Την Τετάρτη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) στη Συρία για πρώτη φορά, καθώς είναι ικανό να εκτοξεύσει 6 κατευθυνόμενους πυραύλους σε διαδοχικά, και στη συνέχεια να αλλάζει γρήγορα τη θέση του αποφεύγοντας να καταστεί στόχος επίθεσης, γράφει αραβικό δημοσίευμα.
Το αμερικανικό περιοδικό Forbes αποκάλυψε 4 βασικούς λόγους για την ανάπτυξη του «Himars» στη βορειοανατολική Συρία, καθώς το σύστημα αυτό σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.
Τον περασμένο Μάιο, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσε ότι ανέπτυξε απεριόριστο αριθμό φορτηγών με εκτοξευτές πυραύλων στη Συρία και επιβεβαίωσε την ανάπτυξή τους όταν οι τουρκικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεταφέρει «Himars» στις (κουρδικές) Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις- SDF, που ελέγχουν τη βόρεια και ανατολική Συρία και όπου είναι εγκατεστημένοι 900 Αμερικανοί στρατιώτες.
Οι 4 βασικοί λόγοι της ανάπτυξης «Himars»
Ο κύριος ρόλος του αμερικανικού στρατού στη Συρία είναι να πολεμήσει το ISIS.
Πρακτικά, η Ουάσιγκτον επιφυλασσόμενη του δικαιώματός της να υπερασπιστεί την παρουσία της, προσπαθεί να ανταποκριθεί σε επιθέσεις από άλλες ομάδες, όπως φατρίες που υποστηρίζονται από το Ιράν που έχουν βάλει στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο αμερικανικός στρατός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται επιπλέον χερσαία δύναμη πυρός στη βορειοανατολική Συρία για να προστατεύσει τις δυνάμεις του και να απαντήσει γρήγορα σε τυχόν πιθανούς επιτιθέμενους, σε συνδυασμό με την στρατιωτική παρουσία του στον Περσικό Κόλπο.
Ο Nicholas Heras, ανώτερος διευθυντής στρατηγικής και καινοτομίας στο New Lines Institute, λέει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχουν μια μακροχρόνια φρουρά στη βορειοανατολική Συρία» και «αυτή η φρουρά χρειάζεται μια δύναμη προστασίας που μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα σε μια σειρά τοπικών απειλών και αυτό να γίνει αποτελεσματικά».
Δήλωσε ότι «η επιτυχία του συστήματος «Himars» στην Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων έστειλε ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι ένας ενδεχόμενος βομβαρδισμός του ρωσικού πυροβολικού ή των δυνάμεων στης Συρίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία αποτελούν απειλή».
Μήνυμα προς τους αντιπάλους
Από την πλευρά του, ο Ryan Paul, αναλυτής στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην εταιρεία μελετών κινδύνων πληροφοριών (Rane Risk Intelligence), πιστεύει ότι η ανάπτυξη του Himars «πιθανότατα στρέφεται» εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν που έχουν στοχεύσει δυνάμεις των ΗΠΑ στο παρελθόν και μπορεί να το ξανακάνουν.
Είπε, «Υπάρχει μια έμμεση αποτροπή όσον αφορά την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη Συρία και να δείξουν στη Ρωσία ότι οι μέθοδοι παρενόχλησης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα την ωθήσουν να αποσύρει τις δυνάμεις της».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η γενική μορφή της ανάπτυξης προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να εκτελεί παραδοσιακές αποστολές και να στέλνει ένα μήνυμα στους αντιπάλους τους ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία δεν θα φύγουν σύντομα».
Τόνισε, «Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να υπενθυμίσουν σε αυτούς τους αντιπάλους, όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Συρία, ότι η ανάπτυξη αυτού του εξοπλισμού θα τους φέρει σε άνιση θέση στην παραδοσιακή αντιπαράθεση σε περίπτωση κλιμάκωσης».
Το σύστημα Himars
Aπό τότε που η Ουάσιγκτον έστειλε τις δυνάμεις της για να υποστηρίξει την πολιτοφυλακή των SDF κατά του ISIS το 2015, δεν έχει αναπτύξει προηγμένο εξοπλισμό και αντ’ αυτού βασιζόταν σε αεροπορικές επιδρομές για να υποστηρίξει στρατιωτικές επίγειες επιχειρήσεις.
Το σύστημα Himars έχει μεγαλύτερη εμβέλεια σε σύγκριση με το M777 που χρησιμοποίησε ο αμερικανικός στρατός κυρίως κατά της Ράκα το 2015, αλλά και στη νότια Μοσούλη, στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια της μάχης κατά την οποία το ISIS εκδιώχθηκε από την πόλη το 2016.
Το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν το σύστημα «Himars» από την Ιορδανία για να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους στο Al-Tanf στη συριακή έρημο, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Ιορδανίας, και στόχος ήταν να αποτρέψουν τις υποστηριζόμενες από το Ιράν φατρίες να πλησιάσουν αυτές τις δυνάμεις.
Ο Paul σημείωσε ότι το βεληνεκές του Himars «θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για αποτροπή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν τώρα να απειλήσουν ιρανικές ή συριακές τοποθεσίες σε μεγαλύτερη απόσταση σε περίπτωση μελλοντικής πυραυλικής επίθεσης».
Ωστόσο, δεν βλέπει καμία σχέση μεταξύ της ανάπτυξης του «Himars» στη βορειοανατολική Συρία, και της ανάπτυξης μαχητικών «Ε-10» για να αντικαταστήσουν τα μαχητικά που φεύγουν από τα κράτη του Αραβικού Κόλπου στην Ανατολική Ασία.
Ο Paul προσθέτει, «νομίζω ότι πρόκειται για την ενίσχυση της τρέχουσας αμερικανικής παρουσίας και την αποτροπή των Ιρανών από το να ενεργήσουν σκληρά στον απόηχο της εξομάλυνσης των σχέσεων της με τον Αραβικό Σύνδεσμο από τη Συρία» και «προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή αμερικανική βούληση να επεκτείνει την αποστολή στη Συρία πέρα από την τρέχουσα κατάστασή της».
«Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να υπενθυμίσουν στους εχθρούς τους την καταστροφή που θα προκαλέσουν οι συμβατικές δυνάμεις τους ακόμη και με περιορισμένη δύναμη στο έδαφος».
Sham Times
—