Κινέζος ιολόγος υποστηριζει πως ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ πιθανό να διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα ακόμη κομμάτι στο δαιδαλώδες παζλ του μυστηρίου της προέλευσης του νέου κορωνοϊού που προκάλεσε τη φονική πανδημία Covid-19, φαίνεται να πρόσθεσε σήμερα ένας διεθνώς αναγνωρισμένος Κινέζος ιολόγος, καθώς υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ιός να διέρρευσε όντως από κάποιο εργαστήριο στην πατρίδα του.

Ο George Gao, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων (CDC) της Κίνας, δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι η θεωρία της διαρροής στο εργαστήριο για την προέλευση της Covid-19 δεν πρέπει να αποκλειστεί, προσθέτοντας πως τη θεωρία αυτή διερεύνησε και η κινεζική κυβέρνηση. Αυτή είναι και η πρώτη αντίστοιχη αναγνώριση ότι πραγματοποιήθηκε κάποιου είδους επίσημη έρευνα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δήλωσε πως «δεν έχουν βρεθεί παρανομίες».

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν της κεντρικής Κίνας το Δεκέμβριο του 2019, με πολυάριθμες μελέτες να έχουν υποδείξει ότι πιθανότατα προέκυψε από μια υπαίθρια αγορά στην περιοχή, όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα. Το γεγονός, ωστόσο, ότι στη συγκεκριμένη πόλη φιλοξενείται, επίσης, το ομώνυμο Ινστιτούτο Ιολογίας, μια ερευνητική εγκατάσταση που μελετά τους κορωνοϊούς, οδήγησε, όχι άδικα, στη θεωρία ότι ο ιός μπορεί να διέρρευσε από κάποιο εργαστήριό του.

Μιλώντας στο BBC, ο George Gao δήλωσε: «Μπορείς πάντα να υποπτεύεσαι οτιδήποτε. Έτσι είναι η επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα» και πρόσθεσε ότι «πραγματικά δεν ξέρουμε από πού προήλθε ο ιός… Το ερώτημα είναι ακόμη ανοιχτό».

Είχε αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων

Σημειώνεται πως ο Gao, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά και είναι γνωστός στην κοινότητα της δημόσιας υγείας της Κίνας για τις καλές σχέσεις του με τους διεθνείς συναδέλφους του, καθώς και για την προθυμία του να μιλά περιστασιακά «εκτός σειράς», όσον αφορά τη γραμμή του κομμουνιστικού κόμματος, τον Απρίλιο του 2021 προκάλεσε αντιδράσεις, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, αν και αργότερα δήλωσε ότι αναφερόταν σε όλα τα εμβόλια, όχι μόνο στα κινεζικά.

Το τελευταίο διάστημα, η Κίνα παλεύει με ένα νέο κύμα μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, μετά την εγκατάλειψη όλων σχεδόν των περιορισμών για τον έλεγχο της πανδημίας τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από τρία χρόνια άσκησης πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων». Τον Μάιο, ο Zhong Nanshan, ανώτερος Κινέζος επιστήμονας, εκτίμησε ότι η κορύφωση των λοιμώξεων θα έφτανε στα τέλη Ιουνίου, με περίπου 65 εκατομμύρια λοιμώξεις την εβδομάδα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ