Μέχρι χθες ο Ερντογάν ήταν αντίθετος στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά με τη βοήθεια της τακτικής «καρότο και ραβδί» οι ΗΠΑ κατάφεραν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία.
Αυτό δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Αλεξάντερ Ραρ/Alexander Rahr.
Προηγήθηκαν πληροφορίες που έλεγαν ότι η Τουρκία άσκησε πίεση για ορισμένους όρους της, με αντάλλαγμα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Είναι αστείο να παρακολουθείς πώς οι ηγέτες των δυτικών χωρών αντιδρούν στους όρους πεισματικών συμμάχων. Όταν κάηκε το Κοράνι στη Σουηδία, ο Ερντογάν μίλησε για το απαράδεκτο τέτοιων ενεργειών. Ωστόσο, σύντομα συμφώνησε με τις απαιτήσεις των εταίρων του σαν να μην είχε συμβεί τίποτα», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Αλεξάνερ Ράρ.
«Ραβδί και μελόψωμο»
«Νομίζω ότι εκτός από το «ραβδί» του προσφέρθηκε και «μελόψωμο». Πιθανότατα, οι συμφωνίες αφορούσαν αποκλειστικά είσοδο χωρίς βίζα για τους Τούρκους στην ΕΕ, εμπορικά προνόμια και νέες επενδύσεις για τον περιορισμό της μαζικής μετανάστευσης προς την Ευρώπη», τονίζει ο ειδικός.
«Θα σημειώσω ότι η τρέχουσα επέκταση του ΝΑΤΟ είναι μια τεράστια νίκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα σύνορα της Ρωσίας με τη συμμαχία έχουν επεκταθεί σημαντικά. Προηγουμένως, η άμεση επαφή ήταν, στην πραγματικότητα, μόνο με τη Νορβηγία και το Καλίνινγκραντ περιβαλλόταν από την Εσθονία, τη Λετονία και την Πολωνία», συνοψίζει ο Ραρ.
Επιπλέον, η Σουηδία, σε αντάλλαγμα για τη συναίνεση της Άγκυρας να άρει το βέτο για την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, υποσχέθηκε να «καταβάλει προσπάθειες» για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.
Αυτό δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας της συμμαχίας. Μάλιστα, η Στοκχόλμη υποσχέθηκε να βοηθήσει στην εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για ένα καθεστώς χωρίς βίζα μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Haber Global , ο Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον, μετά τις συμφωνίες που επετεύχθησαν, συνέταξαν ένα πρωτόκολλο επτά σημείων.
Το έγγραφο προβλέπει την άρνηση της Στοκχόλμης να υποστηρίξει οργανώσεις που κηρύχθηκαν τρομοκρατικές από την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, μιλάμε για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Η αρθρογράφος της Wall Street Journal Asli Aydintashbash πιστεύει ότι εκτός από τους όρους που εκφράστηκαν, η Τουρκία θα μπορούσε να υποβάλει μια σειρά από άλλα αιτήματα, μεταξύ των οποίων και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τονίζει ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να πιέσει ώστε η Άγκυρα να προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 καθώς η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα να αναβαθμίσει την αεροπορία της.
Έτσι, το Reuters επικαλείται δήλωση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα προωθήσει την ιδέα της μεταφοράς του F-16 στην Άγκυρα μετά από διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο.
Το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk σημειώνει ότι το τουρκικό κοινοβούλιο πρόκειται να επικυρώσει την απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τις 21 Ιουλίου. Το δημοσίευμα τονίζει ότι η διαδικασία έγκρισης εισδοχής νέου μέλους στη συμμαχία θα ολοκληρωθεί μετά τη δημοσίευση διατάγματος που υπογράφει ο πρόεδρος στην εφημερίδα του τουρκικού κράτους ‘ Resmi Gazete’.
Πολλά μέσα ενημέρωσης επικροτούν την απόφαση του Ερντογάν. Έτσι, το Bloomberg πιστεύει ότι η επέκταση της συμμαχίας προς τον Βορρά θα είναι μια από τις κύριες αλλαγές στο τοπίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΝΑΤΟ ενισχύει τον έλεγχο στη Βαλτική Θάλασσα και αποκτά τεράστια πλεονεκτήματα στην περιοχή της Αρκτικής.
Ανάλογη άποψη εκφράζει και το NBC . Το τηλεοπτικό κανάλι σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι η Σουηδία δεν έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία, το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία της, μαζί με άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, είναι σε θέση να περιορίσουν την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή.
Το CNN αποκαλεί τις συμφωνίες που επιτεύχθηκε μια σημαντική νίκη για τον Μπάιντεν.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη βεβαιότητα της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους. Ωστόσο, το τηλεοπτικό κανάλι τονίζει ότι η διαδικασία για την ένταξη ενός νέου μέλους στην οργάνωση μπορεί ακόμα να επιβραδυνθεί. Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία δεν έχει ψηφίσει ακόμη την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.
Διεθνείς πηγές
—