Του Σωτήρη Σιδέρη
Χαμηλό βαρομετρικό καλύπτει το ΥΠΕΞ και προμηνύεται καταιγίδα αν επιβεβαιωθεί ένα όργιο πληροφοριών , ψιθύρων και ανησυχιών , ότι η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου προορίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών, μετά τις πρώτες εκλογές. Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κατηγορείται στο παρασκήνιο από πολλούς διπλωμάτες , για την απαξίωση της διπλωματικής υπηρεσίας, της μετατροπής του ΥΠΕΞ σε πελατειακό -συγγενικό κλαμπ και την άνευ όρων στήριξη του δόγματος του προκεχωρημένου φυλακίου και αποτελεί επιλογή της οικογένειας Μητσοτάκη και όχι εθνική γραμμή. Πριν μεταβεί στην Ουάσιγκτον η κυρία Παπαδοπούλου, είχε αναλάβει για λίγους μήνες το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού. Θα είναι πράξη αδιανόητη και κραυγαλέα αντιδεοντολογική να αναλάβει το ΥΠΕΞ. Όμως , η τοποθέτησή της απαιτεί λογικά και την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι , η κυρία Παπαδοπούλου είχε απομακρυνθεί κακήν κακώς από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, το 2015, καθώς , “συνελήφθη” να ενημερώνει συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά για τις διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα και της τότε κυβέρνησης με την ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, προκαλώντας την οργή του τότε πρωθυπουργού που απαίτησε την απομάκρυνσή της.
Μια περίεργη ιστορία
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι μια από τις πολλές σκοτεινές περιόδους της Ελλάδας. Τότε το πανίσχυρο κλαμπ της ευρωζώνης και εξωθεσμικοί παράγοντες , τράπεζες κλπ υποδέχθηκαν με πολεμικές διαθέσεις τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κλείσιμο των τραπεζών ήταν πολιτική απόφαση, η πίεση από τη ΝΔ και η ταύτισή της με αυτά τα συμφέροντα θα μείνει στην ιστορία, καθώς ανέμενε πτώση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ, ούτε θα μάθουμε σύντομα το παρασκήνιο. Μια περίπτωση που τότε είχε προκαλέσει οργή και δεν διαψεύστηκε ποτέ ήταν η στάση της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, που ως επικεφαλής της ΜΕΑ στις Βρυξέλλες “συνελήφθη” να ενημερώνει παράτυπα το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά για τις διαπραγματεύσεις της τότε κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθησε ένα έντονο παρασκήνιο και με εντολή του τότε πρωθυπουργού η Παπαδοπούλου αποπέμφθηκε από τη ΜΕΑ και απλά ανέμενε την νίκη της ΝΔ για να πάρει ρεβάνς. Και την πήρε το 2019.
Πολλές εντάσεις στο παρασκήνιο κατά την διάρκεια της τετραετίας, αποδίδονται σε παρεμβάσεις της Παπαδοπούλου, που επέβαλλε ακόμη και στον Νίκο Δένδια τις επιλογές της. Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης πρώην γενικός γραμματέας και τώρα επικεφαλής της ΕΥΠ είναι δική της πρόταση και συγγενής της, ούτε αυτό διαψεύστηκε ποτέ. Επιλογή της είναι και η σημερινή διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα την οποία διπλωμάτες κατηγορούν χωρίς ενδοιασμό για πλήθος λανθασμένων χειρισμών. Μεταξύ άλλων κατηγορείται ότι ενώ δεν γνωρίζει τα ελληνοτουρκικά. Στο πλαίσιο αυτό επικρίνεται , ότι μετέφερε στο ΥΠΕΞ και στο Μέγαρο Μαξίμου με λανθασμένο τρόπο την συνάντησή της με τον σύμβουλο του Ερντογάν Ιμπραχήμ Καλίν στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή δεν μετέφερε την πρόταση έξη σημείων της Άγκυρας για διάλογο. Είναι δύσκολο όμως να διακριβωθεί, αν αυτό είναι αλήθεια ή αποτελεί άλλοθι του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μην συνομιλεί με την Τουρκία.
Οι εξελίξεις 2015-2023
Οι πληροφορίες ότι η κυρία Παπαδοπούλου αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σε περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εκλογές, κυκλοφορούν εδώ και καιρό. Μάλιστα φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει να τοποθετήσει την Παπαδοπούλου στη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών με αυξημένες πολιτικές αρμοδιότητες, με προφανή στόχο να ελέγχει την εξωτερική πολιτική της χώρας, είτε τοποθετηθεί υπουργός Εξωτερικών ο Χατζηδάκης ή άλλος ή ακόμη και ο Νίκος Ανδρουλάκης αν υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Η εμπλοκή της Παπαδοπούλου ακόμη και σε μεταθέσεις ήταν σταθερή, είχε προκαλέσει αντιδράσεις και για τον τρόπο που ο Μητσοτάκης την χρησιμοποιούσε. Διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι κατά την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός το 2019 στην Λευκωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη τον είχε παροτρύνει να απευθύνεται στην κυρία Παπαδοπούλου προκαλώντας και μειδιάματα στην κυπριακή αντιπροσωπεία και αντιδράσεις στο ΥΠΕΞ , τόσο του Δένδια , όσο και διπλωματών για το προκλητικό άδειασμα του τότε πρέσβη της χώρας στην Λευκωσία. Από διπλωματικές πηγές θεωρείται επίσης η “υπεύθυνη” για την εγκατάλειψη του διαπραγματευτικού πλαισίου Ελλάδας -ΗΠΑ για την αμυντική συμφωνία που είχε αφήσει ο Τσίπρας και τελικά οι δύο χώρες υπέγραψαν επί ΝΔ την συμφωνία χωρίς η Ελλάδα να ζητήσει το παραμικρό αντάλλαγμα, πράγμα πρωτοφανές για την διεθνή διπλωματία και υπόδειγμα αρνητικό για το πως μια χώρα δεν διαπραγματεύεται.
Το 2015 , στόχος της ΝΔ δεν ήταν να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης και συμφωνία με την ΕΕ, αλλά πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κάθε πληροφορία που έφευγε από τις Βρυξέλλες γενικότερα και όχι μόνο από την κυρία Παπαδοπούλου, προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην διαπραγματευτική θέση της χώρας καθώς χρησιμοποιούνταν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται απέναντι σε μια νέα πρόκληση ως προς την στάση που θα τηρήσει στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, καθώς το επόμενο διάστημα διακυβεύονται πολλά για τα εθνικά συμφέροντα.
Οι υποστηρικτές της Παπαδοπούλου υπενθυμίζουν το προηγούμενο της τοποθέτησης του Πέτρου Μολυβιάτη ως υπηρεσιακού ΥΠΕΞ στις δεύτερες εκλογές , του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά η τοποθέτηση αυτή, είχε την συναίνεση της ΝΔ.
Οι τοποθετήσεις υπουργών , υφυπουργών και πάσης φύσεως αξιωματούχων επιρροής της οικογένειας Μητσοτάκη είναι κανόνας. Δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση ούτε το ΥΠΕΞ. Η βουλιμία του πρωθυπουργού για έλεγχο των πάντων και η απαίτησή του να υπηρετούνται οι αποφάσεις του χωρίς αντιρρήσεις , απαιτεί αφοσιωμένους ανθρώπους στην οικογένεια. Ουδείς αμφισβητεί τον πατριωτισμό της κυρίας Παπαδοπούλου, αλλά τις προθέσεις της , καθώς η θητεία της τα τελευταία χρόνια αφήνει σκιές για τον τρόπο που παρεμβαίνει σε πρόσωπα και πράγματα που δεν συνάδουν με την αποτελεσματικότητα που οφείλουν όλοι να επιδεικνύουν στην εξωτερική πολιτική. Υπό αυτή την προοπτική θα κριθούν οι όποιες πολιτικές φιλοδοξίες της κυρίας Παπαδοπούλου, αν έχει τέτοιες….