Σε λογαριασμούς Ουκρανών στο Twitter δημοσιεύτηκε βίντεο που δείχνει το γερμανικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας IRIS-T να εκτοξεύει πύραυλο εδάφους-αέρος σε ρωσικό εναέριο στόχο εντός της Ουκρανίας.
Αυτή η εκτόξευση είναι η πρώτη κινηματογραφημένη πολεμική δράση του συστήματος και η πρώτη του άμεση συμμετοχή σε πραγματικό πόλεμο.
Σύμφωνα με τα χρώματα καμουφλάζ του συστήματος, φαίνεται ότι πρόκειται για μια έκδοση που κατασκευάστηκε ειδικά για τον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος έχει παραλάβει, μέχρι τώρα, δύο συστοιχίες, ενώ οι υπόλοιπες δόθηκαν εσπευσμένα στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής.
Το IRIS-T SLM (πύραυλος εκτόξευσης εδάφους) είναι ένα επίγειο σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε από τη γερμανική εταιρεία Diehl Defense.
Προέρχεται από τον πύραυλο αέρος-αέρος IRIS-T (Infrared Tail/Propulsion Controlled Air-to-Air System), ο οποίος χρησιμοποιείται από τις αεροπορικές δυνάμεις διαφόρων χωρών.
Το IRIS-T SLM έχει σχεδιαστεί για άμυνα μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς έναντι ποικίλων αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.
Η Ουκρανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αγόρασε το σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM. Ο πύραυλος είναι ικανός να πλήξει στόχους σε βεληνεκές έως και 40 km (25 μίλια) και σε ύψος έως και 20 km (12 μίλια). Η πραγματική εμβέλεια του συστήματος και η αποτελεσματικότητά του εξαρτώνται από παράγοντες όπως το ύψος του στόχου, η ταχύτητα και οι ελιγμοί αποφυγής.
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του γερμανικού συστήματος αεράμυνας «IRIS-T SLM», το οποίο λειτουργεί και για τις Αιγυπτιακές Δυνάμεις Αεράμυνας, είναι ότι ο πύραυλος διαθέτει σύστημα δορυφορικής αδρανειακής πλοήγησης INS / GPS με ασύρματη σύνδεση δεδομένων για τον προσδιορισμό της τροχιάς και συντεταγμένες λήψης, εκτός από μια προηγμένη κεφαλή αναζήτησης θερμότητας που λειτουργεί με υπέρυθρη ακτινοβολία που έχει μεγάλη ανεκτικότητα σε συστήματα θερμικών παρεμβολών, όπως και του λέιζερ.
Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 35-40 km και μέγιστο ύψος 20 km. Διαθέτει κεφαλή κατακερματισμού με μηχανισμό εγγύτητας που του επιτρέπει να εκραγεί κοντά στον στόχο ή να τον καταστρέψει με άμεσο χτύπημα.
Διαχειρίζεται διάφορες εναέριες απειλές όπως μαχητικά αεροσκάφη, πύραυλοι κρουζ, κατευθυνόμενα πυρομαχικά, ελικόπτερα και drones.
Επίσης, ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του συστήματος είναι ότι μια συστοιχία μπορεί να περιέχει έως και 4 κινητούς εκτοξευτές και κάθε όχημα εξοπλισμένο με εκτοξευτή περιέχει οκτώ κατακόρυφα δοχεία εκτόξευσης πυραύλων και συνολικά 32 βλήματα είναι έτοιμοι για εκτόξευση για κάθε συστοιχία.
Nziv
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος