Καλεσμένος της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» και του Σταύρου Θεοδωράκη βρέθηκε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας, όπου για πολλοστή φορά δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, πως «δεν έβαλε μυαλό», καθώς, λίγο καιρό μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, διορίστηκε εκτός ΑΣΕΠ η κόρη ενός αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ.
Καλή χώνεψη, Σταυρο
Τα ήθελες
🤣😂🤣😂 pic.twitter.com/aDoInkhbf9— Marka2‼️ (@Marka2free) May 15, 2023
«Το κράτος κατάντησε κομματικό φέουδο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή με την τοποθέτηση του σταθμάρχη, την οποία έσπευσε ο «υπουργός των Τεμπών» (όπως χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή) να τη νομιμοποιήσει με νέα απόφαση μετά το ατύχημα, «αποδεικνύοντας την ενοχή του». Αναφέρθηκε, επίσης, στην υποψηφιότητά του Καραμανλή στις Σέρρες, υπογραμμίζοντας πως η παραίτησή του δεν μπορεί να θεωρείται «κολυμπήθρα του Σιλωάμ». «Πώς είναι δυνατόν να παραιτείται ο Καραμανλής και μετά από 20 ημέρες να μπαίνει στο ψηφοδέλτιο. Αναρωτιέμαι, τόσο πολύ μετράει το όνομα σου; Τόσο σημαντικό είναι για αυτή τη χώρα αν είσαι γόνος οικογένειας ή όχι;», είπε χαρακτηριστικά.
Απιστευτο‼️
Ακομη κι ο κολλητος του Κουλη και του Σημίτη , Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτηρίζει «προφανώς μούφα που το έχουν καταλάβει όλοι, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Κεραμεως με την κατάργηση του ασύλου και την πανεπιστημιακή αστυνομία»
😂🤣😂🤣😂 pic.twitter.com/QSuUNu6M1O— Marka2‼️ (@Marka2free) May 15, 2023
«Ζήσαμε το αδιανόητο. Κάνουμε άλματα στην ψηφιοποίηση, ζούμε σε εποχές Predator με τις παρακολουθήσεις και δεν είχαμε τη δυνατότητα να ξέρουμε αν δύο τρένα πηγαίνουν στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για συνολική απαξίωση του ΟΣΕ, ενώ υπενθύμισε ότι, εδώ και τέσσερα χρόνια, η τηλεδιοίκηση που κάηκε στη Λάρισα, μετά τις εκλογές του 2019, πότε δεν αντικαταστάθηκε.
«Η μεγάλη ευκαιρία που θα μπορούσε να υπάρξει στον τόπο, για να δούμε το θέμα του κράτους, είναι να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας…», είπε στη συνέχεια, αναφερόμενος στις κρίσιμες εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 21ης Μαΐου, και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να δεχτώ ότι υπάρχει μια γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας… Αλλά, δεν είναι όλοι ίδιοι».
«Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια, οι θεσμοί της αξιοκρατίας που όλοι θα πρέπει να τους τηρούμε… Να πάμε σε ένα πλαίσιο λειτουργίας, όπου η Βουλή θα έχει σημαντικό ρόλο, τα κόμματα θα κυβερνούν με διαφάνεια. Να αξιολογούνται οι άνθρωποι, αλλά για να γίνει αποδεκτό από τους δημοσίους υπαλλήλους, θα πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια και με καθαρές προθέσεις», τόνισε, συνεχίζοντας.
Η πιο αδιάβλητη, αλλά και η πιο άδικη διαδικασία οι πανελλαδικές
«Οι πανελλαδικές είναι ίσως η πιο αδιάβλητη διαδικασία σε αυτή τη χώρα, αλλά ίσως και η πιο άδικη, γιατί τα παιδιά σε τρεις ώρες θα καθορίσουν το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για τις σχολές χαμηλής ζήτησης να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης. Σε μία σειρά από σχολές, βλέπουμε τμήματα να φυτοζωούν… Θα κλείσουν, θα μαραζώσουν», είπε κατόπιν, αναφερόμενος στο θέμα της κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που έχει δηλώσει πως θα κάνει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, σχολίασε: «Έχει ευθύνη και η πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Αντί να δώσει 30 εκατ. για τις φοιτητικές εστίες ή για να προσλάβει καθηγητές, τα έδωσε εκεί. Θα πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν μπορεί να έχεις καλά πανεπιστήμια, χωρίς δημόσιες δαπάνες… Δεν μπορεί να φτιαχτεί ελληνικό Χάρβαρντ. Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή έχουμε “ΙΕΚ… Φούφουτος” και αυτό δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα μου».
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε πολύ μεγάλο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη… Θέλω μία κυβέρνηση σταθερή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε μία σταθερή προγραμματική βάση. Είναι φανερό ότι λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα υπάρξει. Αλλά, ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να αποδεχτεί ότι μόνη λύση είναι η κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε για το ενδεχόμενο των πολιτικών συνεργασιών μετά τις εκλογές, ενώ, αναφερόμενος στην συγκυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛ., υποστήριξε πως «ο Καμμένος το 2015 ήταν αναγκαίο κακό. Η περίοδος της ρήξης με τον Καμμένο ήρθε με τη Συμφωνία των Πρεσπών… Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο, είναι ο Μητσοτάκης».
Για την υπόθεση Κασιδιάρη, είπε ότι «είναι μεγάλη υποκρισία αυτό που έχει γίνει», τονίζοντας πως «ο Μητσοτάκης είχε άλλο σχεδιασμό. Δεν τον ενδιέφερε να αποκλείσει μόνο τον Κασιδιάρη. Τον ενδιέφερε να μοιράσει την τράπουλα στη γαλάζια πολυκατοικία. Η αγωνία του ήταν να μείνουν έξω τα μισά κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας».
«Οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα»
Για τις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι πολιτικοί κρινόμαστε και το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, θα καθορίσει τις εξελίξεις. Οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα και άμα πέσουν έξω 100% δεν τρέχει τίποτα, ε, άλλαξε το κλίμα τις τελευταίες μέρες. Οι δημοσκοπήσεις, έχουν πέσει πάρα πολλές φορές έξω. Και το 2015 έπεσαν έξω, και το 2019 διότι έδιναν 26% στον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε 32%. Στον πρώτο-δεύτερο δεν έχουν πέσει έξω. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί από τις δημοσκοπήσεις, για να πάει να ψηφίσει. Οι δημοσκόποι ό,τι και να πούνε δεν τρέχει τίποτα την άλλη μέρα, πάλι φίλοι είμαστε».
«Ένας πολιτικός αν χάσει με έξι μονάδες προφανώς θα έχει κυρώσεις. Εγώ έχασα με οκτώ μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές, άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου. Τη σχέση μου και την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και τη δημοκρατία την έχω αποδείξει. Όλοι κρινόμαστε. Οι πολιτικοί κρινόμαστε και το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, θα καθορίσει τις εξελίξεις. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε ότι τις δημοσκοπήσεις τις λαμβάνουμε υπόψη ως εργαλείο και να μην τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς, διότι αν τις παίρνουμε τόσο τοις μετρητοίς θα πρέπει να υπάρξει κι ένα ποινολόγιο», ανέλυσε το σκεπτικό του. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «ο ηγέτης έχει πάντα την ευθύνη. Ο λαός κάνει τις επιλογές του, αλλά δεν έχει πάντα δίκαιο ο λαός, αλίμονο».
«Για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα είναι να σπάσω την αντιπολιτική αντίληψη, ότι δεν θα αλλάξει κάτι την επόμενη μέρα. Έχω κάνει λάθη, αλλά υπηρετώντας ορθές κεντρικές πολιτικές στρατηγικές. Δεν έχω σκοπό να γεράσω στην πολιτική, είμαι όμως 49. Στην Ελλάδα η σύνταξη έχει φτάσει στα 67. Ελπίζω να μη φτάσω εκεί», πρόσθεσε και χαρακτήρισε πρόκληση το να μπορεί να κάνει πράγματα για την Αριστερά, χωρίς να έχει αξιώματα. «Δεν φαντάζομαι τον εαυτό μου να συνταξιοδοτηθεί με αξιώματα», αλλά «η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό ποια θα είναι η πορεία μας σε αυτές τις εκλογές».
- Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τσίπρα στους «Πρωταγωνιστές»: