Τα κρεμμύδια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ισχυρά αντιοξειδωτικά και της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.
Ανήκουν στα πιο δημοφιλή λαχανικά και τα απολαμβάνουμε σε πλήθος συνταγών και πιάτων ανά τον κόσμο.
Μπορείτε να τα ψήσετε, να τα βράσετε, να τα τηγανίσετε ή να τα απολαύσετε ωμά. Τα ωμά κρεμμύδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σάκχαρα, υδατάνθρακες και λιπαρά.
Περιέχουν επίσης ενώσεις όπως η ανθοκυανίνη, η κουερσετίνη και τα θειικά, που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της καρδιακής υγείας, την καταπολέμηση του καρκίνου και την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα.
Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση κρεμμυδιών αλλά και ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν:
– Προλαμβάνουν τον καρκίνο: Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου πολλών μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του ορθού και του προστάτη. Τα κρεμμύδια αποτρέπουν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων στο σώμα.
– Βελτιώνουν την υγεία των οστών: Τα κρεμμύδια αυξάνουν την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.
– Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων καθημερινά, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πασχόντων από διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα κρεμμύδια μπορούν να έχουν ανάλογα οφέλη και για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1.
Επιπτώσεις
Παρά τα οφέλη τους, κάποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα κρεμμύδια και την προσθήκη τους στα φαγητά. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στόμα, δυσανεξία και αλλεργία. Τα κρεμμύδια περιέχουν FODMAP, μια κατηγορία υδατανθράκων και ινών που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ανεχθούν. Η έκθεση σε αυτά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό, όπως φούσκωμα, αέρια, κράμπες και διάρροια.
Πηγή: Medical Daily