Δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας ο και έριξε τη «βόμβα». Οι επιδοτήσεις στους τελειώνουν και έρχονται νέες αυξήσεις στην ενέργεια με τους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με το σαρωτικό κύμα ακρίβειας και την αισχροκέρδεια.
Στις ανακοινώσεις που έκανε ο νέος υπουργός Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης, κατά την διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για τέλος των επιδοτήσεων τονίζοντας ότι εύχεται «πως δεν θα απαιτηθεί νέα δημοσιονομική στήριξη στον τομέα της ενέργειας».
Ο ίδιος δεν έκανε καμία αναφορά για τα τιμολόγια του Ιουλίου, μια περίοδο όπου ο καύσωνας θα επιφέρει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι ονομαστικές τιμές από τους προμηθευτές ενέργειας, με την κυβέρνηση να μην εμφανίζεται πρόθυμη να λάβει μέτρα.
Ο Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να «προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον».
«Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Έχουμε αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα επιμείνω να τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα», τόνισε.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%, η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση, η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, η δασοπροστασία, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.