Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie από το fund Quintessential Capital Management (QCM) και ακόμη διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου για να εκδικαστεί η υπόθεση πριν παραγραφούν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται συνολικά 13 πρόσωπα, μεταξύ αυτών ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης.
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, επί σειρά ετών εξαπατούσε ολόκληρη την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα, περιφέροντας έναν (εντελώς) κάλπικο ισολογισμό, σε βαθμό που ιστορικά ελάχιστες παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν παγκοσμίως. Δεν πρόκειται για απλή προσπάθεια συγκάλυψης ορισμένων αδύνατων σημείων του ισολογισμού, αλλά για συντονισμένη, συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης όλης της διεθνής επενδυτικής κοινότητας, μετόχων, ομολογιούχων, εργαζομένων και προμηθευτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Δουλειές Άδωνι Γεωργιάδη με Κουτσολιούτσο και τον εφοπλιστή του Oruc Reis
Το μέγεθος της απάτης, από μόνο του, την κατατάσσει στα μαύρα κατάστιχα της επιχειρηματικής ιστορίας. Η Foli Follie εισήχθη στον FTSE 25, ήτοι στην ελίτ του ελληνικού χρηματιστηρίου, μπήκε στους διεθνείς δείκτες MSCI Greece, δήλωνε τζίρους πάνω από 1 δισ. ευρώ (από τις λίγες ελληνικές εταιρείες, εισηγμένες ή μη με τέτοιο εκτόπισμα), έκανε placements αποκομίζοντας δεκάδες «τυφλά» εκατ. ευρώ, σύναπτε ομολογιακά δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η δίκη για το σκάνδαλο
Η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022, αλλά δεν διεξήχθη λόγω της αποχής των δικηγόρων από δίκες για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Ενόψει του κινδύνου της παραγραφής, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) αποφάσισε να δώσει άδεια στα μέλη του να παραστούν στη συγκεκριμένη δίκη, που θα αρχίσει εκ νέου στις 19 Ιουνίου. Ενδεχόμενη παραγραφή θα ήταν ισχυρό πλήγμα στο κύρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Η δίκη για τη Folli Follie είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα «νεκρώσει», καθώς οι δικηγόροι έχουν κηρύξει αποχή από τα καθήκοντά τους σε δίκες όπου δικάζονται αδικήματα όπως η εγκληματική οργάνωση, λόγω νομικών διαφωνιών που έχουν διατυπώσει σχετικά με τη νομοθετική πρόβλεψη ότι οι όποιες ποινές πρόκειται να επιβληθούν, ακόμη και για λίγους μήνες φυλάκισης, θα εκτίονται, δηλαδή οι κατηγορούμενοι θα μπαίνουν στη φυλακή.
Η επίμαχη διάταξη, με την οποία διαφωνούν κάθετα οι δικηγόροι και τη χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματική, προβλέπει να οδηγούνται στη φυλακή ακόμη και όσοι καταδικαστούν για πλημμελήματα, όπως οι κλοπές ή η ζημία περιουσίας, εφόσον διαπράττουν τα αδικήματα αυτά ως «συμμορία».
Οι δικηγόροι θεωρούν πως η διάταξη αυτή είναι αντισυνταγματική, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας – επί υπουργίας του οποίου έχουν περάσει όλες οι αμφιλεγόμενες διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα που έχουν καταστήσει την Ελλάδα διεθνώς δακτυλοδεικτούμενη – εμμένει στη διατήρησή της.
Αυτή η διελκυστίνδα (που συντηρείται με ευθύνη του κ. Τσιάρα) ευνοεί τους Κουτσολιούτσους , καθώς λόγω της σημαντικής καθυστέρησης της εκδίκασης της υπόθεσης της Folli Follie, δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις τής εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης. Και μπορεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, να υποστηρίζει πως δεν επίκειται παραγραφή των αδικημάτων, επειδή οι κατηγορίες αφορούν για όλους τους κατηγορουμένους πράξεις κατ’ εξακολούθηση, με χρόνο τελέσεως από το 2008 έως το 2018, ωστόσο έγκριτοι νομικοί έχουν διαφορετική άποψη.
Να σημειωθεί πως το υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του δεν είχε διατυπώσει για καιρό κάποια νομοθετική πρόταση που θα ικανοποιούσε ενδεχομένως τους δικηγόρους και θα τους έφερνε εκ νέου στα ακροατήρια, με αποτέλεσμα η δίκη της Folli Follie να έχει οδηγηθεί για μεγάλο διάστημα σε πραγματικό τέλμα.
Προ αυτού του αδιεξόδου, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ανδρεοπούλου τον περασμένο Δεκέμβριο έλαβε την απόφαση –πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά, αδυνατώντας να συνεχίσει τη δίκη– να σταματήσει η διαδικασία, η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν νεκρή και να αναβληθεί η δίκη για τον Ιούνιο.
Η πρόεδρος, που με την απόφασή της προκάλεσε αίσθηση, τόνισε, αιτιολογώντας την απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή της δίκης, τον κίνδυνο της παραγραφής που ελλοχεύει αν η κατάσταση συνεχιστεί, καθώς όπως είπε στην εν λόγω υπόθεση υπάρχουν πράξεις που σύντομα παραγράφονται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης…
«Βρισκόμαστε σε ομηρία», είχε υπογράμμισε τότε η πρόεδρος, όταν ανέβαλε τη δίκη για τον προσεχή Ιούνιο, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δικάσουμε ούτε άλλες υποθέσεις», ενώ μίλησε «για μια εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο», που ουσιαστικά για καιρό δεν διεξάγεται.
Η απόφαση του δικαστηρίου διά της προέδρου του απέδωσε ευθύνες πρωτίστως στους δικηγορικούς συλλόγους που έχουν προχωρήσει σε πολύμηνη αποχή ακυρώνοντας συγκεκριμένες σοβαρές ποινικές δίκες, ενώ η πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στις μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες του δικαστηρίου να δοθεί άδεια στους δικηγόρους της υπόθεσης από τους αρμόδιους δικηγορικούς συλλόγους στους οποίους ανήκουν για να γίνει η δίκη, αλλά και στις αρνήσεις των δικηγορικών συλλόγων που το δικαστήριο κατά καιρούς εισέπραξε… Το δικαστήριο μετά ταύτα προχώρησε σε αναβολή της υπόθεσης για τον προσεχή Ιούνιο.
Τελικά, όπως όλα δείχνουν η δίκη θα συνεχιστεί και θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούνιο, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, «ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε να δώσει άδεια σε μέλη του δικηγόρους να παραστούν στην εν λόγω δίκη, λόγω άμεσου κινδύνου παραγραφής ορισμένων αδικημάτων».
Η δίκη γίνεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η εν λόγω υπόθεση με βασικούς κατηγορουμένους τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ενώ συνολικά στο εδώλιο κάθονται 13 άτομα με κατηγορίες για παραποιημένους ισολογισμούς, οικονομικά αδικήματα και την κατηγορία για εγκληματική οργάνωση.