Η «Σαμιακή Πολιτεία» βρίσκεται στο επίκεντρο του 7ου επεισοδίου της σειράς «Δημοκρατία Κέκληται» στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.
Υπεύθυνος για την επιμέλεια και την παρουσίαση της σειράς είναι ο δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας.
– Δημοκρατία Κέκληται (Εισαγωγικό)
– Δημοκρατία Κέκληται -2ο επεισόδιο
– Δημοκρατία Κέκληται -3ο επεισόδιο
– Δημοκρατία Κέκληται -4ο επεισόδιο (Α’ μέρος)
– Δημοκρατία Κέκληται -4ο επεισόδιο (Β’ μέρος)
– Δημοκρατία Κέκληται: «Ιόνιος Βουλή»
Η ιδιοτυπία του καθεστώτος της Σάμου συντέλεσε στην ανάπτυξη θεσμών διαφορετικών από τα άλλα νησιά του Αιγαίου, που είχαν παραμείνει εκτός των συνόρων του ελληνικού κράτους. Η μη συμπερίληψη, το 1830, της νήσου στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, είχε ως συνέπεια την ίδρυση της «Σαμιακής Πολιτείας», που είχε δική της σημαία και πλήρη εσωτερική αυτονομία, με αναγνώριση της ελληνικής καταγωγής, της γλώσσας και της θρησκείας των κατοίκων, ενώ τελούσε υπό την εγγύηση και προστασία των ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Την ταραγμένη περίοδο 1881-1912, ακολούθησε η ανάδειξη του Θεμιστοκλή Σοφούλη στο πολιτικό προσκήνιο, το τέλος της επικυριαρχίας των Οθωμανών και η ένωση με την Ελλάδα, που επισφραγίσθηκε από την κατάπλευση, τον Μάρτιο 1913, του ελληνικού στόλου στο νησί.
Στο μεταξύ, κατασκευάστηκε Μέγαρο για τη στέγαση των υπηρεσιών της Βουλής και την εξυπηρέτηση των αναγκών της Γενικής Συνέλευσης των Πληρεξουσίων. Στο Βουλευτήριο συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1901 η Γενική Συνέλευση των Πληρεξουσίων και η Σαμιακή Βουλή έως την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου 1912.
.
.