Όταν συνδυάζουμε ορισμένα θρεπτικά συστατικά τα οποία βρίσκονται σε μη επεξεργασμένες τροφές, ενώνονται οι δυνάμεις τους και παράγουν οφέλη που καταπολεμούν τις φλεγμονές στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι φλεγμονές αποδεικνύονται επικίνδυνες και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας, καθώς ευθύνονται για δεκάδες παθήσεις.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες και η διατροφή που περιλαμβάνει τους «λευκούς εχθρούς» -ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι- είναι δύο από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής.
Πόνοι στην πλάτη ή ημικρανίες μπορούν να αποτελέσουν συμπτώματα σε μια σειρά από φλεγμονές. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις όπως πχ αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, νόσους του εντέρου, Αλτσχάιμερ ή διαβήτη και να επιδεινώσει ασθένειες όπως πχ. το άσθμα.
Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φλεγμονής.
Σύμφωνα με το Prevention, υπάρχουν 7 συνδυασμοί με τροφές που καταπολεμούν την φλεγμονή και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τον οργανισμό. Πολλές φορές μάλιστα οι τροφές αυτές είναι εξ ίσου αποτελεσματικές με τα φάρμακα:
1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά με ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με έρευνες, το ελαιόλαδο είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο και ορισμένα γνωστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και συνδυάστε το με πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι ίνες που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά συντελούν και αυτές στη ρύθμιση του οργανισμού και στη μείωση των φλεγμονών και ιδίως στα μάτια.
2. Φακές με λεμόνι
Αν είστε γυναίκα πριν από την εμμηνόπαυση, κινδυνεύετε κατά 20% να εμφανίσετε αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως φακές και φασόλια, μαζί με εσπεριδοειδή τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασκορβικό οξύ και καροτενοειδή, όπως το λεμόνι, αυξάνει ουσιαστικά την απορροφούμενη ποσότητα σιδήρου.
3. Σπανάκι με βατόμουρα
Ολα τα μούρα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής επειδή είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και υψηλά σε αντιοξειδωτικά. Φτιάξτε ένα smoothie με σπανάκι και βατόμουρα πριν ή και μετά την επίσκεψή σας στο γυμναστήριο. Σε μια μελέτη, οι αθλητές που έτρωγαν βατόμουρα κάθε μέρα για 6 εβδομάδες μείωσαν τη φλεγμονή μετά την προπόνηση, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι το σπανάκι μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και τη ροή του οξυγόνου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Το νιτρικό άλας που υπάρχει στο σπανάκι βοηθά τους μύες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ενώ τα βατόμουρα, μόνα τους ή ως προσθήκη σε τροφές, βοηθούν στη μείωση της πόνου μετά την άσκηση.
4. Γλυκοπατάτες με πιπέρι καγιέν
Αν βάλετε πιπέρι καγιέν πάνω σε γλυκοπατάτες ενισχύετε την απορρόφηση βιταμίνης Α, η οποία είναι ευεργετική στις φλεγμονώδεις δερματικές καταστάσεις, όπως η ακμή.
5. Σμέουρα με σταφύλια
Τα σμέουρα και τα σταφύλια είναι και τα δύο υψηλά σε αντιοξειδωτικά και η επιστήμη τονίζει ο συνδυασμός των δύο είναι καλύτερα από ένα. Μελέτες λένε ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οστεοπόρωσης και καρκίνου του πνεύμονα.
6. Αμύγδαλα με κεφίρ
Προσθέστε μερικά κομμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ κεφίρ για ένα χαρούμενο, υγιές έντερο. Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο συνδυασμός του κεφίρ με τα αμύγδαλα στις τροφές καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή του εντέρου και ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η χρόνια κόπωση.
7. Σκόρδο και κρεμμύδι με καστανό ρύζι
Το σκόρδο και το κρεμμύδι μπορεί να σας δώσουν κακή αναπνοή, αλλά αν τα συνδυάσετε με καστανό ρύζι τότε τα οφέλη στον οργανισμό υπερτερούν. Η αντιοξειδωτική δράση του καστανού ρυζιού είναι ίσως ένα από τα καλύτερα «μυστικά» του. Ο συνδυασμός των τριών (σκόρδο, κρεμμύδι και καστανό ρύζι) μπορεί να τριπλασιάσουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου από το σώμα.