Κατάκολο ή αρχαία Φεία. Είναι μα κωμόπολη της Ηλείας γνωστή και από τους Ομηρκούς χρόνους αποτελούσε φρούριο κοντά στον ποταμό Ιάρδανο. Το Κατάκολο είναι μια παραλιακή κωμόπολη στη δυτική Ηλεία, στην περιοχή της αρχαίας Φείας. Είναι το σημερινό λιμάνι της πρωτεύουσας του νομού.
Γραφικό με έντονο το παραδοσιακό χρώμα, συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές για να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο του ή να περάσει ευχάριστα τις διακοπές του.
Το Κατάκολο είναι ένα μέρος που κανείς χρειάζεται αρκετό χρόνο για να εξερευνήσει τις ομορφιές του και να ανακαλύψει τη μαγεία αυτού του τόπου, δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι όποιος περνάει λίγο χρόνο εδώ, φεύγωντας το μόνο που έχει στο νου του είναι η επιστροφή, δίκαια λοιπόν το Κατάκολο είναι από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από πλήθος επισκεπτών, καθώς πλην αυτών που παραδοσιακά περνούν τις διακοπές τους εδώ, εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια πραγματοποιούν επισκέψεις στον τόπο μας μεταφέροντας χιλιάδες τουριστών, που περνούν μέρος των διακοπών τους εδώ.
Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζουν οι παλιές σταφιδαποθήκες που αναπαλαιωμένες τώρα έχουν μετατραπεί σε καφετέριες και ταβέρνες δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα. Το Κατάκολο αποτελεί έναν θαυμάσιο προορισμό για ευχάριστες εκδρομές το χειμώνα, καθώς ο επισκέπτης θα ανακαλύψει μια άλλη πλευρά του τόπου ακόμα πιο μαγευτική.
Ιστορία
Το Κατάκολο των αρχαίων χρόνων εντοπίζεται στην περιοχή της αρχαίας Φείας, πόλη τοποθετημένη στην παραλία του σημερινού Αγίου Ανδρέα. Αποτελούσε το δεύτερο λιμάνι της Ηλείας μετά την Κυλλήνη. Κατά τα Ομηρικά χρόνια αποτελούσε φρούριο κοντά στον ποταμό Ιάρδανο, ενώ κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο (β’ μισό του 5ου π.Χ αιώνα) ήταν ορμητήριο των Αθηναίων για να αλώσουν την Ηλεία.
Το λιμάνι χάθηκε μέσα στη θάλασσα κατά τον ισχυρό σεισμό του 6ου μ.Χ αιώνα, ενώ τα νησάκια Τηγάνι και Κόρακας διακρίνονται ακόμα από τον όρμο του Αγίου Ανδρέα. Έχουν βρεθεί όστρακα όλων των εποχών, από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Η περιοχή είχε σπουδαίο στρατηγικό ρόλο και κατά τη Βυζαντινή και Μεσαιωνική περίοδο, καθώς στα απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης οι Βιλλεαρδουίνοι έχτισαν το μαγευτικό Ποντικόκαστρο.
Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό το κέντρο του Κατακόλου μετατοπίστηκε στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα οπότε πήρε και τη σημερινή του ονομασία. Αποτελούσε εκείνη την περίοδο ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας για την εξαγωγή σταφίδας, του σημαντικότερου εξαγώγιμου προϊόντος της Ελλάδας. Σήμερα το λιμάνι εξακολουθεί να παίζει σπουδαίο ρόλο κυρίως όμως τουριστικό.
Το Κατάκολο το 18ο αιώνα
Σύμφωνα με την παράδοση κατά τη νεότερη ιστορία το Κατάκολο αποτελούσε τόπο εξορίας κατά κάποιο τρόπο για περιθωριακά άτομα ή άτομα μη αποδεκτά από τις κοινωνίες της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς. Έτσι έστελναν αυτούς τους ανθρώπους εδώ χρησιμοποιώντας τη φράση «άι κατά κώλου» με προφανή υποτιμητικό τόνο. Έτσι σιγά σιγά η περιοχή πήρε το όνομα Κατάκωλον, για να καλωπιστεί λεκτικά στις μέρες μας και να γίνει Κατάκολο.