Το Σάββατο, ο βασιλιάς Γουίλεμ – Αλεξάντερ της Ολλανδίας ζήτησε συγγνώμη για την ιστορική εμπλοκή της χώρας του στη δουλεία και τις επιπτώσεις της μέχρι σήμερα.
Ο βασιλιάς έκανε τη δήλωση στο Άμστερνταμ για την 160η επέτειο από τη νόμιμη κατάργηση της δουλείας στην Ολλανδία, συμπεριλαμβανομένων των πρώην αποικιών στην Καραϊβική, σύμφωνα με το Reuters.
Είπε, «Στέκομαι ενώπιόν σας σήμερα ως βασιλιάς σας και ως μέρος της κυβέρνησής σας. Σήμερα ζητώ προσωπικά συγγνώμη».
Η δουλεία καταργήθηκε επίσημα στο Σουρινάμ και στις άλλες ολλανδικές αποικίες την 1η Ιουλίου 1863, αλλά δεν έληξε πραγματικά παρά το 1873, μετά από μια 10ετή «μεταβατική» περίοδο.
Η δουλεία χρηματοδότησε τον ολλανδικό «Χρυσό Αιώνα», μια περίοδο ακμής μέσω του θαλάσσιου εμπορίου τον 16ο και 17ο αιώνα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ολλανδία διακίνησε περίπου 600.000 Αφρικανούς, ειδικά προς τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική.
Στο απόγειο της αποικιακής αυτοκρατορίας της, οι Ηνωμένες επαρχίες που τώρα είναι γνωστές ως Ολλανδία είχαν αποικίες όπως το Σουρινάμ, το νησί της Καραϊβικής Κουρασάο, τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία, όπου η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών είχε έδρα τον 17ο αιώνα.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ζήτησε επίσημα συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για τον ρόλο του ολλανδικού κράτους στη δουλεία, θεωρώντας την, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Σε μια ομιλία του για τη δουλεία, ο Ρούτε είπε: «Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης για όσα έχει κάνει το ολλανδικό κράτος στο παρελθόν: σε όλους τους σκλάβους σε όλο τον κόσμο που έχουν υποφέρει από αυτή τη δραστηριότητα. Στις κόρες και τους γιους τους και σε όλα τα εγγόνια τους».
Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε και να καταδικάσουμε τη δουλεία με τους πιο ξεκάθαρους όρους ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Αυτή η ομιλία για την εμπλοκή των Κάτω Χωρών σε 250 χρόνια εμπορίας ανθρώπων στις πρώην αποικίες αναμενόταν με ανυπομονησία.
«Τα ανθρώπινα όντα έχουν εμπορευματοποιηθεί. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταπατήθηκε με φρικτό τρόπο», πρόσθεσε ο Ρούτε, πριν πει «Ζητώ συγγνώμη» στα Αγγλικά, Σρανάν (Κρεόλ του Σουρινάμ) και Παπαμειανό (Κρεόλ Ολλανδικών Αντιλλών).
—