Μανωλης Κοττακης για τη Θράκη: Πώς μετατρέψαμε σε ήττα μια μεγάλη εθνική νίκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτη φορά εξελέγη μειονοτικός βουλευτής κόντρα στο προξενείο – Στην Ξάνθη, οι μουσουλμάνοι ψήφισαν ως Ευρωπαίοι πολίτες με κριτήριο το ευρώ και όχι τη λίρα και το Κοράνι

Γραφει ο Μανώλης Κοττάκης

Εν αρχή ην το ρεπορτάζ: To τουρκικό προξενείο Κομοτηνής διακατεχόταν από πολύ μεγάλο άγχος τις παραμονές των εκλογών της 21ης Μαΐου. Οι πληροφορίες που του έφθαναν από την όμορη προς το Μέγαρο Μαξίμου τουρκική πρεσβεία των Αθηνών ανέφεραν ότι η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολύ μεγάλη (κοινό μυστικό μεταξύ πολλών δυτικών πρεσβειών, μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου), για αυτό σε αυτή την αναμέτρηση και στη Ροδόπη και την Ξάνθη προσέφυγε σε επιθετικές τακτικές, που ουδέποτε είχε εφαρμόσει στο παρελθόν για να διασφαλίσει την εκλογή των εκλεκτών του.

Πρώτα «επιτέθηκε» στον μειονοτικό υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. Μουσταφά Κατραντζή, ο οποίος στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 5.000 ψήφους. Δεδομένου ότι η Ν.Δ. προηγείτο συντριπτικά στη χριστιανική ψήφο, δεν δοκίμασε να στηρίξει την εκλογή του. Του «αφαίρεσε» σχεδόν 3.500 ψήφους, τους οποίους κατηύθυνε στον μειονοτικό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ Οζγκιούρ, ο οποίος είχε καλύτερες πιθανότητες εκλογής λόγω της ραγδαίας πτώσης της Αριστεράς στη χριστιανική ψήφο. Για να το επιτύχει αυτό ο Κατραντζή ακύρωσε όλες τις περιοδείες του, ενώ οι μειονοτικοί αντιπεριφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του νεοδημοκράτη περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου -νεοδημοκράτες, υποτίθεται- στήριξαν με πάθος την υποψηφιότητα του μειονοτικού υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ! Και υπέγραψαν την ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μειονότητας κατά της πρώην υπουργού!

Τον στήριξαν με τόσο πάθος, ώστε, όταν ανέβηκε στην Κομοτηνή η Ντόρα Μπακογιάννη, τους κατσάδιασε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια. Προς τιμήν της. Για να διασφαλιστεί η εκλογή Οζγκιούρ, το προξενείο «άδειασε» την πιστή σε αυτό Σιμπέλ Μουσταφάογλου, που πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ και επιχείρησε να «πριονίσει» την υποψηφιότητα του ανυπάκουου «κεμαλικού» Ιλχάν Αχμέτ.

Τι κατάφερε; Από τις 8.500 ψήφους που έλαβε ο Ιλχάν στις εκλογές του 2019, «έπεσε» στις 5.000, οι οποίες του ήρκεσαν όμως για να εκλεγεί κόντρα στις επιθυμίες της Αγκυρας. Οι υπόλοιπες 3.500 ψήφοι, αθροιζόμενες με τις 3.000 του Κατραντζή (6.500 στο σύνολο), προσετέθησαν στις 5.000 που έλαβε ο Φερχάτ Οζγκιούρ στις εκλογές του 2019, και με τη συνδρομή SMS, ψευτομουφτήδων, ιμάμηδων κ.ά. σκαρφάλωσε στις 12.000 που επέτρεψαν την εκλογή του. Το αποτέλεσμα για όσους ξέρουν καλά την περιοχή αποτέλεσε ουσιαστικά έναν αθόρυβο θρίαμβο της Ελληνικής Δημοκρατίας απέναντι στην Τουρκική, καθώς, πρώτον, εξελέγη για πρώτη φορά μειονοτικός υποψήφιος τον οποίο πολέμησε με σφοδρότητα το τουρκικό προξενείο, ο Αχμέτ Ιλχάν. Ο οποίος από το 2004 και μετά αποτελεί, μαζί με τον χριστιανό βουλευτή του νομού και επίσημο στόχο του τουρκικού κράτους κατά περιόδους Ευριπίδη Στυλιανίδη, πυλώνα εγγύησης της σταθερότητας και της ειρηνικής συμβίωσης.

Ο Ιλχάν πολιτεύτηκε το 2004 με τη Ν.Δ., με απόφαση του Κώστα Καραμανλή, και υπήρξε νομιμόφρων βουλευτής της, ενώ αργότερα προσχώρησε και πολιτεύτηκε διαδοχικά με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Προσεκτική μελέτη του αποτελέσματος στον νομό Ξάνθης επίσης έδειξε (είχε να συμβεί από το 2000) ότι αξιοσημείωτο τμήμα της μειονότητας δεν υπάκουσε στις έξωθεν παρεμβάσεις και ψήφισε όχι με κριτήριο το θρήσκευμα και την εθνοτική καταγωγή των υποψηφίων. Το γιατί, απλό: η ελληνική ιθαγένεια έχει αντίκρισμα! Κάθε μουσουλμάνος της Θράκης είναι Ευρωπαίος πολίτης. Πληρώνεται σε ευρώ και όχι στην απαξιωμένη τουρκική λίρα, ενώ ταξιδεύει ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη. Δεν παρακαλά για βίζα, όπως η κυβέρνηση Ερντογάν.

Τραγικά λάθη των κομμάτων

Ο θρίαμβος αυτός σκιάστηκε από 3,5 γεγονότα:

-Από το γεγονός ότι η σύζυγος του χριστιανού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάκη Χαρίτου επιτέθηκε στο τουρκικό προξενείο, αποδίδοντας την ήττα του σε αυτό, ενώ έπρεπε να επιτεθεί στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση στη νομαρχιακή οργάνωση του κόμματος για την υποψηφιότητα Φερχάτ στη Ροδόπη κρατούσε καιρό και ξέσπασε στο συνέδριο, όταν η ηγεσία του κόμματος προωθούσε την εκλογή του Φερχάτ στην Κεντρική Επιτροπή εις βάρος άλλων, χριστιανών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παραιτήθηκαν.

-Από το γεγονός ότι η Ν.Δ. ανέλαβε να καταστήσει κεντρικό πολιτικό γεγονός εθνικής κλίμακας την παρέμβαση του προξενείου για να «κλείσει» τρύπες στα δεξιά της, για να στείλει μήνυμα στον Ερντογάν ότι το θέμα της μειονότητας είναι εκτός ατζέντας ελληνοτουρκικού διαλόγου και για να κερδίσει τις συμπάθειες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που βίωσαν ανάλογες παρεμβάσεις της Αγκυρας στις εκλογές τους.

-Από το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη προέβη, ενώπιον φιλήσυχων και νομοταγών μουσουλμάνων στην Ανω Μυρτίσκη, στα ορεινά της Ροδόπης, σε δηλώσεις αδιανόητες για την εμπειρία της. Δηλώσεις που δεν αποτελούν μόνο αντικείμενο κομματικής αντιδικίας στην ελληνική πολιτική σκηνή (αυτό είναι το τελευταίο), αλλά μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης εκ μέρος της Τουρκίας σε διεθνείς οργανισμούς. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ντόρα, μπροστά στην κάμερα του κινητού του ψευτοϊμάμη που την «έγραφε», είπε τη φράση «αν δεν με στηρίξετε, αύριο τα πράγματα θα είναι δύσκολα». Είναι προφανές σε μένα, που την έχω ακολουθήσει από το 1990 άπειρες φορές σε περιοδείες της σε μειονοτικά χωριά, ότι δεν ήταν ο εαυτός της. Αυτές οι λέξεις δεν ήταν δικές της.

-Από το γεγονός, τέλος, ότι «αδύναμος» χριστιανός πολιτευτής μεγάλου κόμματος περιόδευσε προεκλογικά σε μεικτά χωριά, όπως ο Ιασμος, μιλώντας (όπως ισχυρίζονται κάποιοι) εναλλάξ την ελληνική και την… τουρκική γλώσσα! Mε ορολογία ΑKP. (Προστίθεται στον βουλευτή της Ν.Δ. Θεσπρωτίας, που μίλησε στα αλβανικά!)

Το επερχόμενο διακύβευμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα πληρώσει τα επίχειρα του τραγικού χειρισμού που έκανε στη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι επίσης πιθανό η Ν.Δ. να πιέσει την Ελληνική Λύση με την υπόθεση του προξενείου.

Εάν θέλουμε όμως να μετρήσουμε την υπόθεση με εθνικά κριτήρια και όχι με αμιγώς συγκυριακά κομματικά οφέλη, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η παρέμβαση του προξενείου στην καθημερινότητα των κατοίκων της Θράκης είναι διαρκής σε όλα τα επίπεδα. Οι εκλογές είναι η κορωνίδα των παρεμβάσεων, αλλά και αυτή την τετραετία συνέβησαν σημεία και τέρατα, τα οποία άφησαν αδιάφορη την Αθήνα. Με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ και με την αντιπροεδρία Αποδήμων Τούρκων στην Αδριανούπολη, μια ανάσα από την Κομοτηνή και την Ξάνθη, το προξενείο ασκεί κυριαρχία στο εθνικό μας έδαφος χωρίς αντίσταση. Κυριαρχία, με την ίδρυση παράλληλων δομών προς τις αντίστοιχες κρατικές δομές της Ελληνικής Δημοκρατίας στη θρησκεία και την εκπαίδευση – τελευταία και στον αθλητισμό. Κανείς δεν αντέδρασε στην Αθήνα, όταν πέρυσι το φθινόπωρο το προξενείο έστελνε SMS σε μουσουλμάνους για να συμμετέχουν στην εκλογή-παρωδία στα τζαμιά για ανάδειξη ψευτομουφτή κόντρα στον νόμιμο μουφτή!

Κανείς δεν είπε τίποτε στην Αθήνα για το γεγονός ότι ο νόμιμος μουφτής ελέγχει με ιμάμηδες τρία τζαμιά στον νομό και τα άλλα 200 τα ελέγχει το προξενείο μέσω των ψευτομουφτήδων! Κανείς δεν είπε τίποτε για το γεγονός ότι το προξενείο τρομοκρατεί τους μειονοτικούς δασκάλους που κάνουν μάθημα σε νηπιαγωγεία, στα οποία επιχειρήθηκε να διδαχθεί ως μητρική γλώσσα η πομακική! Κανείς δεν είπε τίποτε για τα επιδόματα Κορανίου που δίνει το προξενείο στους μαθητές που παρακολουθούν τα απογευματινά μαθήματα Κορανίου «κουράν κουρσού», έξω από τις επίσημες δομές. Κανείς δεν έστειλε την Αρχή Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος να ελέγξει τη ροή παράνομου χρήματος – μόνο στο Αγιον Ορος ζητείται η παρέμβασή της! Κανείς δεν είπε ότι επιχειρείται μέσω χορηγίας στη φανέλα να εξαγοραστεί από τον επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ το ιστορικό σωματείο της Θράκης «Πανθρακικός».

Ανακαλύψαμε την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στην ψήφο τώρα που έχουμε εκλογές! Με όσα γίνονται στη Θράκη, ο Τούρκος πρέσβης θα έπρεπε να καλείται κάθε μέρα στο ΥΠΕΞ για διάβημα. Αντί να το κάνουμε αυτό, η Αθήνα επιτρέπει διαρκώς «ιδιωτικές επισκέψεις» στη Θράκη του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, που μας κήρυξε το casus belli, και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών! Και έπειτα ζητάμε τα ρέστα για τη δράση του προξενείου στις εκλογές.

Κάτι τελευταίο: Ανάγοντας το θέμα σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, η Αθήνα στην πραγματικότητα κατηγορεί 12.000 Ελληνες πολίτες στη Ροδόπη που ψήφισαν Φερχάτ και 8.000 Ελληνες πολίτες στην Ξάνθη που ψήφισαν Ζεϊμπέκ -στο σύνολο 20.000- ότι υπάκουσαν στις εντολές της Τουρκικής Δημοκρατίας. Από τη στιγμή που οι καταγγελίες αυτές έγιναν δημοσίως από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη και η Αριστερά δεν μπορεί να ανακαλέσει τις υποψηφιότητες ακόμη και αν το ήθελε (θα γίνουμε θέμα σε διεθνείς οργανισμούς – βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων), τότε αυτομάτως θα συμβεί το εξής: οι εκλογές της 25ης Ιουνίου αναβαθμίζονται σε αναμέτρηση γοήτρου μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής Δημοκρατίας σε ελληνικό έδαφος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις ψήφους αυτές, κερδίζει η Ελληνική Δημοκρατία. Αν τις διατηρήσει, κερδίζει η Τουρκική Δημοκρατία, πανηγυρίζοντας ότι οι «μουσουλμάνοι» προσκύνησαν τον «τουρκισμό» στις κάλπες… Εδώ που φτάσαμε, ευχόμαστε για το πρώτο.

ΥΓ.: Την ίδια ζέση που δείχνει ο κύριος Μητσοτάκης για την έξοδο των μειονοτικών από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα να την έδειχνε και για την έξοδο του ομογενούς μειονοτικού δημάρχου της Βορείου Ηπείρου Φρέντη Μπελέρη από τις αλβανικές φυλακές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ