Μία εβδομάδα απομένει ως τις εκλογές της 21ης Μαΐου και στο διάστημα αυτό θα ενταθεί η κινητοποίηση των κομματικών μηχανισμών για να «μαζέψουν» τις ψήφους της τελευταίας στιγμής και να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους, που ειδικά αυτήν τη φορά φαίνεται ότι παραμένουν σε υψηλά ποσοστά.
Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη
Την ώρα που στο προσκήνιο δίνεται η μάχη του σταυρού, στο παρασκήνιο εξελίσσονται άλλες συγκρούσεις, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, διεργασίες αναμένεται να υπάρξουν σε όλα τα κόμματα, όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία, όπου η εσωτερική κινητικότητα μεγαλώνει, είτε εν όψει νίκης είτε όχι.
Αλλωστε για πρώτη φορά, όπως παραδέχονται όλοι, λόγω της απλής αναλογικής η πρωτιά δεν θα σημάνει αυτόματα πολιτική νίκη, καθώς θα παίξουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η διαφορά από το δεύτερο κόμμα και τα επίπεδα (χαμηλότερα ή υψηλότερα) στα οποία θα κυμανθούν τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση για τη Νέα Δημοκρατία, που είναι αυτή τη στιγμή το κυβερνών κόμμα, η επόμενη μέρα θα έχει πολλές διαφορές. Προς ποια κατεύθυνση είναι κάτι που μένει να φανεί. Ακόμη και από την Τρίτη 22 Μαΐου πάντως αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φτάσει τον πήχη εκεί ψηλά που τον έχει ανεβάσει, θα βρεθεί και ο ίδιος ενώπιον σοβαρών προβλημάτων.
Δεδομένου μάλιστα ότι παραμένει ανοιχτό και το θέμα της πρωθυπουργίας, ο σχηματισμός μιας πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας με άλλο πρόσωπο επικεφαλής, είτε από τον πρώτο γύρο είτε και ως προοπτική για τον δεύτερο, μπορεί να τον συμπαρασύρει και να βρεθεί από τα ψηλά στα χαμηλά, παρά όσα λέγονται δημοσίως μέχρι σήμερα. Πέραν αυτού, το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας -παρά τη φαινομενική αυτοπεποίθηση και την εξωτερική ενότητα με την οποία βαδίζει προς τις εκλογές- μοιάζει με κινούμενη άμμο σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό οι τελευταίες, πριν από την ερχόμενη Κυριακή, είναι οι νύχτες των μεγάλων μαχαιριών.
Σε πολλές περιπτώσεις -αν όχι στις περισσότερες- το δόγμα που επικρατεί παραπέμπει στο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Και αυτό δεν αφορά μόνο τους απλούς βουλευτές που δίνουν τη μάχη της απλής «επιβίωσης» προσπαθώντας ο ένας να «κόψει» από τον άλλον στο ήδη συρρικνωμένο εκλογικό ακροατήριο. Αφορά και τους υπουργούς και τα πρωτοκλασάτα στελέχη, που μέσω της κάλπης προσπαθούν να κατοχυρώσουν νέους ρόλους για την επόμενη μέρα, είτε η Ν.Δ. παραμείνει στην κυβέρνηση -με ή χωρίς Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό- είτε δρομολογηθούν άλλες διαδικασίες στο εσωτερικό της.
Οσον αφορά τους βουλευτές, είναι ήδη δεδομένο ότι λόγω της απλής αναλογικής, των μειωμένων ποσοστών αλλά και της εσωτερικής ανανέωσης τουλάχιστον 60 έως 80 θα αποχαιρετήσουν από την προσεχή Δευτέρα τα βουλευτικά έδρανα. Καθώς μαίνεται μάλιστα η μάχη των εσωτερικών συσχετισμών, από το Μέγαρο Μαξίμου δίνεται συστηματικά και υπογείως η γραμμή να στηριχθούν οι «πιστοί» βουλευτές σε μία προσπάθεια πλήρους ελέγχου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.
Ο κίνδυνος να μείνουν εκτός Βουλής ή έστω να δυσκολευτούν πολλά προβεβλημένα ονόματα θεωρείται πάντως έτσι κι αλλιώς μεγάλος. Και αυτό σε συνδυασμό με τη σύγκρουση των «κορυφαίων» για τη σειρά κατάταξης που εν πολλοίς θα καθορίσει την αξία των μετοχών τους και στο εσωκομματικό χρηματιστήριο της επόμενης μέρας, προσθέτει ιδιαίτερο σασπένς στην επικείμενη αναμέτρηση.
Ο Δένδιας στο «στόχαστρο»
Ο Νότιος και ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας είναι δύο από τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες -για διαφορετικούς λόγους- από την Κυριακή και μετά θα πέσουν δυνατά οι προβολείς. Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών η πρωτοκαθεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια δεν αμφισβητείται, όμως έχουν συνασπιστεί ετερόκλητες δυνάμεις και μηχανισμοί από το εσωτερικό της Ν.Δ. για να τον ροκανίσουν όσο γίνεται περισσότερο.
Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως και Κώστας Αχ. Καραμανλής εκ των βασικών πρωταγωνιστών στις προεκλογικές νύχτες της μεγάλης σφαγής
Στο πλαίσιο αυτό στηρίζεται πανταχόθεν, σε μία ιδιαίτερα δαπανηρή μάλιστα προεκλογική εκστρατεία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Μέχρι και ο Αντώνης Σαμαράς τον «βοηθά» όσο μπορεί λόγω της εμπάθειας που έχει για τον κ. Δένδια. Κι όλο αυτό συνδυάζεται με τη σκόπιμη φημολογία που διακινείται από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου ότι μετά τις εκλογές, με τον Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό, ο κ. Δένδιας θα «απομακρυνθεί» από το Υπουργείο Εξωτερικών. Μάλιστα ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να διαδίδουν ότι είτε θα του προταθεί το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας είτε θα «εξουδετερωθεί» με το αξίωμα του προέδρου της Βουλής.
Στον Βόρειο Τομέα, αν και σοβαρά «τραυματισμένος», λόγω και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ο Κωστής Χατζηδάκης δεν δείχνει να έχει πρόβλημα να διατηρήσει την πρώτη θέση, θεωρώντας ότι αυτό θα τον ενισχύσει και στην επετηρίδα της επόμενης μέρας. Φαίνεται μάλιστα να φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος Υπουργός Εξωτερικών σε μία κυβέρνηση της Ν.Δ. και στην περίπτωση φυσικά που επέλθει η πλήρης «μητσοτακικοποίησή» της.
Για τον Αδωνι Γεωργιάδη το στοίχημα δεν είναι να κρατήσει απλώς τη δεύτερη θέση, αλλά και να προσπαθήσει να μειώσει την απόσταση, την ίδια ώρα που με τη στήριξη της ηγεσίας «επελαύνει» για να τον εκτοπίσει η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας, που δεν κρύβει κι αυτή τις ηγετικές φιλοδοξίες της σε περίπτωση ήττας, επί του παρόντος -μέσα από την εκλογική της αναβάθμιση- επιδιώκει ένα υψηλότερο κυβερνητικό πόστο, ακόμη και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Οσο για τον κ. Γεωργιάδη, εκτός από τη σειρά εκλογής, κρίνεται και η θέση του στην κομματική επετηρίδα, την ώρα που αρκετοί «μητσοτακικοί» δεν κρύβουν στις συζητήσεις τους ότι «μας έχει κάνει μεγάλη ζημιά ο Αδωνις» με ό,τι μπορεί αυτό να προοιωνίζεται για τον ίδιον. Συζητείται πάντως και η μετακίνησή του στο Υπουργείο Υποδομών, ενώ για το Υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να προορίζει τον νυν αναπληρωτή υπουργό και εντελώς «δικό του» άνθρωπο Νίκο Παπαθανάση, αν και δεν δείχνει να «τραβάει» στον Βόρειο Τομέα και έχουν αποκαλυφθεί διάφορα επιβαρυντικά γι’ αυτόν.
Οσο για τον Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες -αφού παρά την κατακραυγή μετά την τραγωδία των Τεμπών κατεβαίνει πάλι υποψήφιος- το crash test για την επανεκλογή του ή όχι αναμένεται με ευρύτερο ενδιαφέρον. Εκεί πάντως παραφυλάει και ο Τάσος Χατζηβασιλείου, που πρόσκειται στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία άλλωστε, εκτός από τη δική της επανεκλογή στα Χανιά, επιδιώκει να έχει και κάποιες «επιρροές» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να μπορεί να παίξει ρόλο.
Ρόλο ομαδάρχη διεκδικεί να έχει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκλέγεται μεν χωρίς σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός στη Μεσσηνία, αλλά με άγχος ετοιμάζεται να κάνει και αυτός τη δική του καταμέτρηση δυνάμεων το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής.
Χτυπήματα κάτω από τη μέση Οικονόμου σε Σταϊκούρα
Στην Α’ Αθηνών οι τρεις πρώτες θέσεις φαίνεται να έχουν κλειδώσει -με την όποια σειρά- μεταξύ των Κυριάκου Πιερρακάκη, Βασίλη Κικίλια και Ολγας Κεφαλογιάννη, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτός που ζορίζεται, παρά τη στήριξη, την προβολή και τα πλεονεκτήματα της θέσης του, είναι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οπως και ο έτερος υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος.
Μεγάλη μάχη αναγκάζεται να δώσει -αντί του «περιπάτου» που ανέμενε στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας– και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έχοντας να αντιμετωπίσει τον «καινούργιο» Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οσο για τον Μάκη Βορίδη στην Ανατολική Αττική, μπορεί μετά την αποχώρηση της Γεωργίας Μαρτίνου να έχει σίγουρη την πρώτη θέση, αλλά η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και δύο «μητσοτακικών», του Στέλιου Πέτσα, που τον είχε μάλιστα βεντούζα ως αναπληρωτή υπουργό στο Εσωτερικών, και της Σοφίας Ζαχαράκη, δίνει ένα άλλο… εσωκομματικό χρώμα.
Ακόμα μία ενδεικτική περίπτωση του πώς αντιμετωπίζεται πας μη ακραιφνής μητσοτακικός καταγράφεται στη Φθιώτιδα. Εκεί ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στηρίζεται παντοιοτρόπως για να εκτοπίσει τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς λόγω της απλής αναλογικής και της μείωσης των εδρών είναι λίαν πιθανόν η Ν.Δ. να βρεθεί στον νομό με μόνο μία έδρα τη μεθεπόμενη Δευτέρα.