Ένα πρωτοποριακό μέτρο ενίσχυσης των νέων με στόχο να αμβλυνθούν οι ανισότητες πρότεινε η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ, η οποία «βάζει» τα γυαλιά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα 150άρια που μοιράζει κοροϊδεύοντας του νέους.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ισπανίδας υπουργού, κάθε 18χρονος θα μπορεί να λάβει 20.000 τα οποία θα μπορεί να αξιοποιήσει είτε σε σπουδές, είτε σε επαγγελματική κατάρτιση, είτε ακόμα και σε ένα επιχειρηματικό βήμα.
Πρόκειται για μια πωτοβουλία η οποία υπολογίζεται ότι κοστίζει 10 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα συγκεντρωθεί από την φορολόγηση των πλουσίων.
Όπως δήλωσε η ίδια η Ντίαζ: «Στόχος είναι να επιτρέψουμε στους νέους ανθρώπους να έχουν μέλλον και να τους δώσουμε την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να ξεκινήσουν μια επιχείρηση χωρίς αυτό να εξαρτάται από το επώνυμό τους ή την οικογένεια από την οποία προέρχονται»είπε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε να δίνονται στους ανθρώπους 20.000 ευρώ όταν γίνονται 18 ετών, ώστε να μπορούν να εξελιχθούν, είτε με σπουδές είτε με τη δημιουργία μιας επιχείρησης. Αυτό είναι το διακύβευμα της 23ης Ιουλίου».
Η αριστερή υπουργός Εργασίας εξομολογήθηκε ότι όταν ήταν νέα ήθελε να γίνει επιθεωρητής απασχόλησης, ωστόσο η οικογένειά της δεν είχε τα χρήματα να την βοηθήσει να σπουδάσει. «Το να γίνεις επιθεωρητής απασχόλησης στην Ισπανία θα χρειαζόταν περίπου πέντε χρόνια. Δεν είμαι επιθεωρητής απασχόλησης γιατί είμαι παιδί οικογένειας από την εργατική τάξη και δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω. Πρόκειται για ένα αναδιανεμητικό μέτρο που θα επιτρέψει στους νέους της χώρας μας να έχουν μέλλον ανεξάρτητα από το επίθετό τους»ανέφερε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, η Ντίαζ ανέφερε ότι η «καθολική κληρονομιά» – όπως ονομάζει την πρωτοβουλία- θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους νέους Ισπανούς ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και θα χρηματοδοτηθεί από τη φορολόγηση των ατόμων εκείνων που βγάζουν πάνω από 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Η εκτίμηση για το κόστος αυτής της κίνησης είναι το 0,8% του ΑΕΠ της Ισπανίας.