ΕΡΧΕΤΑΙ «τσουνάμι» πλειστηριασμών μέσα στον Ιούλιο! Το τέλος των εκλογών σήμανε και την επανεκκίνηση του μηχανισμού των πλειστηριασμών, σε φουλ ρυθμούς, που κάνουν αρχή με πενήντα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου.
Τράπεζες, «funds», Εφορία και Ταμεία, το «κουαρτέτο» του ιδιωτικού χρέους, έκανε υπομονή έως και το τέλος των εκλογών, για ευνόητους λόγους και τώρα τρέχει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που αναμένεται να φτάσουν τους 50.000 κάθε έτος, μέχρι να τελειώσει το «στοκ» της κρίσης. Οι services που κάνουν τη βρώμικη δουλειά για το τραπεζικό σύστημα, είχαν ρίξει τους ρυθμούς, αλλά φέτος κάποιοι δεν σταμάτησαν τους πλειστηριασμούς, ούτε για τις εκλογές. Τώρα, πιάνει δουλειά και η Εφορία με πενήντα πλειστηριασμούς ακινήτων έως το τέλος Ιουλίου.
Σε πλειστηριασμό για 500 ευρώ
Ο κλοιός σφίγγει για τους μεγαλοοφειλέτες σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία, ειδικά σε όσους έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι εφόσον η ληξιπρόθεσμη οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη ή στα χέρια τρίτων, αλλά και κατασχέσεις ακινήτων. Μετά την κατάσχεση των ακινήτων δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον πλειστηριασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποστολή ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας από τη φορολογική διοίκηση, διαδικασία η οποία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου. Μεταξύ των πλειστηριασμών που έχουν δρομολογηθεί μέχρι τον Αύγουστο, η αρχή θα γίνει σήμερα 28 Ιουνίου με Οικόπεδο με διώροφη οικοδομή και αποθήκη 616,96 τμ , διώροφη οικία 148,59 τμ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Τιμή 1ης προσφοράς 56.000 ευρώ. Στις 19 Ιουλίου ακολουθεί αγροτεμάχιο 1.300 τ.μ. στον Αλίαρτο Βοιωτίας. Τιμή 1ης προσφοράς: 3.918.000 ευρώ. Την ίδια μέρα θα βρει στο σφυρί και οριζόντια ιδιοκτησία κτιρίου 374,20 τ.μ. σε οικόπεδο 1200,00 στο Καστρί. Τιμή 1ης προσφοράς: 2.200.000 ευρώ. Στις 26 Ιουλίου ακολουθεί διαμέρισμα ισογείου 158,80 τμ στον δήμο Ερμιονίδας, με τιμή 1ης προσφοράς: 100.000 ευρώ και ισόγειο διαμέρισμα 67,14 τμ με ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο στο Πόρτο Χέλι, με τιμή πρώτης προφοράς 100.000 ευρώ.
«Στα μανταλάκια» οι μεγαλοοφειλέτες
Σε αυτή την κατηγορία ξεκινά επίθεση και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που ετοιμάζεται να δώσει τα ονόματά τους στη δημοσιότητα. Το… ετήσιο πλέον έθιμο όπου «κρεμάει στα μανταλάκια» χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες, με την ελπίδα ότι αυτό με κάποιο τρόπο θα τους πιέσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Τέλος του μήνα (30 Ιουνίου) η ΑΑΔΕ θα δημοσιεύσει δύο λίστες για όσους χρωστούν σε Εφορίες, Τελωνεία και ΕΦΚΑ και θα αναγράφουν το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογούμενου. Στη λίστα θα περιληφθούν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΕΦΚΑ και φορολογική διοίκηση άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας περιλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων. Η πρώτη λίστα θα έχει τα φυσικά πρόσωπα και η άλλη τις επιχειρήσεις.
Την πληρώνουν οι «μικροί»
Ο χάρτης των οφειλών προς το δημόσιο προκαλεί ερωτηματικά ως προς τη δυνατότητα είσπραξης τους, καθώς οι λίγοι μεγάλοι κρατούν την συντριπτική πλειονότητα του χρέους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έχουν μικροοφειλές. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, παλαιά και νέα, εκτινάχθηκαν στα 115,1 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2023, έναντι 113,7 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022. Από αυτά, τα περίπου 90,1 δισ. ευρώ, ή το 79,4%, των συνολικών χρεών οφείλονται από μόλις 9.022 ΑΦΜ, με μέσο ποσό χρέους άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαστος. Πρόκειται για την κατηγορία οφειλετών που έχουν χρέη προς την Εφορία ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, τα οποία είναι αδύνατο να εισπραχθούν, ενώ παράλληλα ξεφεύγουν από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Στην πραγματικότητα, οι γνώστες εξηγούν πως κάποια στιγμή τα συγκεκριμένα χρέη θα χαρακτηριστούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» και θα διαγραφούν. Η εφορία ασχολείται περισσότερο με τα μικρότερα χρέη που είναι πιο εύκολο να εισπράξει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ανήλθε σε 3.687.278, σημειώνοντας μείωση κατά 50.722 σε σύγκριση με τον Μάρτιο (ήταν 3.738.000 ΑΦΜ) και κατά 303.439 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 (ήταν 3.990.717 ΑΦΜ).
Ρύθμιση χρεών
Όμως η ρύθμιση των οφειλών δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς το Δημόσιο δεν σπάει τις οφειλές σε αρκετές δόσεις. Παράδειγμα το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά η τελευταία ρύθμιση χρεών πετάει εκτός 4 στις 5 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις των φορέων τους. Αυτό οδηγεί σε περισσότερους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία… τοκίζονται. Ο συνολικός αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων με οφειλές στη φορολογική διοίκηση εναντίον των οποίων δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανήλθε σε 2.050.089, σημειώνοντας αύξηση κατά 1.527 σε σύγκριση με τον Μάρτιο και κατά 13.222 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022. Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών, φυσικών και νομικών προσώπων, εναντίον των οποίων έχουν ήδη ληφθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανήλθε σε 1.441.895, σημειώνοντας αύξηση κατά 4.706 σε σύγκριση με τον Μάρτιο και κατά 29.573 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022.