Μια άποψη για το διαχωρισμό των Τούρκων ψηφοφόρων για τις επεμβάσεις του τουρκικού κράτους στα γειτονικά ή περιφερειακά κράτη, δημοσιεύει ο αρθρογράφος της Γενί Σαφάκ Σελτζούκ Τουρκιλμάζ.
Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη, τη βόρεια Συρία, το Ιράκ και τον Καύκασο, πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ήταν μια από τις κύριες αιτίες του εσωτερικού «διχασμού», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται επικρίσεις εδώ και καιρό λόγω της σκληρής του αντίδρασης στο πραξικόπημα στην Αίγυπτο.
Ωστόσο, η πολιτική θέση της Τουρκίας για την Αίγυπτο και το Παλαιστινιακό δεν απείχε πολύ από την παραδοσιακή πορεία.
Όμως ήταν σαφές ότι μια νέα θέση αναδυόταν στη Λιβύη, τη Συρία, τον Καύκασο και την ανατολική Μεσόγειο επίσης, έτσι ώστε οι παλιές θέσεις να παραμερίζονται. Ως απόδειξη αυτής της νέας στάσης, η Τουρκία έχει κάνει πιο τολμηρά βήματα μέσω της «οργάνωσής της», αυτής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.
Το Εξακομματικό Τραπέζι (αντιπολίτευση) με τους μυστικούς συνεργάτες του, αντιτάχθηκε σε αυτή τη νέα θέση της Τουρκίας.
Οι δηλώσεις για το «τι κάνουμε στη Λιβύη» αντηχούσαν με όλες τις συμπληρωματικές πολιτικές κινήσεις.
Η ρητορική της Τουρκίας για τη «γαλάζια πατρίδα» θεωρήθηκε προσβλητική και είπαν ότι η τουρκική παρουσία στον Καύκασο ήταν μια στάση «τζιχάντ».
Οι συνιστώσες του Τραπέζιου των Έξι Κομμάτων και γενικά η εγχώρια αντιπολίτευση έχουν υιοθετήσει μια «κριτική» στάση απέναντι στη νέα θέση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αυτή η θέση δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα ορθής αξιολόγησης.
Αυτή η πολιτική στάση είναι αντανάκλαση της νοοτροπίας των οπαδών και οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα το λάβουν υπόψη όταν πάνε στις κάλπες.
Επέλεξα συγκεκριμένα την έννοια της νοοτροπίας του οπαδού.
Γιατί η αντι-Ερντογάν θέση των εσωτερικών αντιπάλων συνέπεσε με τη θέση που πήραν τα κέντρα των παγκόσμιων δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτή η νοοτροπία ακολουθεί πλήρως αυτές τις δυνάμεις.
Αναλύοντας την απόφαση που αποτυπώθηκε στην κάλπη της 14ης Μαΐου, υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν υπερβολικό να αναδείξουν τους ρόλους που έπαιξε η Τουρκία στην άμεση γεωγραφία της.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς και τις εκτιμήσεις τους για το ποιος θα ψηφίσει Ερντογάν, έχουν υποθέσει ότι αυτή η βάση ψηφοφόρων θα δείξει θέση με βάση το «πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδο». Βλέπουμε ότι πιστεύουν στην εγκυρότητα μιας τέτοιας προσέγγισης από τις δυσανάλογες αντιδράσεις που έδειξαν μετά τις εκλογές.
Ήταν πολύ ξεκάθαρο ότι η δημοτικότητα που απέκτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά στη ζώνη του σεισμού, τους προκάλεσε πανικό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι της σεισμικής ζώνης θα ψηφίσουν με βάση τις καθημερινές τους ανάγκες.
Με αυτή τη στάση που προέκυψε απέναντι στους ψηφοφόρους της σεισμικής ζώνης, είναι σαφές ότι δίνουν μεγάλη αξία στις πολιτικές αναλύσεις που δεν βασίζονται σε όποιο κόστος στα «κρεμμύδια και σκόρδα». Η βάση των λανθασμένων αντιλήψεών τους βρίσκεται στις προκαταλήψεις στις οποίες έχουν περιέλθει.
Είναι απαραίτητο να αποδεχθούμε τα εξής:
Για να υιοθετήσουμε μια νέα πολιτική θέση σε μεγάλα ζητήματα όπως το ζήτημα της επιβίωσης της Τουρκίας και της περιοχής, που απαιτούν πολύ προχωρημένη κατανόηση, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε πέρα από τη φυσική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.
Δεν μπορείτε να κρίνετε μια τέτοια συμπεριφορά από μια τόσο νέα έννοια όπως το «εκπαιδευτικό επίπεδο».
Γιατί το «επίπεδο εκπαίδευσης» μπορεί να οδηγήσει κάποιον στην υιοθέτηση κοσμοπολίτικων τάσεων.
Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να συζητηθούν οι έννοιες του εθνικού και του μη εθνικού σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο.
Δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά ο ψηφοφόρος να αφήνει στην άκρη τις δυσκολίες που συναντά στην καθημερινότητα και να στέκεται στο πεδίο ισοδύναμο με την ιδεολογική θέση, ας πούμε.
Είναι απαραίτητο να απομακρυνθούμε από την πραγματικότητα για να δείξουμε μόνο το επίπεδο εκπαίδευσης ως καθοριστικό στην εμφάνιση αυτής της συμπεριφοράς.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να εστιάσουμε πολύ στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Οι πολιτικές διαδικασίες υποδηλώνουν περίπλοκες σχέσεις και οι εύκολες περιγραφές μπορεί να είναι απατηλές.
Η Τουρκία υπερβαίνει την ανάληψη εδαφικών ευθυνών και τα αποτελέσματα της βούλησης που εκφράζεται στην άμεση γεωγραφία μας μπορούν να φανούν σε μεγαλύτερη απόσταση. Αυτό απαιτεί να σκεφτούμε τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση που εστιάζει στην Τουρκία. Από αυτή την άποψη, η θέση των ψηφοφόρων στις κάλπες δεν πρέπει να υποτιμάται.
Θα πάμε ξανά σε εκλογές. Είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί που στήριξαν όλο το εκλογικό τους έργο ακόμα και τις ιδεοληψίες τους στο να αντισταθούν στη βούληση της Τουρκίας στους τομείς που μόλις αναφέραμε να το δείχνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αναμφίβολα, η νέα θέση που υιοθετείται σε ένα τόσο ευρύ πεδίο θα έχει συνέπειες.
Η συντριπτική πλειοψηφία είπε να μην εγκαταλειφθεί η νέα θέση της χώρας. Όσοι επιδιώκουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δείχνουν ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τη νέα περίοδο της Τουρκίας.
—