Ευχάριστη έκπληξη για τους λουόμενους – Δείτε χρήσιμες συμβουλές
Πάνω από δέκα χελώνες καρέτα-καρέτα (caretta-caretta) επίλεξαν φέτος να αφήσουν τα αυγά τους στη μαγευτική παραλία του Λεβεντοχωρίου του δήμου Πύργου! Το γεγονός ότι οι θαλάσσιες χελώνες επιλέγου τη συγκεκριμένη παραλία για να φτιάξουν τη φωλιά τους δεν αποτελεί είδηση… είδηση είναι ότι ο αριθμός τους φέτος είναι αυξημένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Το παραπάνω διαπίστωσαν εκατοντάδες λουόμενοι που βρέθηκαν στη δημοφιλή παραλία τα τελευταία 24ώρα για να κάνουν το μπάνιο τους…
Οι θαλάσσιες χελώνες έχουν φτιάξει τις φωλιές τους εδώ και αρκετές ημέρες στην παραλία αφού το προηγούμενο διάστημα ήταν περίοδος ωοτοκίας για τις καρέτα-καρέτα.
Μάλιστα σχεδόν σε όλες τις φωλιές έχουν τοποθετηθεί καλάμια -με την συνδρομή κατοίκων του Λεβεντοχωρίου και λουόμενων στη παραλία που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να τις προστατέψουν- ώστε σε περίπου ένα μήνα να ξεκινήσουν να… «ξεμυτίζουν» από αυτές τα νεογέννητα χελωνάκια…
Χρήσιμες συμβουλές
-Αποφύγετε την κίνηση γύρω από τη φωλιά, καθώς οι κραδασμοί από τα ποδοπατήματα μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη έξοδο των νεοσσών. Παρατηρείστε από απόσταση.
-Αποφύγετε τη χρήση τροχοφόρων στην ακτή.
-Αποφύγετε την σκίαση της φωλιάς από τον ήλιο, ωστόσο σε περίπτωση θέασης νεοσσών (χελωνάκια) προσφέρετε τους την, χωρίς να τα αγγίζετε και να εμποδίζετε την πορεία τους προς τη θάλασσα.
-Αποφύγετε τη πιθανή ρίψη νερών στη φωλιά, σε περίπτωση που βρίσκεται πλησίον βρύσης /ντουζιέρας.
-Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε περίπτωση εξόδου θηλυκής χελώνας με σκοπό την ωοτοκία, παραμείνετε σε απόσταση ασφαλείας και μην κάνετε θόρυβο. Παρατηρείστε από απόσταση.
-Μην τοποθετείτε εξοπλισμό θαλάσσης (ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ) πλησίον της φωλιάς.
Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα αποτελεί μια ευαίσθητη διαδικασία που επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες (καιρικές συνθήκες, ανθρωπογενείς παράγοντες, θηρευτές). Η θαλάσσια χελώνα καρέτα συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης, ενώ προστατεύεται και από τα Π.Δ. 617/1980 και 67/1981. Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) έχει χαρακτηρίσει έξι (6) από τα επτά (7) είδη θαλάσσιων χελωνών ως κινδυνεύοντα ή κρίσιμα κινδυνεύοντα. Έτσι, η θαλάσσια χελώνα καρέτα συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Αμφίβια και τα Ερπετά της IUCN ως Κινδυνεύον, ενώ τον ίδιο χαρακτηρισμό έχει και στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδας.