΤΟ να δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος, θα χρειαστούν χρόνια.  Είναι αδύνατο να προβλέψουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Επομένως, σε αυτό το στάδιο, δεν είναι πολύ δυνατό να πούμε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω στην ευρωπαϊκή πλευρά».

Τονίζοντας τη σημασία της μετατροπής του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο κόμβο, την παρουσία χωρών Ασίας-Ειρηνικού όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και την υπογραφή συμφωνίας εταιρικής σχέσης με αυτές τις χώρες, ο Τούρκος καθηγητής είπε: Στον άξονα, βλέπουμε ότι έχει προταθεί μια στρατηγική που υπολογίζεται να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Κίνας μακροπρόθεσμα», όπως εκτίμησε.

Μάθημα από την ένταξη της Σουηδίας…

Δήλωσε, μάλιστα, ότι η καθιέρωση ενός γραφείου Αντιτρομοκρατίας έστρεψε την προσοχή των ευρωπαϊκών χωρών – μελών στο ΝΑΤΟ, που δεν ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε άλλες χώρες (όπως για το PKK στην Τουρκία), με αφορμή της ένταξης της Σουηδίας έγινε ένα μάθημα για αυτές.

Ο ίδιος τόνισε  με της προτάσεις της Τουρκίας διαφαίνεται ότι η χώρα διαδραματίζει βασικό ρόλο στο μέλλον του ΝΑΤΟ:

«Έχει γίνει ξανά κατανοητό πόσο σημαντική είναι η Τουρκία στους φακέλους του ΝΑΤΟ, στα άλλα πλευρικά αρχεία που αφορούν το ΝΑΤΟ και στις διαδικασίες ένταξης» είπε.

«Η Τουρκία ανέκτησε τη γεωπολιτική της σημασία μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου»

Ο καθηγητής Μουράτ Ασλάν, του ιδίου ιδρύματος, επέστησε την προσοχή στη σημασία της απόφασης για τον διορισμό Ειδικού Συντονιστή Αντιτρομοκρατικής για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ.

Επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που είχε τα περισσότερα προβλήματα με την τρομοκρατία:

 «Μολονότι δηλώθηκε ότι το ΝΑΤΟ αντιλαμβανόταν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ως βασικό θέμα σε προηγούμενες συνόδους κορυφής, δεν έγιναν συγκεκριμένα βήματα. Έγινε τώρα ένα βήμα όταν η Τουρκία έβαλε εμπόδια»

Τόνισε ότι η επίσημη έκφραση του ΝΑΤΟ για τον φόβο της Τουρκίας για την τρομοκρατία μπορεί να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες που την ανέχονται παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, ο Ασλάν είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στις συμπεριφορές των χωρών αυτών.

Δήλωσε ότι η Τουρκία αποκτά εκ νέου την γεωπολιτική της αξία:

 «Οι ΗΠΑ έκριναν ότι η γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας είχε αποδυναμωθεί μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Τώρα, η Τουρκία ανέκτησε τη γεωπολιτική της σημασία μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά, σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, αφού οι πιθανότητες για τις κρίσεις γύρω από την Τουρκία να μετατραπούν σε σύγκρουση ή πόλεμο αυξάνονται. Θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία στο πλαίσιο της ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ασλάν είπε ότι η Τουρκία πάντα προσέγγιζε θετικά την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η διεύρυνση εντός του ΝΑΤΟ είναι δυνατή, αλλά ο αριθμός των επιπλέον χωρών που μπορούν να γίνουν μέλη στην Ευρώπη μειώνεται, οι τρίτες χώρες δεν είναι πρόθυμες να ενταχθούν επειδή δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφάλειας και όσοι θέλουν να γίνουν μέλη δεν είναι διατεθειμένοι να ενωθούν με τη Ρωσία.

ΑΑ

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ