Οι λόγοι που το Iron Dome αποτυγχάνει να αναχαιτίσει όλους τους πυραύλους της Χαμάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το όνομα Iron Dome αναφέρεται συνεχώς στους γύρους επιθετικότητας που εξαπολύει η κατοχή (το Ισραήλ) κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ως σύστημα παρακολούθησης και αναχαίτισης των πυραύλων της αντίστασης, αλλά σε κάθε γύρο δείχνει μεγάλη αποτυχία στην επίτευξη των στόχων του…

Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης (Χαμάς) στη Γάζα ακολουθεί τακτικές εδώ και χρόνια προκειμένου να επιτύχει το μεγαλύτερο ποσοστό ρουκετών που φτάνουν στους στόχους τους και να εμποδίσει την αποτελεσματικότητα του Iron Dome, με πολλά μέσα.

Κατά τους προηγούμενους γύρους, η παλαιστινιακή αντίσταση(σημ. (Χαμάς), με την κατοχή (σημ. Ισραήλ), υιοθέτησε τη μέθοδο της σύγχυσης του συστήματος, εκτοξεύοντας δεκάδες ριπές ταυτόχρονα, που οδήγησαν στη διασπορά των δυνατοτήτων του ραντάρ Iron Dome και στη σύγχυση της λήψης αποφάσεων στην αντιμετώπιση των πυραύλων που υποτίθεται ότι θα αναχαιτίζονταν.

Προηγούμενοι γύροι αποκάλυψαν επίσης ότι το Iron Dome απέτυχε να προσδιορίσει εάν το βλήμα ήταν πύραυλος ή αντιαεροπορικές σφαίρες.

Πυροβολισμοί από αντιαεροπορικό πυροβόλο όπλο μεσαίου διαμετρήματος που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προκάλεσαν την αναχαίτιση παρτίδων πυραύλων Iron Dome, γεγονός που αποκαλύπτει τεράστιες απώλειες για την κατοχή (Ισραήλ), που προκαλείται από την αδυναμία του συστήματος να αναγνωρίσει το ιπτάμενο αντικείμενο.

Στο ίδιο πλαίσιο, δύο ισραηλινές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε την Τετάρτη το σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας μεσαίου βεληνεκούς «David’s Sling» σε επιχειρήσεις για πρώτη φορά σε διασυνοριακές μάχες με την αντίσταση στη Γάζα.

Το David’s Sling είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει πυραύλους που εκτοξεύονται από 100 έως 200 χιλιόμετρα μακριά και αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ που περιλαμβάνει ήδη το σύστημα Iron Dome για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και τα συστήματα Arrow-2 και Arrow-3 για αναχαίτιση πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Τι είναι το Iron Dome;

Η παραγωγή του συστήματος Iron Dome χρονολογείται από το 2010, όταν η ισραηλινή εταιρεία, Rafael Advanced Defense Systems, ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει το σύστημα για την αναχαίτιση των πυραύλων Katyusha.

Η ισραηλινή ανάπτυξη του συστήματος επιταχύνθηκε μετά την επίθεση του 2006 κατά του Λιβάνου, λόγω των ισχυρών ριπών της Χεζμπολάχ, από ρουκέτες Katyusha, προς τα εδάφη που κατέλαβαν το 1948.

Εκτός από την κλιμάκωση των παλαιστινιακών πυραύλων και την ανάπτυξη της αντίστασης αυτοσχέδιοι πύραυλοι στη Γάζα.

Η κατοχή ανέπτυξε το Iron Dome, το 2011, για πρώτη φορά στα ανοιχτά της Γάζας, και αργότερα ανέπτυξε πολλές συστοιχίες, σε περιοχές πιο μακριά από τη Γάζα, ξεκινώντας από το Άσκελον, περνώντας από το Τελ Αβίβ και το Νετίβοτ.

Πως δουλεύει;

2 40

Η αρχή του Iron Dome βασίζεται στην παρακολούθηση των βλημάτων με ραντάρ, στην ανάγνωση των δεδομένων του προβαλλόμενου αντικειμένου και στην πρόβλεψη του πού θα πέσει, πριν δώσει στη συστοιχία την άδεια να εκτοξεύσει έναν πύραυλο αναχαίτισης.

Σε περίπτωση που η μονάδα παρακολούθησης αποφάσιζε ότι ο πύραυλος θα προσγειωνόταν σε κατοικημένη περιοχή ή εντός κάλυψης, ο πύραυλος θα εκτοξευόταν αμέσως και ο πύραυλος αντίστασης θα παρακολουθούνταν για να καταρριφθεί.

Η μονάδα συστήματος αποτελείται από μια συστοιχία πυραύλων, η καθεμία από τις οποίες φέρει 20 πυραύλους Tamir, ένα σύστημα ελέγχου εκτόξευσης και ένα ραντάρ ανίχνευσης βαλλιστικών.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να απωθεί πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 mm, με βεληνεκές 70 km.

Αφού εκτοξευθεί ο πύραυλος, υποτίθεται ότι καταδιώκει τον στόχο και πυροδοτείται σε αυτόν, αλλά σε περίπτωση που αποτύχει στη διαδικασία αναχαίτισης, πυροδοτείται μόνος του για να εκραγεί, ώστε να μην πέσει σε κατοικημένες περιοχές.

 Το κόστος

Το Ισραήλ αντιμετώπισε πολλές επικρίσεις σχετικά με το κόστος των πυραύλων Iron Dome, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 50.000 $ έκαστος.

Το σύστημα αντιμετωπίζει επίσης μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στην αναχαίτιση, και παρόλο που ο κατασκευαστής του μιλά για υψηλά ποσοστά αναχαίτισης πυραύλων αντίστασης που προέρχονται από τη Γάζα, ο στρατιωτικός αναλυτής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Reuven Pedatsur, είπε το 2010, σε άρθρο του στην εφημερίδα Haaretz ότι η μεγαλύτερη απάτη ήταν ο Iron Dome, ο οποίος είπε ότι «η πτήση ενός πυραύλου Qassam στο Sderot είναι 14 δευτερόλεπτα, ενώ το σύστημα Iron Dome αναγνωρίζει και αναχαιτίζει τον πύραυλο μετά από 15 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα δεν μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους με εμβέλεια μικρότερη από 5 χλμ»

Arabic 21

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ