Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε την Τετάρτη τον διχασμό της συμμαχίας σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας, το οποίο θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο.
«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός της συμμαχίας για αυτό το θέμα», είπε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι «η λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ γίνεται με συναίνεση».
«Θα έχω μερικές τηλεφωνικές συνομιλίες σήμερα για την πορεία προς τα εμπρός και τον τρόπο αντιμετώπισης των φιλοδοξιών της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Και συνέχισε, «κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς ποια θα είναι η τελική απόφαση στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους για αυτό το θέμα».
Σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετοί άλλοι σύμμαχοι αρνούνται να προχωρήσουν πέρα από τη Διακήρυξη του Βουκουρεστίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα μέλη της συμμαχίας είχαν επιβεβαιώσει κατά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 ότι η Ουκρανία και η Γεωργία «θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», χωρίς να διευκρινίσουν χρονοδιάγραμμα.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ της επιτρέπει να χρησιμοποιεί τη ρήτρα συλλογικής άμυνας στο καταστατικό της συμμαχίας, η οποία απαιτεί από όλους τους συμμάχους να υπερασπίζονται ένα άλλο μέλος σε περίπτωση επίθεσης.
Ένας διπλωμάτης είπε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη «για να χτιστούν τα θεμέλια για μια διευθέτηση ένταξης».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το Παρίσι «είναι έτοιμο να συμφωνήσει σε συμφωνίες με την Ουκρανία που αποσκοπούν στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για να τη βοηθήσει να αμυνθεί μακροπρόθεσμα και να αποτρέψει πιθανές μελλοντικές επιθέσεις».
Σύμφωνα, εξάλλου, με το Reuters: «Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο μαίνεται ο πόλεμος κατά της Ρωσίας», επικαλούμενο τη δήλωση του επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Το να γίνεις μέλος εν μέσω πολέμου δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών στις Βρυξέλλες. «Το θέμα είναι τι γίνεται όταν τελειώσει ο πόλεμος».
—