Υπό κανονικές συνθήκες και σε μια κανονική χώρα, η είδηση πως ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ο Νίκος Μανιαδάκης απαλλάχθηκαν με βούλευμα για το σκάνδαλο της Novartis θα ισοδυναμούσε με… βόμβα που θα απασχολούσε σύσσωμο τον Τύπο.
Του Κυριάκου Δημάγγελου
Στην Ελλάδα όμως του 2023, το γεγονός πως ένα ακόμα τεράστιο σκάνδαλο τελείωσε με βούλευμα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά» των ενημερωτικών ιστοτόπων και φυσικά δεν απασχόλησε σχεδόν κανένα από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της χώρας.
Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφές πως η χώρα έχει μετατραπεί στο καλύτερο «πλυντήριο» σκανδάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι υποθέσεις ναι μεν εντοπίζονται, αλλά οι ένοχοι ποτέ. Αυτό που καθιστά όμως την αθώωση των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του φαρμάκου ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι πως μοιάζει πολύ με την υπόθεση Siemens. Για την ακρίβεια, οι τρόποι που αθωώθηκαν οι εμπλεκόμενοι στις δυο υποθέσεις μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό και μάλλον προεξοφλούν το μέλλον και των ερευνών για την υπόθεση των υποκλοπών.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 και ενώ η χώρα βρίσκεται στη δίνη των υποκλοπών, γίνεται γνωστό -αλλά περνά στα «ψιλά»- πως η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων της υπόθεσης Siemens. Το δικαστήριο απήλλαξε και τους 22 για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς έκρινε ότι για ορισμένους δεν υπήρξαν στοιχεία και αποδείξεις, επειδή δεν βρέθηκαν περιουσιακά στοιχεία που να δικαιολογούν την καταδίκη τους, ενώ για τους περισσότερους κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που έχουν τελεστεί ως το 2022 λόγω παραγραφής.
Τι είχε συμβεί, όμως, μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια που χρειάστηκε η Δικαιοσύνη για να πει πως όλοι είναι αθώοι;
Πρώτον, η ίδια η εταιρία να ομολογήσει το σκάνδαλο, αλλά και ορισμένες δωροδοκίες πολιτικών και μη προσώπων. Είχε μάλιστα συνάψει συμφωνία με το Ελληνικό Δημόσιο για αποζημίωση περίπου 270.000.000 ευρώ για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στο δημόσιο συμφέρον!
Δεύτερον, δημόσια πρόσωπα είχαν ομολογήσει τη δωροληψία από την εταιρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ομολογία του ταμία του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρου Τσουκάτου, πως έλαβε από τον γερμανικό κολοσσό 1.000.000 μάρκα για την ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, ο οποίος είχε παραδεχθεί πως έλαβε 200.000 μάρκα από την εταιρία για την προεκλογική του εκστρατεία.
Ωστόσο, 22 χρόνια μετά, η Δικαιοσύνη έκρινε πως δεν συντρέχουν λόγοι φυλάκισης κανενός από τους υπαιτίους αυτού του σκανδάλου.
Υπάρχει σκάνδαλο, αλλά όχι ένοχος
Το μεσημέρι της Δευτέρας και ενώ η χώρα βρισκόταν -και συνεχίζει να βρίσκεται- σε τροχιά εκλογών, έγινε γνωστό πως ο Κωνσταντίνος Φρουζής και ο Νίκος Μανιαδάκης απαλλάσσονται για το σκάνδαλο της Novartis.
H ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε πως ο άλλοτε «Mr Novartis» δεν χρημάτισε πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τους γιατρούς πως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Μαζί με τον Φρουζή όμως απαλλάχθηκε και ο Νίκος Μανιαδάκης, άλλοτε στενός συνεργάτης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. στο ζήτημα του φαρμάκου και μετέπειτα προστατευόμενος μάρτυρας.
Μέχρι όμως να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο φαρμακευτικός κολοσσός υποχρεώθηκε να έρθει σε συμβιβασμό με τις αμερικανικές Αρχές, πληρώνοντας αποζημίωση 310.000.000 δολαρίων για την παράνομη δράση της στη χώρα μας, τρεις μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος είχαν μιλήσει για χρηματισμό προσώπων, αποδεδειγμένα η χώρα είχε βάλει φάρμακα της εταιρίας σε πολύ υψηλές τιμές, ενώ οι δήθεν σκευωροί της υπόθεσης είχαν αθωωθεί πανηγυρικά.
Όλα αυτά όμως, και σε αυτή την περίπτωση, δεν απέτρεψαν τη Δικαιοσύνη από το να πει πως υπάρχει σκάνδαλο αλλά όχι ένοχος, βάζοντας ταφόπλακα στις έρευνες ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων της Μεταπολίτευσης.
Ποιος είναι ο Φρουζής
Ποιος είναι όμως ο Κωνσταντίνος Φρουζής, που αθωώθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη;
Ο κύριος Φρουζής φαίνεται πως έπαιξε ρόλο-κλειδί στη διείσδυση της Novartis στην ελληνική αγορά. Ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρίας αλλά και πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) είχε κατονομαστεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες ως ο άνθρωπος που έφερε εις πέρας τους χρηματισμούς πολιτικών προσώπων, αλλά και ως ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε την κυριαρχία του ελβετικού κολοσσού.
Το εντυπωσιακό είναι πως η ελληνική Δικαιοσύνη, την ίδια ώρα που απάλλασσε τον Φρουζή, προχωρούσε και στην απαλλαγή του Νίκου Μανιαδάκη, που ως ένας εκ των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είχε κατηγορήσει τον Φρουζή ως το πρόσωπο που ενορχήστρωνε τις δωροδοκίες.
Από κοντά και οι παρακολουθήσεις
Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν τον κίνδυνο να υπάρξει ίδια κατάληξη και στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Η εξέλιξη, άλλωστε, των πραγμάτων φέρει πολλά κοινά στοιχεία με τις προηγούμενες υποθέσεις.
Έχουμε ένα επιβεβαιωμένο σκάνδαλο, τόσο με τη βούλα της ΑΔΑΕ -για παρακολουθήσεις μέσω ΕΥΠ- όσο όμως και για τη δράση του παράνομου λογισμικού Predator, μέσω του οποίου έπεσε θύμα σχεδόν σύσσωμος ο πολιτικός και οικονομικός κόσμος της χώρας.
Την ίδια ώρα, έχουμε επιβεβαιωμένα θύματα, ανθρώπους που δεδομένα έπαιξαν ρόλο στις παρακολουθήσεις, εξεταστικές επιτροπές που δεν κατέληξαν πουθενά με ευθύνη της πλειοψηφίας, αλλά και μια έρευνα που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 από την ελληνική Δικαιοσύνη, χωρίς όμως αποτελέσματα.
Δυστυχώς, η αλληλουχία των γεγονότων δείχνει πως μέχρι στιγμής επιβεβαιώνονται οι φόβοι των κακοπροαίρετων, που πιστεύουν πως και αυτό το σκάνδαλο θα έχει την κατάληξη των προηγούμενων…
Υ.Γ.: Ο μόνος πολιτικός που πλήρωσε τα τελευταία χρόνια το «μάρμαρο» των σκανδάλων είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος προτίμησε να πάρει τα μυστικά του στον τάφο του.