Νάσβιλ. Στη γνωστή πόλη του αμερικάνικου Νότου υπάρχει ένας δεύτερος «Παρθενώνας», πιστό αντίγραφο του δικού μας τόσο σε διαστάσεις όσο και σε λεπτομέρειες, ο οποίος βρίσκεται στο Centennial Park και λειτουργεί ως μουσείο τέχνης.
Ο Παρθενώνας στο Νάσβιλ είναι πράγματι εντυπωσιακός. Είναι το μόνο αντίγραφο πλήρους μεγέθους που υπάρχει. Οι τεράστιες πόρτες εισόδου Bronze των 7 τόνων στην ανατολική και τη δυτική πλευρά είναι οι μεγαλύτερες του είδους τους στον κόσμο.
Η εν λόγω ρεπλίκα δημιουργήθηκε σε πραγματική κλίμακα.
Βρίσκεται στο Centennial Park και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα William Crawford Smith ως μέρος του Tennessee Centennial Exposition.
Το κεντρικό κομμάτι του Παρθενώνα του Νάσβιλ είναι το άγαλμα ύψους 41 ποδιών 10 ίντσας με ψηλό χρυσό φύλλο της Θεάς Αθηνάς.
Εδώ και περίπου δύο αιώνες η πόλη είχε ήδη αποκτήσει το προσωνύμιο «Αθήνα του Νότου» .
Ο Αμερικανικός Παρθενώνας χτίστηκε το 1897 και είναι το Μουσείο Τεχνών του Nashville. Σε αυτό το μουσείο βρίσκονται 63 πίνακες ζωγραφικής Αμερικανών καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα, που είναι δωρεά του James Cowan.
Να σημειώσουμε πως το Νάσβιλ που φιλοξενεί την ρέμπλικα του Παρθενώνα, είναι και η μουσική πρωτεύουσα της Αμερικής.
Από το πρόσφατο οδοιπορικό που έκανε το Hellenic DNA στον Νότο της Αμερικής, (ανιχνεύοντας Έλληνες της διασποράς) διαπίστωσε πως στο Νάσβιλ παντού υπάρχει μουσική. Από τις στάσεις των λεωφορείων μέχρι και τα ξενοδοχεία και τα συνεδριακά κέντρα.
Όλα περιστρέφονται γύρω από τη Country μουσική. Από νωρίς το πρωί, παντού στην πόλη υπάρχουν μπαρ, με live μπάντες. Το ένα δίπλα στο άλλο. Με έξαλλο κοινό. Αμερικάνους και Αμερικάνες και χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Έχει μουσείο για το Country Music Hall of Fame, μουσείο για τον Johnny Cash και τo Ryman Auditorium. Ένας ιστορικός συναυλιακός χώρος που φιλοξενεί σχεδόν κάθε εβδομάδα μια απο τις διάσημες μπάντες του κόσμου. Από τους Duran Duran μέχρι τους Rolling Stones και τους U2.
Σε ένα από τα επόμενά μας άρθρα θα σας παρουσιάσουμε το Μέμφις. Την πόλη της σόουλ και του Έλβις. 400 Χιλιόμετρα μόλις από το Νάσβιλ.
Κείμενα, φωτογραφίες: Hellenic DNA