Σοκαριστικές εικόνες στην Κρήτη: Οι εκβολές του Αποσελέμη γέμισαν νεκρά ψάρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα θλιβερό θέαμα αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν όσοι επισκέφτηκαν χθες τις εκβολές του ποταμού Αποσελέμη στο Ηράκλειο Κρήτης.

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια επέπλεαν στο νερό με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, που τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει στο θάνατο και άλλους πληθυσμούς ψαριών στην εν λόγω περιοχή.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, από την πρώτη αυτοψία που πραγματοποίησαν στο σημείο στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, φαίνεται ότι ο θάνατος των ψαριών οφείλεται στο γεγονός ότι έχει κατέβει η στάθμη του νερού, έχει αποκοπεί η ροή προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα ψάρια να έχουν εγκλωβιστεί σε ένα περιβάλλον με έλλειψη οξυγόνου, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας.

nekrapsaria1

Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, ο οποίος είπε στην ΕΡΤ ότι τις προηγούμενες ημέρες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν και σε άλλα σημεία, ψηλότερα, στην περιοχή του φράγματος Αποσελέμη.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυλούρη, σήμερα θα ληφθούν δείγματα, τα οποία θα σταλούν στο ΙΘΑΒΒΥΚ, προκειμένου να αναλυθούν εργαστηριακά και να αποσαφηνιστεί η αιτία θανάτου των ψαριών, να διευκρινιστεί αν όντως, όπως φαίνεται, πρόκειται για την επανεμφάνιση του φαινομένου της ερυθράς παλίρροιας ή αν υπάρχει θέμα ρύπανσης.

nekrapsaria0

Στην αυξημένη παρουσία του ιχθυοτοξικού μικροφύκους Chattonella οφειλόταν, όπως είχε προκύψει από τις αναλύσεις του ΙΘΑΒΒΥΚ, η θανάτωση των ψαριών που είχαν βρεθεί νεκρά στις 8 Μαΐου του 2022 και πάλι στην εκβολή του ποταμού Αποσελέμη, στην Ανάληψη. Το είδος Chattonella που ανήκει στην κλάση των Ραφιδοφυκών είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα ψάρια όταν παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του, φαινόμενο γνωστό ως ερυθρά παλίρροια. Μαζικές θνησιμότητες ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών λόγω αυτού του φαινομένου έχουν παρατηρηθεί σε όλο το κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Το 2009 το μικροφύκος αυτό προκάλεσε μαζικές θνησιμότητες στον Μαλιακό Κόλπο.

Στον έντονο παρασιτισμό που αναπτύχθηκε, λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού, οφειλόταν και ο θάνατος εκατοντάδων ψαριών στο φράγμα Αποσελέμη τον Αύγουστο του 2019.

Πηγή φωτογραφιών: neakriti.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ