Σοβαρά κενά ασφαλείας διαπιστώθηκαν στο στο κτίριο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, μετά από ελέγχους που διενήργησαν Πυροσβεστική και Επιθεώρησης Εργασίας.
Μάλιστα, το ρεπορτάζ του OPEN που έδωσε στη δημοσιότητα τα σχετικά έγγραφα για τις ελλείψεις πυροπροστασίας,ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σμυρνή. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα διερευνηθεί, εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου.
Όπως αναφέρει το έγγραφο της πυροσβεστικής, σχεδόν το σύνολο του κτιρίου της Πρυτανείας του ΑΠΘ δεν καλύπτεται από σύστημα πυρανίχνευσης, δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και δεν διατίθεται εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίας.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαπίστωσε τις παραβάσεις κατά τη διάρκεια ελέγχου στις 23 Φεβρουαρίου του 2022, ενώ είχε προηγηθεί έλεγχος της Επιθεώρησης Εργασίας, στον οποίο διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις ασφαλείας.
Συγκεκριμένα:
Στο Ισόγειο: Μόνο δύο από τις πέντε εξόδους κινδύνου ήταν ανοιχτές
Στον 1ο όροφο: Οι δύο έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες
«Το γεγονός ότι υπάρχουν καγκελόπορτες που αποκλείουν την πρόσβαση στους ορόφους 6ο – 7ο και στον 1ο είναι μια σειρά από ζητήματα που πέρα από τη στατικότητα τη σεισμική του κτηρίου απειλούν είναι εν δυνάμει απειλές των εργαζομένων και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κτήριο», δήλωσε στο OPEN, o Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι στα 203 συνολικά κτίρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έγιναν πριν από 20 ολόκληρα χρόνια.