Την επίσημη γραμμή της Άγκυρας ακολούθησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για την Ποντιακή Γενοκτονία και τις δηλώσεις που γίνονται από ελληνικής πλευράς, συστήνοντάς μας μάλιστα να μην μιλάμε για τη Γενοκτονία των Ποντίων, γιατί αλλιώς θα αρχίσει και η Τουρκία να μιλάει για τις… «σφαγές» σε Τριπολιτσά και Ανατολία!
Μάλιστα χαρακτήρισε «ατυχείς» τις δηλώσεις στην Ελλάδα για την επέτειο της 19ης Μαΐου και ανέφερε πως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει νέος διάλογος μεταξύ ΥΠΑΜ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε:
«Τώρα, ενώ διάγουμε μια τέτοια περίοδο, είναι πραγματικά ατυχές να βγαίνει κάποιος από εκεί και να κάνει τέτοιες δηλώσεις, για Πόντο κλπ. Αν εσύ προβαίνεις σε τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες, τότε κι εμείς θα πούμε άλλα. Τί έκαναν στην Ανατολία, τις σφαγές του 1919-1922, τη σφαγή της Τριπολιτσάς. Δηλαδή το πράγμα ξεφεύγει. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να μην μπαίνουμε σε τέτοια θέματα, να μην μιλάμε για αυτά, ας αφήσουμε τους ιστορικούς να κάνουν αυτό που είναι να κάνουν. Αυτό που εμείς προτάσσουμε είναι ο αμοιβαίος διάλογος».
Βεβαίως αναφέρθηκε και στο Αιγαίο: «Το λέμε ξανά και ξανά. Τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι απλά προβλήματα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Επομένως, ας συστήσουμε αντιπροσωπείες και ας συζητήσουν για αρκετό διάστημα. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν και να βρουν λύσεις. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των διεθνών διαπραγματεύσεων και των ειρηνικών μεθόδων για την επίλυση των προβλημάτων. Αλλά αυτό που λέμε επίσης είναι ‘μην το παρεξηγήσετε, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αδυναμία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, στην Κύπρο. Δεν πρόκειται για απειλή».
Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο δηλώσεις Ακάρ στο NTV: «Αυτό που λέμε πάντα εδώ είναι ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αυτό είναι βέβαιο. Και αυτά τα προβλήματα είναι πολύπλοκα προβλήματα. Και αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν και υπάρχουν διάφοροι δίαυλοι για την επίλυσή τους. Ένα από αυτά είναι οι συνομιλίες στο πλαίσιο των Μέτρων Εμπιστοσύνης και Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Είχαμε μία από αυτές στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Τώρα περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την 4η συνάντηση. Επεκτείναμε μάλιστα αυτή την πρόσκληση λίγο περισσότερο, είπαμε “πείτε μας πότε θέλετε και θα σας καλέσουμε ή καλέστε μας όταν θέλετε και θα έρθουμε κι εμείς”. Με άλλα λόγια, δεν αποφεύγουμε το διάλογο, εξετάζουμε πραγματικά το θέμα από την πλευρά του διαλόγου. Ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας λύσουμε τα προβλήματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ας αρχίσει να λειτουργεί αυτή η διαδικασία και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό περιβάλλον στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ας μοιραστούμε τον πλούτο εδώ με δίκαιο τρόπο. Ας αφήσουμε και τις δύο πλευρές να ζήσουν σε συνθήκες ευημερίας. Αυτός είναι ο στόχος μας, η επιθυμία μας, η ευχή μας. Το λέμε ξανά και ξανά, αλλά ενώ το λέμε αυτό, αμέσως προσθέτουμε και το εξής: μην το εκλάβετε αυτό ως αδυναμία. Αυτό δεν είναι αδυναμία. Ποτέ δεν αφήσαμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και ποτέ δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Μην το εκλάβετε αυτό ως απειλή».