Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα The Guardian, το οποίο αφορά μια «μαύρη τρύπα» 10 δισεκατομμυρίων λιρών στα οικονομικά της Thames Water, η οποία είναι μεγάλη ιδιωτική εταιρεία κοινής ωφέλειας και η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσηςτου Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εταιρεία ύδρευσης, η οποία εξυπηρετεί 15 εκατομμύρια πελάτες, βρίσκεται σε επείγουσες συνομιλίες με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή νερού Ofwat, υπουργούς και κυβερνητικά τμήματα, μετά την αποχώρηση της διευθύνουσας συμβούλου της Sarah Bentley και ανησυχεί για την ικανότητά της να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς εισφορά μετρητών πολλών δισεκατομμυρίων.
Με λίγα λόγια η ιδιωτική εταιρεία έχει χρεοκοπήσει και περιμένει τώρα να τη σώσει η βρετανική κυβέρνηση, δηλαδή οι Βρετανοί πολίτες από την τσέπη τους!
Από το δημοσίευμα του Guardian
Σύμφωνα με τον Guardian, τα υπό συζήτηση μέτρα διάσωσης, περιλαμβάνουν την υπαγωγή της εταιρείας σε προσωρινή εθνική ιδιοκτησία, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα πακέτο αναχρηματοδότησης. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μπορεί (δ.δ. δηλαδή σίγουρα) να χρειαστούν δημόσια κεφάλαια και υψηλότεροι λογαριασμοί για τους πελάτες.
Όσοι συμμετείχαν στις συζητήσεις διάσωσης, που ξεκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν πει ότι η Thames Water θα μπορούσε να απαιτήσει έως και 10 δισ. λίρες περισσότερα από ό,τι έχει ήδη προϋπολογιστεί, για να φέρει την υποδομή της στα ρυθμιστικά πρότυπα, αν και οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να εκτιμήσουν το ενδεχόμενο κόστος.
Να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσό, δεν περιλαμβάνει το κόστος πληρωμής τόκων για το υπέρογκο χρέος των 14 δισεκ. λιρών.
Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε που ιδιωτικοποιήθηκαν οι εταιρείες ύδρευσης της Αγγλίας, μια περίοδος κατά την οποία οι επενδυτές του κλάδου έχουν κατηγορηθεί για απογύμνωση περιουσιακών στοιχείων και υπερφόρτωση των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας με μη βιώσιμο χρέος.
Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της εταιρείας, είναι το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, Ontario Municipal Employees Retirement System (Omers) και το Universities Superannuation Scheme (USS), το οποίο επενδύει αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης για καθηγητές πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στους άλλους μετόχους περιλαμβάνονται η China Investment Corporation και η Infinity Investments (Άμπου Ντάμπι).
Αυτά λοιπόν είναι τα «ωραία» της ιδιωτικοποίησης του νερού, η οποία μπορεί στη χώρα μας να πήρε προσωρινή παράταση, αλλά είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επανέλθει δυναμικά στο μέλλον, ώστε να μην αφήσει τίποτα όρθιο.
Ο ρόλος της Macquarie στην οποία η Ελλάδα «χάρισε» τον ΔΕΔΔΗΕ
Προς το τέλος του ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, γίνεται μια αναφορά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Guardian, από την ιδιωτικοποίηση του νερού και μετά, οι εταιρείες ύδρευσης έχουν αναλάβει συλλογικά χρέη σχεδόν 60 δισεκατομμυρίων λιρών και αυτό έχει προκαλέσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Ofwat σχετικά με τη βιωσιμότητα των οικονομικών τους.
Η αυστραλιανή τράπεζα Macquarie επικρίθηκε ευρέως για τη διαχείριση της Thames Water από το 2006 και το 2017 και αντιμετώπισε κατηγορίες για αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων (σ.σ. φέσωμα κατά το λαϊκότερον). Μάλιστα, η κοινοπραξία που ανέλαβε την ιδιοκτησία το 2017 δεν έχει πάρει μέρισμα από τότε.
Τι εστί Macquarie και πώς σχετίζεται με την Ελλάδα;
Ο αυστραλιανός παγκόσμιος όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τον Φεβρουάριο του 2022 αγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ κοψοχρονιά, ενώ παρουσιάζεται και ως πρώτο φαβορί στον διαγωνισμό για την παραχώρησητης Αττικής Οδού!
Θυμίζουμε ότι η συνολική προσφορά των Αυστραλών για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ, αφαιρουμένου του υφιστάμενου χρέους 804.000.000 ευρώ. Στην πράξη δηλαδή, η ΔΕΗ εισέπραξε από την πώληση περίπου 1,3 δισ., ποσό το οποίο μοιάζει πολύ μικρό, εάν υπολογίσ