Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Επιτετραμμένος τουρκικής πρεσβείας στο Κάιρο: Οι καρποί της επαφής Ερντογάν και Σίσι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Επιτετραμμένος της Τουρκικής Πρεσβείας στο Κάιρο, Πρέσβης Σαλίχ Μουτλού, επιβεβαίωσε ότι οι Πρόεδροι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συμφώνησαν να ανεβάσουν το επίπεδο των διμερών σχέσεων διορίζοντας πρεσβευτές.

Οι δηλώσεις του πρέσβη Μουτλού έγιναν σε αποκλειστική συνέντευξη στο Russia Today όπου επεσήμανε ότι η προαναφερθείσα συμφωνία ήρθε στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Αλ Σίσι προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ερντογάν, να τον συγχαρεί για τη νίκη στις εκλογές.

Ο Μουλτού ανέφερε ότι αυτή η απόφαση είναι πολύ σημαντική, για να διευκολυνθεί η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών, αναμένοντας την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων για αυτό το βήμα μέσα στους επόμενους δύο μήνες, καθώς είπε:

 «Θα δούμε τον Τούρκο πρέσβη στην Αίγυπτο σύντομα… και στη συνέχεια οι δύο χώρες θα επιστρέψουν ξανά στη συνεργασία σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο την πολιτική και την ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος θα επωφεληθούν πολύ από αυτή την προσέγγιση».

Πρόσθεσε:

 «Αυτή η προσέγγιση θα αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και η Αίγυπτος θα ωφεληθεί από την Τουρκία, καθώς η τελευταία θα διπλασιάσει τον όγκο των επενδύσεών της στην Αίγυπτο και θα αυξήσει τον αριθμό των τουριστών και κατά τη γνώμη μου, θα υπάρξει καλή τεχνική συνεργασία».

Ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας συνέχισε: «Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,  Χακάν Φιντάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και αυτό που επιτεύχθηκε σήμερα, ειδικότερα ήταν έργο του, αφού ήταν υπεύθυνος για τις συνομιλίες που έγιναν μεταξύ των δύο χωρών και τις απροειδοποίητες επισκέψεις τα τελευταία χρόνια».

Θα συμβάλλει ο Χακάν Φιντάν στις σχέσεις

Ο Μουτλού δήλωσε χαρακτηριστικά:

 «Η παρουσία του Χακάν στη θέση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών θα συμβάλει θετικά στην επίτευξη περαιτέρω προόδου στις σχέσεις, οι οποίες θα φτάσουν σε υψηλότερο βαθμό συνεργασίας τα επόμενα χρόνια, και αυτό επιδιώκουμε να επιτύχουμε και να εργαστούμε σε αυτό».

Ο Μουτλού τόνισε επίσης ότι οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Αιγύπτου έχουν έναν στόχο, που είναι η αποκατάσταση των σχέσεων, «και θέλουν να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής… και θα αποφασίσουν τον τόπο διεξαγωγής της, είτε στην Αίγυπτο είτε στην Τουρκία… θα καθορίσουν τον τόπο».

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας, να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.

Είπε, «Κατά την εκτίμησή μου, αυτή η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μετά το βήμα του διορισμού πρεσβευτών στις δύο χώρες και θα είναι πολύ σύντομα. Μπορώ να πω φέτος…θα χαρούμε πολύ να δούμε τον Πρόεδρο Σίσι στην Τουρκία και η αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο πρόεδρος να καλωσορίζουν την επιστροφή των καλών σχέσεων».

Σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο

Και κατέληξε λέγοντας: «Η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών θα συμβάλει στην επιβολή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και όλες οι χώρες της περιοχής θα ωφεληθούν από αυτή την προσέγγιση, γιατί όλες οι χώρες της περιοχής θα επωφεληθούν από αυτή τη συνεργασία, και έχει παρατηρηθεί ότι οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου είναι ευχαριστημένες με την ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί στις σχέσεις, γράφει το αραβικό δημοσίευμα επικαλούμενο την RT.

Arab Press – Al-Alam

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ