«Από το κάστρο των Φράγκων στο ορμητήριο της Ελληνικής Επανάστασης και στον ιστορικό τόπο του σήμερα- Karytaina of Europe». Αυτός είναι ο τίτλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στον ιστορικό οικισμό της Καρύταινας της Αρκαδίας στις 8 και 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Στόχος του διημέρου, η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης από την ίδρυσή της ως σήμερα. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο, που φιλοδοξεί να αναδείξει τα μνημεία της Καρύταινας, κυρίως το εντυπωσιακό Κάστρο με την ακρόπολη, την Παναγία του Κάστρου, το σπίτι του Κολοκοτρώνη και τον Πύργο του Ματζουρανόγιαννη, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα οχυρής βυζαντινής κατοικίας στην Πελοπόννησο.
Η ιστορία του οικισμού στο πέρασμα των αιώνων, τα αναστηλωτικά έργα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια (μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013), διασώζοντας και αναδεικνύοντας τα μνημεία του και το νεότερο πολιτιστικό του απόθεμα, καθώς και οι σύγχρονες δράσεις που προωθούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας πρόκειται να παρουσιασθούν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:
– Θυρανοίξια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που αναστηλώθηκε πρόσφατα, με λειτουργία που θα τελεστεί την Κυριακή 10 Ιουνίου από τον Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία. Η εκκλησία, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού χρονολογείται στον 13ο αιώνα και έχει την τυπική βυζαντινή κάτοψη της εποχής, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αγιογράφησή της αφού κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στην περίοδο της ακμής της βυζαντινής τέχνης.
– Επίσκεψη και περιήγηση στα αναστηλωμένα μνημεία με παρουσίαση των έργων και ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.
– Έκθεση στον πρόσφατα επίσης αναστηλωμένο Πύργο της Λεβένταινας του 15ου αιώνα με θέμα «Τα αντικείμενα μιλούν για τον ‘Ανθρωπο, τις Μνήμες, τα Έργα…», η οποία οργανώθηκε από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού ειδικά για την ιστορική πόλη της Καρύταινας. Πρόκειται για μία παρουσίαση ανθρωποκεντρικής προσέγγισης για τον καθημερινό βίο, χωρισμένη σε δύο ενότητες: μέσα και έξω από την κατοικία. Στην πρώτη παρουσιάζεται η ιδιωτική ζωή και η δεύτερη πραγματεύεται τη λειτουργία του δημόσιου χώρου όσον αφορά τις επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες, τις κοινωνικές και θρησκευτικές. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως το τέλος Αυγούστου.
– Ομιλίες και παρουσίαση του αναστηλωτικού προγράμματος θα προηγηθούν το Σάββατο 9 Ιουνίου (7 έως 9 μ.μ.) πλαισιώνοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Με χρώμα μεσαιωνικής καστροπολιτείας, η θρυλική Καρύταινα υπήρξε ένα σημαντικό φρούριο της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Χτισμένη στα μέσα του 13ου αιώνα από τον Γάλλο ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπρυγιέρ, που ήταν γεννημένος στην Ελλάδα, πέρασε έναν αιώνα περίπου αργότερα στους Παλαιολόγους για να κατακτηθεί όμως τελικά από τους Τούρκους το 1461. Η απελευθέρωσή της σηματοδοτεί και την πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που νίκησε τους Τούρκους στην περίφημη Μάχη της Καρύταινας στις 27 Μαρτίου 1821.
ΑΠΕ