Έξαλλη η Μελονι με τις νεες αυξήσεις στα επιτόκια που ετοιμάζει η ΕΚΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδόν βέβαιη είναι μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο, ενώ το αποτέλεσμα της συνεδρίασης για τον Σεπτέμβριο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα υπάρξουν εν τω μεταξύ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Θεωρώ ότι (η αύξηση των επιτοκίων) τον Ιούλιο έχει κλειδώσει. Για τον Σεπτέμβριο, θεωρώ ότι είναι ανοικτή», είπε στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Ο Γκίντος σημείωσε ότι οι υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες απ’ ό,τι αναμένεται σήμερα καθώς η αναμενόμενη ισχυρή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν μπορεί να αυξήσει τις τιμές των υπηρεσιών.

Η συζήτηση για το πότε η ΕΚΤ θα κάνει μία παύση στις πρωτοφανείς αυξήσειςεπιτοκίων έχει ενταθεί μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της. Ορισμένα μέλη έχουν διαμηνύσει ότι μία καλή περίοδος για την αξιολόγηση της κατάστασης θα ήταν μετά την αύξηση του Ιουλίου, αν και άλλοι – που έχουν στραμμένο το βλέμμα στον άκαμπτο δομικό πληθωρισμό – δηλώνουν ότι πιθανόν να χρειασθεί περαιτέρω σύσφιξη το φθινόπωρο.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022. Οι αγορές θα έχουν αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα και σκέφτονται μια περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι εικάζουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να αντιστρέψει τη νομισματική σύσφιξη, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ωθούν την οικονομία της Eυρωζώνης σε αντίστροφη πορεία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες από τη Σίντρα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να είναι σε θέση να κηρύξει σύντομα «με πλήρη εμπιστοσύνη» πως έχουν κορυφωθεί τα επιτόκια. Έκανε λόγο για μία δεύτερη φάση της πληθωριστικής διαδικασίας, κατά την οποία οι εργαζόμενοι επιδιώκουν αυξήσεις μισθών για να καλύψουν την απώλεια του πραγματικού εισοδήματός τους.

Η κατάσταση για τον πληθωρισμό θα γίνει πιο ξεκάθαρη αυτή την εβδομάδα, με την Eurostat να ανακοινώνει την Παρασκευή τα στοιχεία Ιουνίου για την Ευρωζώνη.

Η εικόνα μοιάζει ανάμεικτη: Ενώ ο γενικός πληθωρισμός φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – είναι πιθανό να αυξήθηκε λίγο.

Σε εθνικό επίπεδο, οι αυξήσεις τιμών στη Γερμανία μπορεί να επιταχυνθούν λόγω στατιστικού αποτελέσματος βάσης (πέρυσι το καλοκαίρι είχαν μειωθεί οι τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες), αλλά στην Ισπανία είναι πιθανό να μειώθηκαν κάτω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ, για πρώτη φορά την τελευταία και πλέον διετία.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης πιθανότατα θα συνεχιστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Νομίζω ότι κάποιοι από τους καθοδικούς κινδύνους έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και γίνονται πολύ πιο ορατοί… Τα στοιχεία που παίρνουμε σχετικά με την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλά», πρόσθεσε.

Ιταλική οργή

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επέκρινε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις επανειλημμένες αυξήσεις των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, λέγοντας ότι η «θεραπεία» μπορεί να είναι χειρότερη από «την ασθένεια».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών αυτόν τον μήνα, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς στη ζώνη του ευρώ στο 3,5%, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2001 και σηματοδότησε νέα αύξηση που θα ακολουθήσει τον επόμενο μήνα.

Απευθυνόμενη στο Κοινοβούλιο της Ρώμης σήμερα, η Μελόνι χαρακτήρισε τον πληθωρισμό «έναν απεχθή κρυφό φόρο» και είπε ότι «είναι σωστό να τον καταπολεμήσουμε αποφασιστικά, αλλά η απλοϊκή συνταγή για αυξήσεις επιτοκίων που ανέλαβε η ΕΚΤ δεν φαίνεται να είναι ο πιο σωστός δρόμος… αποτυγχάνουν να εξετάσουν τον κίνδυνο ότι η συνεχής αύξηση των επιτοκίων είναι πιο επιβλαβής θεραπεία από την ασθένεια».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε την απόφαση της EKT «παράλογη και επιβλαβή».

«Έχει η Λαγκάρντ στεγαστικό δάνειο με μεταβλητό επιτόκιο; Ξέρετε πόσο αυξάνονται οι δόσεις; Ποιος ωφελείται από αυτές τις παράλογες αποφάσεις;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε «απογοητευμένος» από τη δήλωση Λαγκάρντ και διαφώνησε με την απόφαση. «Δεν νομίζω ότι η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων μας οδηγεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ